Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Ha leszakadna, lenne felelőse a felüljáró félretervezésének

2005.12.21. 14:49
Nincs felelőse annak a késlekedésnek, amely a Balatoni úti felüljáró rekonstrukciójakor bekövetkezett. A 7-es út feletti hidat most újra át kell építeni.

Nincs személyi felelőse annak, hogy a félretervezés miatt hónapokat késik a Balatoni úti felüljáró átadása, de ha a híd leszakadt volna, akkor az építési engedélyt kiadó közlekedési felügyelet lenne a saras.

A közlekedési felügyelet egyes információk szerint egy statikai szakértő munkáját kifogásolva, más források szerint a részletes kivitelezési tervet bírálva leállította novemberben a Balatoni úti felüljáró átépítését.

Ekkor ugyan már a szerkezet 90 százalékban elkészült, de a felügyelet nem tartotta elég biztonságosnak a létesítményt. Annak ellenére történt ez, hogy a központi közlekedési felügyelet első fokon jóváhagyta a terveket, csak a részletes elképzelések tanulmányozásakor változtatta meg a véleményét.

A 7-es utat átívelő szerkezet már a rekonstrukció előtt, a terveztetéskor is sokkal rosszabb állapotban volt, mint azt hitték. Az ekkor készült átépítési terveknél azonban statikai hibát követtek el az Index információi szerint, a közlekedési felügyelet ezért döntött a kivitelezés leállításáról. A hiba miatt az új szerkezet teherbírása igencsak gyenge volt, ezért újra kellett terveztetni az egész rekonstrukciót, tudtuk meg a Városháza illetékesétől.

A felügyelet a részletes terveket megismerve acélszerkezeti szakértőt rendelt ki, illetve megvizsgáltatta a terveket egy szakosodott mérnöki irodával. Ezután állította le az építkezést, így most az újratervezéskor a lehető legbiztonságosabb műszaki megoldásokat alkalmazták a Balatoni úton. Erre egyébként december 2-án meg is kapta a végleges építési engedélyt a Városháza.

Csak jövőre készül el

Végül most már a módosított tervek szerint folyik az átépítés, csakhogy időhiány miatt a projekt nem fejeződhet be idén a téli időjárás miatt. (Pedig már az újratervezéskor azt ígérték az illetékesek, hogy még 2005-ben befejeződik a beruházás.) A Városháza mostani tájékoztatása szerint viszont csak jövő márciusban, pontosabban március végén készülhet el az új, áttervezett hídszerkezet. (Erről egyébként jóváhagyólag szavazott keddi ülésén a Fővárosi Közgyűlés is.

Felújítások

Idén Budapesten 2005-ben 76 utat és tucatnyi felüljárót újítottak fel. Ezek közül csak a Balatoni úti felüljárónál léptek fel súlyosabb tervezési hibák. Mint megtudtuk, hasonló híd a főváros területén nincs és nem kell attól tartani, hogy más, ehhez hasonló létesítményeknél komolyabb gondok lépnek fel a közeljövőben.