Sára, Márió
2 °C
6 °C

Orbán szerint valami nincs rendjén Budapesten

2004.04.20. 12:13
A pártkereteken kívüli újabb szerveződésként Budapest Központot alapít a Fidesz-MPSZ. Orbán Viktor pártelnök az Uránia Nemzeti Filmszínházban tartott rendezvényen a rendszerváltás legnagyobb vesztesei közé sorolta a fővárost, amely szerinte az utóbbi években "nem volt átfogó fejlesztések alanya". A központ megszervezésével Cselovszki Zoltán, a műemlékvédelmi hivatal korábbi vezetőjét bízták meg.

Valami vibrál Budapesten - állította Orbán Viktor az Uránia Nemzeti Filmszínházban tartott eseményen, ahol egy új szerveződés, a Budapest Központ létrehozását jelentette be. A Fidesz elnöke szerint ugyanis a vibrálásból az érzékelhető, hogy "valami nincsen rendjén a fővárosban".

A vesztesek között

A pártelnök szerint Budapest mellett az elmúlt években "elhúzott" Prága, Pozsony, Varsó és az utóbbi tizennégy évben nőtt a Bécshez viszonyított távolság is. A főváros a rendszerváltás legnagyobb vesztesei közé tartozik - jelentette ki Orbán hozzátéve, hogy ezért "mindannyian adósai vagyunk a városnak". Mint mondta, éppen az előző ciklus idején épült a legtöbb beruházás, amikor ellenségként kezelték a kormányt, de az "furcsa", hogy a közbeszéd és a realitások "hogyan tudnak szétszaladni egymástól".

A Fidesz-elnök szerint azonban nem voltak átfogó fejlesztések Budapesten és "hiány volt" az átfogó koncepciókban is. Orbán szerint a meddő háborúskodás helyett "alkotó, értelmes vitákra" van szükség, amelynek keretet adhat a párt keretein kívül létrehozandó Budapest Központ. Az új szerveződés feladata lesz egy Budapest-terv összeállítása, amelyre "ha eljön az idő", igényt tarthat majd a kormány.

Fábry Sándor, Finta József, Cselovszki Zoltán és Orbán Viktor
fotó: Index

Jelzős projektek a fővárosnak

Az összejövetelen, amelyen Fábry Sándor és Finta József is beszélt, Cselovszki Zoltán, az Országos Műemlékvédelmi Hivatal korábbi vezetője elmondta, hogy a leendő központ a város állapotának felmérése céljából szakmai vizsgálatokra ad majd megbízást, a helyzetképet pedig közérthető módon nemzetközi összehasonlítások formájában is közzéteszi. Cselovszki arról is beszélt, hogy projektsorokat is összeállítanak majd, amelyek a városra vonatkoztatható egy-egy jelző alátámasztását szolgálják majd.

Demszky bármikor szívesen fogadja Orbánt
Demszky Gábor főpolgármester kedden közleményben reagált Orbán Viktor nyilatkozatára. Demszky szerint 1998-ig Budapest vitathatatlanul a térség leggyorsabban fejlődő városa volt. Az Orbán-kormány azonban számos, stratégiai fontosságú fejlesztést megtorpedózott. "Lényegében az önkormányzati választás másnapján Orbán Viktor személyesen döntött a 4-es metró leállításáról, de leállították a Nemzeti Színház megkezdett építését, megállt az M0-ás körgyűrű építése, megakadályozták a Duna megtisztítását lehetővé tevő csepeli szennyvízkezelő felépítését, elvonták a pénzt a BKV-tól, nem engedélyezték az aquincumi híd építésének megkezdését, lehetetlenné tették a rákospalotai füstgáztisztító felújítását is. Demszky Gábor nyilatkozatában azt írja: Orbán Viktornak igaza van: valóban "adósa a városnak". " Engem a jövő mindig jobban érdekelt, mint a múlt. A történtek ellenére is hajlandó leszek komolyan venni Orbán Viktor szavait, ha a retorika, az üres beszéd helyett a tenni akarást látom" - írja Demszky, hozzátéve Orbán, mint az európai konzervatívok ismert politikusa képes lehet segíteni abban, hogy az Európai Unióból minél több pénz jusson Magyarországnak, és az ország szívének, Budapestnek. "Kész vagyok bármikor fogadni a Városházán, és boldogan meghallgatom, miben tud segíteni Budapestnek" - zárul a nyilatkozat.