Vince, Artúr
-5 °C
0 °C

Belvárosi SZDSZ: Steinerre igen, az exfideszesre nem

2006.07.12. 15:51
Steiner Pál polgármesterkénti újraindulását az SZDSZ és az MSZP is támogatja az V. kerületben, de Belváros-Lipótvárosban nem minden választókörzetben állítanak közös jelölteket a balliberális erők. A háttérben egy érdekes személyi alku rejlik.

Az V. kerület jelenlegi vezetőjét, Steiner Pált jelöli az MSZP és az SZDSZ polgármesternek Belváros-Lipótvárosban, jelentették be sajtótájékoztatón a két párt vezetői szerdán. Az MSZP és az SZDSZ frakcióvezetői egymásnak kissé ellentmondva számoltak be arról, hogy mindenhol közös jelölteket indítanak-e az októberi választásokon.


Steiner Pál, V. kerületi polgálmester
Az SZDSZ-es Ónody Tamás arról beszélt, hogy mindenütt közösen jelölnek, aztán Pásztor Tibor, az MSZP helyi frakcióvezetője "szinte mindenhol"-t említett. Az Index kérdésére, hogy mi az oka a különbségtételnek, kiderült, hogy mégsem sikerült mindenütt együttműködniük. Egy választókörzetben ugyanis az a Gerendás József alpolgármester indul, aki a Belváros Jövőjéért Egyesület vezetője. Ebben a körzetben a szocialisták nem állítanak ellenjelöltet, a szabad demokraták viszont igen.

Gerendás miatt korábban már összeveszett a két párt, mivel az SZDSZ-es Pető Iván ellen kampányolt korábban az egyesületi vezető, aki a Fideszből pártolt át a balliberális helyi koalícióhoz. A Belváros-Lipótvárosban ugyanis kisebbségben van az SZDSZ és az MSZP, bár a polgármester az ő jelöltjük lett 2002-ben. A Fidesztől eltávolodó Gerendás támogatása viszont a kerületi költségvetés jóváhagyásakor korábban nagyon kellett az MSZP-nek, az SZDSZ viszont állítólag nem tudott arról, hogy Gerendásnak komoly pozíciót ajánlottak fel cserébe a szocialisták.

Ugyanakkor a Gerendás vezette Belváros Jövőjéért Egyesület most a választásokon támogatni fogja Steiner Pál polgármesteri jelölését, cserébe Steiner támogatja az egyesület jelöltjét, ezt maga a polgármester jelentette be szerdán, a Pilvaxban tartott sajtótájékoztatón.

Steiner Pál persze tett néhány kampányígéretet is: folytatni szeretné például a nagyarányú díszburkolatosítást, hiszen "ez nemcsak a városképen javít, de a forgalom korlátozása révén csökkenti a kerület zajterhelését".

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!