Jolán
2 °C
4 °C

Változtatási tilalmat rendelt el Óbuda a gázgyárra

2007.02.27. 18:37
Változási tilalmat rendelt el az óbudai képviselőtestület a gázgyárra. Ezzel a kerület zsarolni tudja a fővárost: addig nem engedélyezi az építkezéseket a fővárosi tulajdonú ingatlanon, amíg meg nem kapja azokat a közlekedési fejlesztéseket, amelyeket szeretne. A főváros meglepődött a döntésen, mivel a korábbi egyeztetéseken fel sem merült egy ilyen drasztikus intézkedés.

Régóta tervezi a Fővárosi Önkormányzat, hogy rendbe hozza az Óbudai Gázgyár területét, ott szabadidő-parkot, rendezvényközpontot, rakparti sétányt, bicikliutat épít és kicseréli a szennyezett talajt. E tervek megvalósítását töri derékba a III. kerületi önkormányzat puccsszerű döntése, amellyel változási tilalmat rendeltek el a szóban forgó területre, a gázgyárra, annak környékére.

Félő, hogy korlátozás nélkül épül be a terület

Az Óbudai Gázgyár esetében a döntést az indokolta az előterjesztő alpolgármester, Szepessy Tamás szerint, hogy a "gázgyár és környékén különösen ellentmondásos a helyzet", mert a korábbi részletes rendezési terv szerint előírt övezeti határokat ír elő a helyi építési szabályzat szerinti övezetei terv, de "ezen szabályozásokból nem valósult meg semmi".

Klikk a képre!
Klikk a képre!

Az építési törvény szerint viszont, ha egy adott területre nincs hatályban helyi építési szabályzat, akkor az illeszkedés szabályai szerint lehet az adott területet beépíteni. Ez magában hordja azt a veszélyt Szepessy szerint, hogy a kerületi szabályozási terv (KSZT) elkészülte előtt, korlátok és feltételek nélkül átépülhet a gázgyár területe.

Megtiltják az építkezést a területen

A KSZT rendelkezései hiányában nem írhatók elő az alpolgármester szerint azok a szükséges közlekedési fejlesztések, amelyek igencsak indokoltak a gázgyár mindennemű fejlesztéséhez. Ezért javasolta a Bécsi út menti egyik terület és a gázgyár ingatlanjaira a változási tilalom elrendelését, amely gyakorlatilag minden építési tevékenységet megtilt a szóban forgó területen.

A tilalom a KSZT elfogadásáig marad érvényben, miután a képviselőtestület megszavazta az előterjesztést. Információink szerint nemcsak a jobboldali pártok, hanem az MSZP is jóváhagyta az alpolgármester javaslatát a III. kerületben.

A főváros meglepődött

A fővárosi önkormányzat az Index információi szerint meglepődött a kerületi határozaton. Korábban ugyanis volt már egyeztetés a témában az óbudai illetékesekkel, és azok nem is jelezték, hogy bármilyen problémájuk lenne a gázgyár rekonstrukciójával.

Az Index úgy tudja, a kerület egyszerűen zsarolni akarja a fővárost azzal, hogy addig nem engedi a fővárosi tulajdonú gázgyár rehabilitációját, amíg a főváros nem építi meg a kerület számára fontos közlekedési beruházásokat. A vita egyelőre úgy tűnik, megpecsételi a gázgyár sorsát, bár március elején várhatóan Demszky Gábor és Bús Balázs óbudai polgármester személyesen találkozik majd.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?