Valér
-2 °C
0 °C

Nem kell a politikai színház

2007.05.09. 11:00
Szerdán újra összeül a fővárosi koalíciós egyeztető tanács. Napirenden a vitás személyi ügyek lesznek, illetve a még zavarosabb kórházi átszervezés. Elsősorban a János kórház jövője a tét.

Gy. Németh Erzsébet helyettessé választásának főpolgármesteri megvétózása után újabb szocialista politikusnő, Havas Szófia borzolja a kedélyeket a Városházán. Az SZDSZ és az MSZP szerdán tart újabb egyeztetést a János kórház volt orvos-igazgatójáról, illetve a fővárosi egészségügyi intézmények átszervezéséről.

(Egy) fő a többség

Az egyfős koalíciós többséget ugyan az MDF háromtagú frakciója gyakorlatilag minden lényeges kérdésben segíti, tehát sakkban lehet tartani az MSZP-s és az SZDSZ-es renitenseket, de most is fontosnak tűnik, hogy a 34 balliberális képviselő mindegyike elégedetten üldögéljen a közgyűlési padsorokban, és engedelmesen nyomkodja a gombokat a városvezetés utasítására.

A szerdai koalíciós egyeztetésnek tehát az a célja, hogy valahogy elsimítsák a Havas miatt kitört balhét, ami miatt az MSZP már-már a koalíció átgondolását fontolgatta. A szabad demokraták szerintük az utolsó pillanatban fúrták meg Havast, akit a közép-magyarországi regionális egészségügyi tanácsba (RET) delegálnának a szocialisták, az SZDSZ viszont azt szeretné, ha a szintén szocialista Horváth Csaba főpolgármester-helyettes képviselné a fővárost a testületben.

A főépítész véglegesítését megfúrta az MSZP

Az Index információi szerint a héten egy másik személyi kérdésben is kiéleződött a koalíciós ellentét: az MSZP meghiúsította Beleznay Éva megbízott főépítész véglegesítését a poszton. Steiner Pál MSZP-s frakcióvezető napok óta válaszra sem méltatta az ügyben az Indexet, így több forrásból származó információnkat a szocialisták nem erősítették meg.

Érdekes ezek után, hogy John Emese SZDSZ-frakcióvezető kedden blogjában hozta nyilvánosságra álláspontját a főváros helyzetéről. John azt írja: "Nem hagyhatjuk, hogy a nyilvánosság előtti civakodásunk miatt a fővárosiak elforduljanak a politikától és a koalíciótól. A viták egy részére szükség van, másik fele azonban felesleges politikai színház. Sok esetben elég lenne a megfelelő egyeztetési csatornákon megállapodni; erre való a városvezetés heti kabinetülése, illetve a Koalíciós Egyeztető Tanács. Ha odafigyelünk egymásra, annak meglesz az eredménye."

Nincs válság, csak hibák

John szerint "nincs szó koalíciós válságról, csupán koalíciós egyeztetési hibákról". "Mi, szabad demokraták sok esetben egyetértünk az MSZP szakmai javaslataival, de tisztességesebb és alaposabb közgyűlési működést szeretnénk. Ebből mi nem engedünk, nem engedhetünk. A vita alapvetően arról szól, mennyire szóljanak bele a pártok a választott tisztségviselők, a főpolgármester és helyettesei szakmai munkájába" - véli az SZDSZ frakcióvezetője.

Az észak-budai kórházak integrációjáról John szerint közösen döntöttek, ebben nincs vita. "A közgyűlési előterjesztés azonban felülírta a Kabinet - a koalíciós szakpolitikai egyeztetés fóruma - álláspontját. Szerintünk ilyen súlyú döntésnél szükség van előzetes tanulmányra, úgy, ahogy erről a Kabinet konszenzussal döntött" - közli a politikus.

Nincs időnk politikai színházra

A személyi kérdésekről - Havas Szófia nevét le nem írva - John megjegyzi: "A közgyűlés elé olyan javaslat került, amelyről nem döntöttünk koalíciós egyeztetéseken és amellyel mi, liberálisok nem értettünk egyet. Szerintünk a főpolgármestert az egészségügyért felelős (szocialista) helyettese jól képviseli a RET-ben, nem érdemes változtatni a szabályokon".

John végül hangsúlyozza, hogy "Öncélú viták helyett a városvezetés szakmai munkáját kell kommunikálnunk: a durva hangnem, a szándékosan kiélezett konfliktus csak az ellenzéknek használ. Minden egyes frakciótagunkat meg kell győznünk döntéseink jelentőségéről és igazáról: egy fős többséggel nem engedhetjük meg magunknak a különvélemény luxusát. Kizárólag a fővárosiak érdekeit kell képviselnünk, nincs időnk a politikai színházra."

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!