Ágnes
-1 °C
2 °C

Bátortalan jobbratartás a BKV-nál

2006.02.08. 12:25
A cipekedők a mozgólépcsőhöz érve, miért teszik át terhüket a jobb kezükbe? Mit akar a tudtunkra adni a BKV a felújított állomásokon a mozgólépcsőkre ragasztott piktogramokon? Szlalomozás a metróban.

A metróval rendelkező nyugat-európai városokban a közlekedési kultúrához tartozik a jobbratartás. Természetes, aki csak viteti magát, az a mozgólépcső jobb oldalához húzódik, hogy a sietők szabadon haladhassanak a baloldalon.

Aki a mozgólépcsőn haladni szeretne, kénytelen sűrűn bocsánatot kérni, és az ide-oda álló emberek között szlalomozni.


Bocsánat, bocsánat
A BKV sajtóosztálya szerint érvényben van az ajánlás: az álldogáló utasok helye a jobboldalon van, és a baloldal a haladósáv. "Természetesen, ha valaki kis gyerekkel közlekedik, az nem kötelezhető, hogy jobbra álljon" - árnyalta a képet a BKV munkatársa.

A BKV szerint az EU-ban is ajánlásként fogalmazzák meg a mozgólépcsőn követendő közlekedési szabályokat, de "ott jobban rávehetőek az emberek". Na, de Magyarországon honnan kellene tudnia bárkinek is, aki például vidékről érkezett a fővárosba, hogy hogyan viselkedjen? - kérdeztük a közlekedési vállalatot. Szerintük ők minderről megfelelően tájékoztatják utasaikat. "Piktogram jelzi a mozgólépcső alján és a tetején a helyes viselkedést" - mondták.

Arra a felvetésünkre, hogy ilyen piktogramot ritkán lehet látni, azt felelték: "elméletileg ott kell lennie".


Balra az új, jobboldalon az érthető jelzés
A BKV szerint az új állomásokon kihelyezték a tájékoztató matricákat. Leellenőriztük. A legtöbb helyen lecserélték a futó kisfiús, és a kék iskolaköpenyben fegyelmezetten jobboldalra húzódó kislányfigurás matricákat, és helyette alulról egy minden nemiséget nélkülöző figura vállának irányába mutató nyíl jelzi, mi lenne a feladat.