Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Feleakkora fővárosi önkormányzatot akar az SZDSZ

2006.07.11. 19:11
A jelenlegi hat főpolgármester-helyettes és a 22 bizottság számának megfelezését, valamint a Főpolgármesteri Hivatal struktúrájának korszerűsítését és létszámának jelentős csökkentését javasolja az SZDSZ az őszi önkormányzati választások utáni időszakban - nyilatkozta a párt fővárosi frakcióvezetője kedden.

Bőhm András az MTI-nek elmondta, hogy az SZDSZ várhatóan augusztus 7-én véglegesíti fővárosi listáját. A szocialistákkal folytatandó egyeztetések eredményétől függően a kormánypártok egy-egy, vagy egy SZDSZ-es és két MSZP-s főpolgármester-helyettest javasolnak majd, akiknek hatáskörét a létszámcsökkenéshez igazodva átalakítják. Egy szabad demokrata főpolgármester-helyettes esetén Ikvai-Szabó Imre továbbra is posztján marad.

Bőhm András tájékoztatása szerint biztosan megválik főpolgármester-helyettesi posztjától Atkári János, akinek hatáskörét két éve vonta el Demszky Gábor. A 16 tagú SZDSZ-frakcióból biztosan nem marad képviselő Madarász Aladár, aki a jelenleg független Atkári János bizalmasa volt - közölte a frakcióvezető.

Székely Gábor és fia

Nem kizárt az sem, hogy Székely Gábor a jövőben ismét nem képviselőként, hanem külsős bizottsági tagként tevékenykedik az önkormányzatnál. A Szerencsejáték Zrt. vezérigazgatójaként tevékenykedő képviselő korábban már dolgozott külsős bizottsági tagként, a tulajdonosi bizottság alelnökeként. Székely Gáborral összefüggő hír, hogy fia, Székely Péter, a Magyar Kommunista Munkáspárt főpolgármester-jelöltje lesz ősszel.

Bőhm András, aki országgyűlési képviselő is, elmondta, hogy az új ciklusban nem csökken jelentősen az önkormányzati bizottsági elnökök díjazása. A szocialisták módosították ugyanis hétfőn azt a kormány-előterjesztést, amivel több mint a felére apadt volna a bizottsági elnökök pénze. A csak a szocialisták szavazataival elfogadott módosítással viszont csupán 10 százalékkal kapnak majd kevesebb díjazást a bizottsági elnökök, akik jelenleg 400 ezer forint körüli összegben részesülnek havonta.

Szolnoki és Schiffer sorsa bizonytalan, Vajda az FKF Zrt.-hez tart

Szolnoki Andrea, aki jelenleg SZDSZ főpolgármester-helyetteseként az egészségügy felelőse, az MTI-nek elmondta, hogy a párt fővárosi listájának elfogadásáig nem kíván nyilatkozni a személyét érintő kérdésekről.

Az MTI-nek korábban Demszky Gábor elmondta, hogy Szolnoki Andrea mindenképpen befutó helyet kap a párt fővárosi listáján. Szolnoki Andrea egyébként a hatályos jogszabályok szerint nyugdíj-jogosult is Vajda Pál és Schiffer János szocialista főpolgármester-helyettesekhez hasonlóan, mivel három önkormányzati ciklus után a törvény ezt lehetővé teszi.

A közgyűlésből biztosan távozó Vajda Pál várhatóan a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-nél tevékenykedik tovább, Schiffer János pedig még tárgyalásokat folytat arról, hogy hol, milyen munkát végez ősztől.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!