Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Repkedtek a milliárdok Gyurcsánynál

2007.11.26. 13:04
Demszky Gábor főpolgármesterrel egyeztetett Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. Sok konkrétum nem derült ki, de Demszky elsorolta, mire vár pénzt a kormánytól.

Majd valamikor készül egy Budapest törvény, hogy pontosan szabályozza, ki mennyit fizet, és miért felel, ha csúsznak a főváros szabályozási, fejlesztési projektjei, addig azonban szabadon módosíthatok a Budapest szerződésben foglalt határidők és finanszírozási kondíciók. Nagyjából így summázható Gyurcsány Ferenc és Demszky Gábor közös kommunikációs negyedórája Budapest ügyeiről.

Annyi azért kiderült, hogy a miniszterelnök és a főpolgármester egybecseng, legyen szó a Margit-híd felújításáról (igényelt kormányzati támogatás 5 milliárd forint) vagy épp rákoskeresztúri buszfolyosó kialakításáról (elvárt költségvetési segítség 900 millió forint). Mert a kormányfő szerint Budapest fejlesztése közös nemzeti érdek, és mélyen nem szabad egyetérteni a főváros és a vidék szembenállását kiélező eszmékkel.

Demszky azonnal kontrázott, és elmondta, hogy Budapest semmilyen előjogokat nem akar magának, sőt a főváros erején felül hoz áldozatokat az országért. Hisz itt keletkezik a nemzeti össztermék mintegy 35 százaléka, ám a kormányzat a főváros befizetésinek csupán tizedét folyatja vissza, így a budapestiek joggal várják el, hogy a központi költségvetés állja a híd-, a metró- és egyéb projektek cehjét.

A főpolgármester azonnal jelezte is, mire van tömegigény. A Budapest programra 11,3 milliárd dotáció kell, az Uzsoki és a Szent Imre kórház fejlesztéséhez 7,5 milliárdnyi támogatást szeretne, a Szabadság-híd felújításához 2,2 milliárd forintnyi segítség kelne el, a Budai vár rendbetételéhez 10 milliárdot vár a kormányzattól, a Szépművészeti Múzeum feltuningolása 3,5 milliárd plusz adóforintot emészt fel, a Zeneakadémia formába hozása pedig 9,8 milliárdnyi támogatással valósítható meg.

No és persze ott van a híres-hírhedt 4-es metró, aminek kapcsán az ellenzék és sajtó alap nélkül (legalábbis Demszky interpretációjában) rémisztget finanszírozási hiánnyal. Márpedig az köztudott, hogy az uniós pénzekből megvalósítandó 400 milliós közútprogram 60 százalékát a kormány metróra szánja, úgyhogy futja majd a kiadásokra. (Állítólag még 300 kilométernyi fővárosi út felújítására is telik.)

A metró kapcsán a késedelmes átadási határidőről nem esett szó, sőt, az is kiderült, hogy miniszterelnök szerint a korábbi programban meghatározott határidőket nagyjából tartani tudják. Demszky csupán egyetlen elhanyagolt projekt miatt mea culpázik, mégpedig azért, hogy ebben a ciklusban nemhogy kész nem lesz, de hozzá sem tudnak kezdeni az aquincumi Duna-hídhoz.