Erzsébet
4 °C
13 °C
Index - In English In English Eng

Demszky Gábor úgy mosolygott, mint egy macska, amelyik megette a kanárit

2008.05.29. 14:32
Tizenöt perc szünetet rendelt el a közgyűlés Hock Zoltán javaslatára, ugyanis az MDF frakcióvezetője szerint hiba volt, hogy az MSZP és a Fidesz a nyílt színen csapott össze azon, hogy ki állítja le, és ki támogatja a metróprojektet. Steiner Pál szerint Orbán Viktor lesz a 4-es metró vége, Tarlós szerint meg senki. Aztán elfogadtak egy nyilatkozatot, hogy mindenki szereti a metrót.

A 4-es metró végét vizionálta az MSZP frakcióvezetője csütörtökön a Fővárosi Közgyűlésen, Orbán Viktor kiszivárgott beszédére alapozva. Egy zártkörű szónoklatában Orbán azt mondta, hogy leállítja a nagyberuházásokat, a hivatalos magyarázatok szerint azonban csak arról volt szó, hogy a Fidesz hatalomra kerülése esetén megvizsgálja majd a nagyberuházások financiális hátterét. Mindenesetre Steiner Pál a közgyűlést most arra intette, hogy csinálhat Budapest bármit, a 4-es metrót Orbán Viktor akkor is beszünteti.

Tarlós István nem értette, miről beszél Steiner, a fideszes frakcióvezető szerint ugyanis, bármennyi hibája is akad a metróprojektnek, a közgyűlés ellenzéki frakciói mégis támogatják. "És nagyon örülök annak, hogy ennek Demszky Gábor is örül, és úgy mosolyog, mint a macska, amelyik megette a kanárit", poénkodott szónoklata közben Tarlós. De tény, a főpolgármester teli szájjal mosolygott.

A jelek szerint Hock Zoltán nem ítéli olyan tombolónak az egységet, legalábbis felszólította Steinert és Tarlóst, hogy ne a nyilvánosság előtt polemizáljanak. Az MDF-s frakcióvezető tizenöt perces szünetet javasolt, a közgyűlés képviselőicsopotjainak vezetői pedig összedugták a fejüket, és a testület nemsokára egyhangúan megszavazta, hogy minden frakció felsorakozik a metróprojekt mellett.

Aminek 2008 első negyedévi beszámolója már nem aratott akkora sikert. Az 537 milliárd forintos beruházás kapcsán Tarlós arról beszélt, hogy megérti, miszerint évi 70 millióért kell egy nemzetközi hírű metróépítő szakemberrel erősíteni a projekt vezetését, de cserébe azt remélte, hogy kevesebb lesz a tanácsadócégeknek juttatott szerződés. Egy másik ellenzéki városatya pedig azon értetlenkedett, hogy azért nőttek a költségek, mert megváltoztak a kőzetviszonyok. Hogy mikor rendeződött át a talaj, arra senki nem adott választ.