Nándor
3 °C
16 °C

Horogkeresztet festettek a roma holokauszt-emlékműre

2008.01.21. 19:39
Fehér horogkereszteket rajzoltak a pesti Duna-parton, a Közraktárak és a Boráros tér közti részen, a Nehru parkban álló roma holokauszt emlékműre. A IX. kerületi rendőrkapitányság rongálás miatt ismeretlen tettes ellen eljárást indított. A roma áldozatok emlékhelyét, a holokauszt 63. évfordulója alkalmából 2006. szeptember 15-én emelték Budapesten.

Megrongálták hétfő reggelre a budapesti roma holokauszt emlékművet. A Nehru parkban felállított modern alkotásra fehér horogkereszteket rajzoltak festékszóróval ismeretlenek. A rendőrség nyomozást indított.

Az emlékmű a holokauszt áldozatainak fájdalmát jelképezi. A fekete háromszög alakú hasáb, belül egy égre néző emberi torzót ábrázol. (A náci táborokban fekete vagy barna háromszöggel jelölték meg a koncentrációs táborokban a romákat.)

Daróczi Ágnes az emlékmű egyik legfőbb szorgalmazója, a Magyar Művelődési Intézet főmunkatársa és a Romédia Alapítvány kurátora nem lepődött meg a vandalizmus hallatán, ugyanis nem ez az első eset. Eddig részint saját kezűleg, részint a Budapest Galéria munkatársaival csendben letakarították az ember magasságú szobrot.

"Eddig nem akartunk hírnevet szerezni ezeknek az elvakultaknak, úgy gondoltuk, minden ezzel kapcsolatos tudósítás az ő malmukra hajtja a vizet. Most azonban itt az ideje, hogy beszéljünk róla, mert akik ilyet követnek el, azok a gyászunkat és a veszteségünket gyalázzák meg" - mondta az Indexnek Daróczi, majd hozzátette, a holokauszt közös történelmünk, amivel szembe kell nézni. A II. világháborúban a cigány baka is megfagyott a Donnál, de sokan voltak munkaszolgálatosok, majd tömegek lettek koncentrációs táborok átmeneti lakói.

Nézze meg képeinket!

Csík Tamás a C-Press hírügynökség főszerkesztője gyáva cigányellenes cselekedetnek nyilvánított az Indexnek a mázolmányokat. Szerinte könnyű egy tárgyat meggyalázni, "az nem beszél vissza, ha horogkeresztet festenek rá".

Az emlékmű elhelyezésére kiválasztott Nehru-park történelmi jelentősségű, hiszen 1944 novemberének első napjaiban Soroksárról, Csepelről, Pesterzsébetről ide érkeztek a romák, akiket Óbudára hajtották, hogy az első vonatokkal 1944. november 7-én útnak indíthassák őket a koncentrációs táborok felé.

Máig nincs pontos adat arról, hány romát öltek meg a holokauszt idején, hányat lőttek a Dunába, hány embert vagoníroztak be és szállítottak koncentrációs táborokba. Ötezertől ötvenezerig terjednek a becslések.