Ágnes
-5 °C
2 °C

A telefonfülkéken sem ingyenes a reklám

2008.04.16. 14:50
A XI. kerületben közterület-használati díjat kell fizetni a telefonfülkéken elhelyezett hirdetések után, mondta ki a napokban a jogerős ítéletet a Fővárosi Bíróság. Az Inforádió szerint a döntés precedens értékű, hiszen a fülkéket használó cég a fővárosnak és a többi kerületnek sem fizet ilyen díjat. A fülkereklám ingyenessége néhány éve óriási politikai vitát kavart a fővárosban.

Igazat adott a bíróság másodfokon, jogerősen a XI. kerületi önkormányzatnak abban a vitában, hogy a telefonfülkéken elhelyezett, úgynevezett City Light poszterek után kell-e közterület-használati díjat fizetni az önkormányzat számára, adta hírül az Inforádió.

Molnár Gyula polgármester szerint az alapelv, hogy a közterületen reklámozó cégeknek fizetniük kell, ha a közterületen reklámoznak, ám hozátette, most csak a fizetési kötelezettségéről döntött a bíróság, a díj mértékéről új eljárásban határoz majd a bírói testület.

Az InfoRádió úgy tudja, hogy a pervesztes Mediacontact Kft. a XI. kerületen kívül több kerülettel meg tudott egyezni a fülkékre szóló úgynevezett egyszeri megváltási díjról, melynek egy fülkére szóló mértéke 5 és 15 ezer forint között mozog.

Egy telefonfülkehirdetés a Nagykörúton jelenleg mintegy havi 25-30 ezer forintba kerül. Az úgynevezett rollup forgatótechnika azonban lehetővé teszi, hogy egy felületen több reklám is megjelenjen, így az örökre szóló megváltási díj akár két hét alatt behozhatja az árát.

A fülkereklámot egy 2005. eleji fővárosi rendeletmódosítás tette ingyenessé. A módosítás nagy politikai vihart kavart, amelybe két bizottsági elnök is belebukott. A rendeletet szokatlan módon egy közös koalíciós-ellenzéki előterjesztés korrigálta volna, ám az összpárti akarat is kevés volt végül, mert a reklámokért máig nem kell fizetni helypénzt. Az üzlet nagyságáról sokat elárul, hogy Somogyi Miklós, az érintett cég vezetője akkoriban milliárdos kártérítési perrel fenyegetőzött.

Egy év múlva a főpolgármesteri hivatal szakértői összeállítottak egy anyagot, miszerint a mintegy 500 telefonfülke után egy évre 300 millió forint közterület-használati díjbevétel járt volna Budapestnek. A főváros a reklámok lebontásával fenyegette meg a céget, ám az sem használt.

Endrédy István, az ügyben illetékes városképvédelmi bizottság korábbi, kereszténydemokrata elnöke az Inforádió kérdésére megerősítette: úgy tudja, hogy azóta sem érkezett a fővároshoz egy fillér helypénz sem a fülkék után. Arra a kérdésre, hogy miért nem korrigálták végül a fülkerendeletet, Endrédy István szó szerint azt mondta: "hosszú folyosók vannak a Városházán, az egyikben szépen elhalt az ügy, ami azóta a Csipkerózsika-álmát alussza".

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!