Benedek
-5 °C
5 °C

Bekameráznák a Városligetet

2004.12.29. 11:17
Bekamerázná a Városligetet a városháza a zuglói önkormányzat közreműködésével - írja a Népszabadság. Ha a terv megvalósul, a Liget lehet Budapest legbiztonságosabb zöldterülete, ahol sötétedés után is biztonságban lehet sétálni. A többi nagy közpark hasonló védelméről egyelőre nincs szó.

Nem kellene beletörődni, hogy Budapesten vannak olyan közterületek, amelyek sötétedés után használhatatlanok, véli Danielisz Béla, a városrendészeti bizottság vezetője. Néhány éve szerződést kötöttek a Budapesti Polgárőr Szövetséggel és a rendőrséggel, hogy a két szervezet járőröket küld a fővárosi tulajdonú parkokba is, ez az együttműködés azonban nem tűnik hatékonynak, mondta a bizottságvezető a Népszabadságnak. Megoldás lehetne, ha mint Prágában, Pozsonyban vagy Krakkóban, megalakulna Budapesten is a városi rendőrség, egy az önkormányzat által vezényelt közrendvédelmi szervezet, amely a parkok nyugalmára is vigyázna.

Hatásos módszer lenne az is, ha térfigyelő rendszert építenének ki a parkokban, azonban az összes nagy zöldterületet bekamerázni meglehetősen drága, és egyelőre csak egyetlen park, a Városliget esetében tűnik úgy, hogy megvalósul a gondolat. A zuglói önkormányzat ugyanis jövőre megkezdi a városrész térfigyelő rendszerének kialakítását, a fővárosi önkormányzat pedig vállalná, hogy saját felségterületén, azaz a Ligetben harminc kamerát telepít, a zuglóiak figyelőközpontjába bekötve - tudta meg a napilap.

Vagy legalább fényt

A városrendészeti bizottság jövő év elején tárgyal a tervről, amelynek kivitelezéséhez nagyjából százmillió forintot kellene áldozni a városházi költségvetésből. Kamerák hiányában az is sokat segítene, ha a sétányok mentén több volna a fény - jegyezte meg a városrendészeti bizottság vezetője.

A Fővárosi Kertészeti Rt. vezérigazgatója a napilapnak nyilatkozva elismerte: az általuk gondozott zöldterületeken valóban nem túl jók a látási viszonyok éjjel, részben azért nem, mert a parkokban éjszakánként, amit lehet, ellopnak, tönkretesznek az izzóktól a kapcsolószekrényekig. Kocsis László szerint azonban a ligeteknek nem feltétlenül kellene fényárban úszniuk, inkább a meglévő erőket mozgatva lehetne javítani a közbiztonságot. Már az is haladás lenne, ha a rendőrök időről időre végiggurulnának a parkok járható útjain. Ahol a kertészek kistraktorai el tudnak menni, ott a rendőrkocsik is - mondta a vezérigazgató.