Boglárka
19 °C
35 °C

Demszkyn múlik, lesznek-e jövőre futóversenyek Budapesten

2007.11.21. 19:33
A Fővárosi Közgyűlés városképvédelmi bizottsága szerdán megtagadta az összes 2008-as utcai futóverseny közterület-használati kérelmét. Az SZDSZ fővárosi frakcióvezetője, John Emese a döntés felfüggesztését kéri a főpolgármestertől.

Horváth Gyula szocialista alelnök indítványára nem járult hozzá a Fővárosi Közgyűlés városképvédelmi bizottsága szerdán egyetlen jövő évi utcai futóverseny közterület-használati kérelméhez sem.

Demszkyn az urbánatléták szeme

Az alelnök és Ughy Attila (Fidesz) bizottsági elnök is úgy vélte, hogy ezek az utcai rendezvények aránytalanul zavarják a fővárosiak közlekedését. Szerintük ilyen sportrendezvényeket olyan helyen kellene megrendezni, "ahol nem okoznak ennyi galibát".

John Emese "elképesztőnek és ostobának" nevezte a bizottság döntését, ezért annak felfüggesztését kéri Demszky Gábor főpolgármestertől.

Az SZDSZ fővárosi frakcióvezetője az MTI-nek elmondta: a maratoni és félmaratoni futóversenyek növelik a főváros vonzerejét, de a város bevételei miatt is fontosak. A frakcióvezető szerint az utcai futóversenyek nemcsak az élsport, hanem a tömegsport szempontjából is fontosak, különösen azért, mert vonzóvá teszik a sportolást a gyerekek számára.

John Emese elmondta: a maratoni és a félmaratoni futóversenyeken rendszeresen mintegy háromezer külföldi versenyző vesz részt, ez körülbelül nyolcezer, kifejezetten emiatt Budapestre látogató turistát és 21 ezer vendégéjszakát jelent. Ezek a turisták hozzávetőlegesen 600 millió forintot költenek el évente budapesten.