Mátyás
-6 °C
1 °C

Fizetésemelés a fővárosi közműcégeknél

2005.04.22. 11:34
Öt százalékkal emelkedhet négy nagy fővárosi közműcég igazgatótanács-tagjainak és felügyelőbizottsági tagjainak díjazása. A felügyelőbizottságokban több fővárosi képviselő is ül, a 67 tagú közgyűlésből mintegy negyvenen megtalálhatók valamelyik közműcég felügyelő bizottságában.

A fővárosi önkormányzat résztulajdonában álló közműcégek vezetői testületeiben ülő tagok 5 százalékos tiszteletdíj-emeléséről döntenek jövő héten a városatyák, értesült az InfoRádió. A korábbi szabályozás szerint a cégek igazgatótanácsába csak külső szakértőt delegálhat a főváros, a felügyelő bizottságokban azonban több fővárosi képviselő is ül.

Jelentős fizetések

A legjobban a Fővárosi Gázművek vezetői keresnek. A javaslat szerint a cégnél havi 307 ezer forintot kap az igazgatótanács elnöke, testületének tagjai pedig havi 226 ezer forintot vihetnek haza. A felügyelőbizottság elnökének havi 300 ezer forint, a tagoknak pedig 150 ezer forint díjazás jár.

A Csatornázási Művek vezetésében az igazgatótanács elnöke és a felügyelőbizottság vezetője is 285 ezer forintot kereshet, a két testület tagjai pedig 202 ezer, illetve 151 ezer forintot kaphatnak kézhez. A Fővárosi Vízművek két vezető testületének elnökei fejenként havi 253 ezer forinttal lesznek gazdagabbak, míg a tagok 185 ezer, illetve 136 ezer forinthoz juthatnak havonta.

A Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft.-nél csak felügyelőbizottság működik, amelynek elnöke havi 170 ezer forint, tagjai pedig 112 ezer forint tiszteletdíjat kaphatnak, ha a javaslatot elfogadják. Ez utóbbi cég vezérigazgatójának bérét havi 900 ezer forintra emelnék, prémiumát pedig az éves alapbér 30 százalékában állapítanák meg. A másik három közműcég vezérigazgatója több mint egymillió forintot keres havonta.

Kétharmaduk fb-tag

A négy fenti közműcég felügyelőbizottságában összesen 14 fővárosi képviselő foglal helyet, mind az öt városházi frakcióból legalább egy. A fővárosi közgyűlés várhatóan egy hónappal később tárgyalja a száz százalékosan a tulajdonába tartozó cégek, például a BKV vagy a Főtáv Rt. vezetőinek fizetését. Az InfoRádió értesülései szerint a 67 tagú közgyűlésből mintegy negyvenen ülnek valamelyik közműcég felügyelőbizottságában, így a városatyák tulajdonképpen saját fizetésükről is szavaznak.