Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Drágább és olcsóbb is lesz a HÉV-jegy

2007.05.21. 13:59
Az új HÉV-tarifákról tárgyalt hétfői ülésén a Főpolgármesteri Kabinet. Az előterjesztés szerint a jegyek és bérletek egy része drágul (a rövidebb távokon), míg hosszabb utazásoknál - és különösen a diákok esetében - olcsóbbá válnak a tarifák. Van olyan diákjegy, amely hatodába sem kerül majd a korábbinak.

Egységesíti egy kormányrendelet a MÁV, a Volán és a HÉV járatain a tarifákat. Ennek értelmében változnak a BKV-hoz tartozó HÉV árai is. Nyáry Krisztián, a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója az Indexnek elmondta, hogy az 5-10 kilométer közötti utazások általában drágul, míg a hosszabb, 15-30 kilométeres szakaszokon olcsóbb lesz HÉV-vel járni.

A rövid távokon drágul a HÉV

A teljes árú HÉV-bérlet így havonta 3240 forintról 5000 forintra drágul 5 kilométeren. Tíz kilométeren 6480 helyett nyolcezer lesz a bérlet, 30 kilométeren viszont 19 ezer 440-ről 18 ezer forintra mérséklődik az ár.

A jegyek ára 5 kilométeren 90-ről 125-re emelkedik, 30 kilométeren viszont 540-ről 450-re csökken. Mindez a három közlekedési vállalat, a MÁV, a Volánbusz és a BKV tarifáinak egymáshoz igazítása miatt történik majd.

Hatodára csökken az egyik diákjegy ára

Tanulóknak a jövőben bevezetik a 67,5 százalékos bérletet, ezzel bármilyen irányba lehet közlekedni, ezek ára 5 kilométeren 1630 forint lesz, 30 kilométeren pedig 5850.

A tanulók lakóhelyük és iskolájuk között 90 százalékos kedvezményes bérletet vehetnek. Ezek ára 5 kilométeren 496-ról 500 forintra változik. 15 kilométeren 1488-ról 990 forintra, 25 kilométeren 1984-ről 1500 forintra, 30 kilométeren pedig 1984-ről 1800-ra csökken.

A tanulók 90 százalékos kedvezményes jegye 30 kilométeren 294 forintról 46 forintra zuhan.

Összevonnak két intézményt

A Főpolgármesteri Kabinet egyetértett még a Fővárosi Pedagógiai Intézet és az Ifjúsági és Pályaválasztási Intézet összevonásáról. Így a két intézmény együttes létszáma kilenccel csökken majd (79-ről 70-re).

Szintén döntöttek előzetesen arról, hogy átadják a budafoki borászati szakközépiskolát a Corvinus Egyetemnek. Így ez a főváros középiskola megmenekül a bezárástól. Az iskolával együtt az egyetem a borászati intézmény ingatlanait is megkapja harminc évre. (A Soós István Borászati Szakközépiskola átadásáról már korábban is tárgyalt a főváros a Corvinus Egyetemmel.)

Eladják a Nagybani Piac kisebbségi részesedését is

A kabinet határozott arról is, hogy bizonyos vagyontárgyakat átsorolnának az értékesíthető kategóriába. Így túladna a főváros a Vikuv Kft.-ben, a Flogiszton Kft.-ben és a Kempinski Zrt.-ben lévő kisebbségi vagy töredékszavazatain, és eladnák a Nagybani Piacban meglévő több mint 20 százalékos részesedésüket is.

A Főpolgármesteri Kabinet előzetes döntéseit a hónap végén ülésező Fővárosi Közgyűlésnek még jóvá kell hagynia.