Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Belvárosi SZDSZ: Steinerre igen, az exfideszesre nem

2006.07.12. 15:51
Steiner Pál polgármesterkénti újraindulását az SZDSZ és az MSZP is támogatja az V. kerületben, de Belváros-Lipótvárosban nem minden választókörzetben állítanak közös jelölteket a balliberális erők. A háttérben egy érdekes személyi alku rejlik.

Az V. kerület jelenlegi vezetőjét, Steiner Pált jelöli az MSZP és az SZDSZ polgármesternek Belváros-Lipótvárosban, jelentették be sajtótájékoztatón a két párt vezetői szerdán. Az MSZP és az SZDSZ frakcióvezetői egymásnak kissé ellentmondva számoltak be arról, hogy mindenhol közös jelölteket indítanak-e az októberi választásokon.


Steiner Pál, V. kerületi polgálmester
Az SZDSZ-es Ónody Tamás arról beszélt, hogy mindenütt közösen jelölnek, aztán Pásztor Tibor, az MSZP helyi frakcióvezetője "szinte mindenhol"-t említett. Az Index kérdésére, hogy mi az oka a különbségtételnek, kiderült, hogy mégsem sikerült mindenütt együttműködniük. Egy választókörzetben ugyanis az a Gerendás József alpolgármester indul, aki a Belváros Jövőjéért Egyesület vezetője. Ebben a körzetben a szocialisták nem állítanak ellenjelöltet, a szabad demokraták viszont igen.

Gerendás miatt korábban már összeveszett a két párt, mivel az SZDSZ-es Pető Iván ellen kampányolt korábban az egyesületi vezető, aki a Fideszből pártolt át a balliberális helyi koalícióhoz. A Belváros-Lipótvárosban ugyanis kisebbségben van az SZDSZ és az MSZP, bár a polgármester az ő jelöltjük lett 2002-ben. A Fidesztől eltávolodó Gerendás támogatása viszont a kerületi költségvetés jóváhagyásakor korábban nagyon kellett az MSZP-nek, az SZDSZ viszont állítólag nem tudott arról, hogy Gerendásnak komoly pozíciót ajánlottak fel cserébe a szocialisták.

Ugyanakkor a Gerendás vezette Belváros Jövőjéért Egyesület most a választásokon támogatni fogja Steiner Pál polgármesteri jelölését, cserébe Steiner támogatja az egyesület jelöltjét, ezt maga a polgármester jelentette be szerdán, a Pilvaxban tartott sajtótájékoztatón.

Steiner Pál persze tett néhány kampányígéretet is: folytatni szeretné például a nagyarányú díszburkolatosítást, hiszen "ez nemcsak a városképen javít, de a forgalom korlátozása révén csökkenti a kerület zajterhelését".