Huba
17 °C
33 °C

Változtatási tilalmat rendelt el Óbuda a gázgyárra

2007.02.27. 18:37
Változási tilalmat rendelt el az óbudai képviselőtestület a gázgyárra. Ezzel a kerület zsarolni tudja a fővárost: addig nem engedélyezi az építkezéseket a fővárosi tulajdonú ingatlanon, amíg meg nem kapja azokat a közlekedési fejlesztéseket, amelyeket szeretne. A főváros meglepődött a döntésen, mivel a korábbi egyeztetéseken fel sem merült egy ilyen drasztikus intézkedés.

Régóta tervezi a Fővárosi Önkormányzat, hogy rendbe hozza az Óbudai Gázgyár területét, ott szabadidő-parkot, rendezvényközpontot, rakparti sétányt, bicikliutat épít és kicseréli a szennyezett talajt. E tervek megvalósítását töri derékba a III. kerületi önkormányzat puccsszerű döntése, amellyel változási tilalmat rendeltek el a szóban forgó területre, a gázgyárra, annak környékére.

Félő, hogy korlátozás nélkül épül be a terület

Az Óbudai Gázgyár esetében a döntést az indokolta az előterjesztő alpolgármester, Szepessy Tamás szerint, hogy a "gázgyár és környékén különösen ellentmondásos a helyzet", mert a korábbi részletes rendezési terv szerint előírt övezeti határokat ír elő a helyi építési szabályzat szerinti övezetei terv, de "ezen szabályozásokból nem valósult meg semmi".

Klikk a képre!
Klikk a képre!

Az építési törvény szerint viszont, ha egy adott területre nincs hatályban helyi építési szabályzat, akkor az illeszkedés szabályai szerint lehet az adott területet beépíteni. Ez magában hordja azt a veszélyt Szepessy szerint, hogy a kerületi szabályozási terv (KSZT) elkészülte előtt, korlátok és feltételek nélkül átépülhet a gázgyár területe.

Megtiltják az építkezést a területen

A KSZT rendelkezései hiányában nem írhatók elő az alpolgármester szerint azok a szükséges közlekedési fejlesztések, amelyek igencsak indokoltak a gázgyár mindennemű fejlesztéséhez. Ezért javasolta a Bécsi út menti egyik terület és a gázgyár ingatlanjaira a változási tilalom elrendelését, amely gyakorlatilag minden építési tevékenységet megtilt a szóban forgó területen.

A tilalom a KSZT elfogadásáig marad érvényben, miután a képviselőtestület megszavazta az előterjesztést. Információink szerint nemcsak a jobboldali pártok, hanem az MSZP is jóváhagyta az alpolgármester javaslatát a III. kerületben.

A főváros meglepődött

A fővárosi önkormányzat az Index információi szerint meglepődött a kerületi határozaton. Korábban ugyanis volt már egyeztetés a témában az óbudai illetékesekkel, és azok nem is jelezték, hogy bármilyen problémájuk lenne a gázgyár rekonstrukciójával.

Az Index úgy tudja, a kerület egyszerűen zsarolni akarja a fővárost azzal, hogy addig nem engedi a fővárosi tulajdonú gázgyár rehabilitációját, amíg a főváros nem építi meg a kerület számára fontos közlekedési beruházásokat. A vita egyelőre úgy tűnik, megpecsételi a gázgyár sorsát, bár március elején várhatóan Demszky Gábor és Bús Balázs óbudai polgármester személyesen találkozik majd.