Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Kampánylaboratórium a Belvárosban

2005.11.22. 15:15
Hiller István személyesen kereste fel kedden az MSZP belváros-lipótvárosi irodáját, és kiállt "az eldugott gazdasági jogkörű" Steiner Pál polgármester mellett. A szocialista pártelnök szerint a Fidesz összefoghat a szélsőjobboldallal. Steiner a pénzügyi bajokért az ellenzéket és az előző városvezetést hibáztatja.

A főváros V. kerülete a Fidesz kampánylaboratóriuma. A Fidesz összeborul a szélsőjobboldallal. Az új forgatókönyv szerint céljuk a média azonnali és teljes elfoglalása, a régi vezetők kirúgása, az újak pályázat nélküli kinevezése.


Magyar narancs (Fotók: Barakonyi Szabolcs)

Ezek voltak Hiller István MSZP-elnöknek az V. kerületi pártirodán Steiner Pál polgármesterrel tartott demonstratív sajtótájékoztatójának főbb megállapításai. A belvárosi politikai hadiállapotot jól jellemzi, hogy a Deák Ferenc utcai pártiroda utcai tábláját narancssárga körökkel ragasztották át, de ennél is durvább volt az a hétvégi szórólap, amelyen Steiner fotóját - az állítólagos külső és belső hasonlóságokra utalva - Sztálin és Szaddám Huszein arcképe társaságában jelentették meg.

A helyzet november elején mérgesedett el. A Fidesz országos kampányát irányító Rogán Antal vezette jobboldali frakció a MIÉP-es, Jobbikos és - a HVG szerint - "a közismerten szélsőjobboldali" bolgár kisebbségi képviselővel összefogva megvonta a gazdasági hatásköreit, és a bizottságoknak adta át. Igaz, Steiner szerint nem a hatáskörét vonta meg a közgyűlés, hanem "eldugta a gazdasági jogköreit". ("Úgy gondoltam, ha bekerülök, akkor nyugodt négy évem lesz képviselőként" - nyilatkozta a 2002. november 2-i HVG-ben Schneider Mihály, a bolgár képviselő, aki a kerületi közgyűlésben 12 jobbos és 12 koalíciós képviselő mellett a mérleg nyelve.)

Függetlenséget nem lehet várni


Ülésezik az elnökség

A puccs után a képviselőtestület - egy sikertelen kísérlet után - leváltotta a baloldali elfogultsággal vádolt City tévé vezetőjét, valamint felmondták az önkormányzati lap kiadójával kötött szerződést. Közben egy másik kerületi lap - a Város Szíve, egy alapítvány által kiadott, tartalmát tekintve MSZP-s pártlap - a jobboldal több tízmillió forintos károkozásáról cikkezett. Ennyit kellene állítólag kifizetni a kerületi lap kiadójának, mivel - az ellenzék szerint - a polgármester előnytelen szerződést kötött vele.

Egyébként az önkormányzati lapok és tévék szinte mindenhol a kerületi többség álláspontját tükrözik, kérdés, hogy lehet-e várni függetlenséget az új tévés főszerkesztőtől, egy, az MSZP szerint fideszes, a Fidesz szerint független kerületi lap korábbi munkatársától. Az "ideiglenes" tévévezető kinevezése a jövő évi országos és önkormányzati választások után, 2006. december 31-én jár le. De mi vezetett odáig, hogy Rogán vezetésével a helyi Fidesz együtt szavaz a magukat radikálisnak tartott pártok képviselőivel, valamint a bolgár kisebbségi városatyával és 13:12 arányban leszavazza a Steinert támogató MSZP-SZDSZ-koalíciót?

Steiner az ellenzéket hibáztatja


Pócs Dániel kerületi elnök, Hiller, Steiner

Az ellenzék szerint a kerület a csőd szélére került, a 2006-os költségvetésben tízmilliárdos bevétellel szemben húszmilliárdos kiadás áll, valamint a kerület lejárt köztartozásainak összege nyolcmilliárd forint. A keddi sajtótájékoztatón Steiner Pál az ellenzék nem szavazataival magyarázta, hogy a költségvetés egyenlege nem pozitív, és nem marad pénz fejlesztésekre. Egyebek között a Szent István téri és József nádor téri mélygarázs építési és üzemeltetési jogának, illetve üzletrészének, valamint a nagy, üresen álló ingatlanok eladásából származó bevétel elmaradásával magyarázta a költségvetési hiányt. A lejárt köztartozásokat pedig az 1994 és 2002 közötti, fideszes vezetésű korszak örökségének tulajdonította.

Két iskola összevonása miatt Steiner már kért és kapott támogatást a MIÉP-től és a Jobbiktól, emlékeztetett Puskás András, a kerületi Fidesz-frakció vezetője egy 2004-es esetre. "Amit szabad volt akkor, azt miért nem szabad most?" - kérdezte, és cáfolta, hogy az V. kerület kampánylaboratórium lenne. A televízió és a kerületi lapnál Steiner hasonló akciót hajtott végre a helyi ellenzék vezéreként, egy évvel a 2002-es választás előtt. Az ellenzéki politikus szerint a MIÉP-pel és a Jobbikkal nem intézményes az összefogásuk, a Fidesz "a kerület sorsát akarta saját kezébe venni".

Megadta az alaphangot

Az MSZP elnöke a jobboldali pártok "összeborulásáról" szóló keddi sajtótájékoztatóján valószínűleg megadta a 2006-os kampány alaphangját, bár Gyurcsány Ferenc miniszterelnök már a parlament október 3-i ülésén arról beszélt, hogy "a magyar konzervativizmus örökségének ápolását is magáénak valló Fidesz-Magyar Polgári Szövetség, együttműködési megállapodást köt az önkormányzatban (Budapest Belvárosában - a szerk.) a Jobbikkal és a MIÉP-pel."