Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tizenhatodszor állt le a körúti villamos

2006.07.13. 15:47
A legutóbbi felújítás óta immár tizenhatodszor állt le a nagykörúti villamosközlekedés, állítja a VEKE. Az Oktogon és a Moszkva tér között csütörtökön egy ideig megint pótlóbuszok jártak. Demszky Gábor független szakértői vizsgálatot kezdeményezett csütörtökön az ügy miatt. A BKV cáfolja a VEKE állításait.

Amióta felújították a nagykörúti villamosok pályáját, pontosabban a megállókat és a villamos energia-betáplálási rendszert, azóta tizenhatodszor bénult meg a forgalom a Nagykörúton. A 16 eset egy részében a felsővezeték szakadt el, más részében a villamosok áramszedői törtek, de az is előfordult, hogy mindkét meghibásodás bekövetkezett - közölte a Városi és Elővárosi Közlekedés Egyesület (VEKE), akik szerint most ismét felsővezeték szakadt, ezúttal a Margit körút és a Török utca találkozásánál, a budai oldalon.

Két úgynevezett keresztsodrony is leszakadt az eset miatt - ez eddig a legsúlyosabb hiba a felújítás óta, mondta az Indexnek Vitézy Dávid, a VEKE szóvivője. (A keresztsordrony tartja magát a felsővezetéket.) Eltört a szerelvény áramszedője is - tette hozzá Vitézy, aki érthetetlennek tartja, hogy a BKV vezetése miért nem képes megoldani a felújítás óta bekövetkezett sorozatos problémákat.

A Fidesz reagálása
"Illene végre valami magyarázatot adnia Demszky Gábor főpolgármesternek arra, hogy miért hibásodik meg állandóan az agyonkampányolt 4-es, 6-os villamos" - írja közleményében Wintermantel Zsolt, a Fidesz fővárosi frakcióvezető-helyettese. "Ma, ugyanis tizenhatodszorra szakadt le a körúti villamos felsővezetéke. Néhány héttel ezelőtt a főpolgármester meghallgatta Aba Botond, a Budapesti Közlekedési Vállalat Zrt. vezérigazgatójának beszámolóját az üzemzavarokkal kapcsolatban, de Demszky Gábor semmilyen érdemi döntést nem hozott. Felszólítjuk a BKV üzemzavarainak felelősét, Demszky Gábort, hogy tájékoztassa a főváros polgárait: meddig akarja még tehetetlenül nézni a lerobbant járműveket" - közli Wintermantel.

A hiba okairól a BKV ügyeletén egyelőre nem tudtak pontos tájékoztatást adni, de a tömegközlekedési vállalat is közölte, hogy az Oktogon és a Moszkva tér között nem járnak jelenleg a villamosok. Helyettük pótlásra buszjáratokat állítottak be, délutánra viszont helyreállt a forgalom.

Független vizsgálatot kezdeményez Demszky

Czuk Dorottya, a Főpolgármesteri Hivatal sajtófőnöke csütörtökön délután arról tájékoztatta az Indexet, hogy Demszky Gábor főpolgármester független szakértői vizsgálatot kezdeményezett a felsővezeték-szakadások ügyében. Czuk hangsúlyozta, hogy független, tehát nem a BKV-n belüli vizsgálatról van szó. Czuk szerint a vizsgálat heteken belül lezárulhat.

Az Indexen már többször beszámoltunk a nagykörúti felsővezetékszakadásokról. Emiatt Demszky Gábor főpolgármester már jelentést is kért a BKV vezetőitől (tehát mindeddig független szakértőket nem vontak be a vizsgálatokba), a tömegközlekedési vállalat vezetői pedig különféle magyarázatokat adtak a meghibásodásokra.

Utóbb Demszky Gábor főpolgármester felvetette Aba Botond prémiumának csökkentését is a hibák miatt. Aba magyarázkodásai közben beszélt arról is, hogy túl gyorsan mennek a villamosok, de ezt a kijelentést utóbb visszautasították a járművezetők.

A BKV csütörtök délután cáfolta, hogy 16 alkalommal szakadt volna el a felsővezeték a felújítás óta. Állításuk szerint 11 alkalommal voltak problémák az áramellátással, de egy alkalommal sem volt szó felsővezeték-szakadásról.