Koronavírus adatok

2021. dec. 08.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Mária
-6 °C
4 °C

Gombnyomásra indult a karácsony

2007.11.28. 23:30
Egy nagy piros gomb volt a főszereplője a szerda délutáni korakarácsonyi protokollnak: Demszky Gábor és az V., VI., VII. és VIII. kerületi polgármesterek felkapcsolták az ünnepi fényeket.

"Excuse me, what is going on?" - kérdezte őszinte érdeklődéssel egy középkorú külföldi hölgy a Blaha Lujza téren, miután alaposan kicsodálkozta magát a fotósok és tévések hadán, ami egy viaszosvászonnal leterített menzai asztal körül örvénylett a tér közepére buggyanó metrófeljáró mellett. A karácsonyi motívumokkal dekorált műanyag abroszon egy jókora vörös gomb szomorkodott, a készülékből fehér drót tekeredett a földre, elkígyózott egy fúvósnégyes lábai közt, fel a hirdetőoszlopra, ahonnan az egyik villanyoszlopra lendült tova, beleveszve a magasban feszülő drótok hálózatába.

Fény képek - katt

Egy gyors válaszra volt csak idő, mert a fúvósok már bele is kezdtek a fanfárba, és az asztal mögött felsorakozott Demszky Gábor, Rogán Antal, Verók István, Hunvald György és Csécsei Béla, hogy egyesült erővel útjára bocsátsák a 2007-es budapesti karácsonyt.

Karácsonyi hangulat

Idén több helyen lesz díszkivilágítás, mint tavaly: tizenegy kerületben hetven utcát és teret világítanak ki december 5-ig a közelgő ünnep tiszteletére. A belső kerületekben többek között a Nagymező utcában, a Liszt Ferenc téren, a Váci utcán, a Városháza parkban, a Vörösmarty, a Clark Ádám és a Battyhyány téren, a Nagykörúton és a Bartók Béla úton élvezhetik az karácsonyi hangulatot a fővárosiak és a turisták.

A főpolgármester rövid beszédében hangsúlyozta, hogy a Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. ma már energiatakarékos, úgynevezett LED-es módszert alkalmaz. Ezeknek az égőknek a fogyasztása nyolcada, tizede a hagyományos izzókénak.

Arccal a karácsony felé

A rövid köszöntő beszéd után a fő- és a négy belvárosi polgármester egy ismeretlen fiúgyermek segédletével nyomta meg a nagy piros gombot, mire az elektromos jel végigfutott a fehér kábelen, tovaszáguldott a fúvósnégyes cipői mellett, fel egészen a politikusok háta mögötti villanyoszlopig, amin felgyulladtak a rászerelt karácsonyi díszek, majd végig a körúton, ameddig a szem ellátott és azon is túl, a november végi esti sötétségbe szivárogni kezdtek az ünnepi fények.

Fényár vízkeresztig

Az alkonyattól éjfélig üzemelő díszvilágításhoz több mint kétmillió izzóból álló, kétszáz kilométernyi fényfüzéreket szereltek a fákra, oszlopokra a közvilágítási cég dolgozói, a vízkeresztig tartó fényár száz családi ház éves fogyasztásának megfelelő áramot fogyaszt.

A főváros és a kerületi önkormányzatok együtt 200 millió forintot áldoztak a harang-, csillag-, szalag-, masni-, hópehely-, angyal-, gyertya- és üstökösmotívumokra. A fővárosi önkormányzat korábban kiadott sajtóközleményében az áll, hogy budapesti különlegesség az egyedi gyártású, háromdimenziós motívumok alkalmazása, ilyen még Bécsben vagy Párizsban sincs.

Ünnep a fővárosban - klikk

A főbb helyszíneket végigjárva kicsit csalódottan állapítottam meg, hogy hatalmas változás a korábbi évekhez képest nincs a díszkivilágításban, a Váci utca fölött kifeszített, leginkább DNS-spirálokhoz hasonlatos füzérek voltak egyedül újdonság erejűek - feltételezem, ezek lennének a 3D-s díszek. Az Erzsébet körúton egy virágárus méltatlankodott egy kicsit, hogy "bezzeg az Andrássyn mindig szebb a kivilágítás, a körútra folyton az onnan kikopott előző évi díszeket szerelik fel".

Az elégedetlen gondolatmenet a karácsonyi üzletmenet elemzése után némi csavarral nagyon hamar eljutott a kiskereskedők ellehetetlenítéséig és a belvárosi plázák (különös tekintettel az újdonsült Arénára) üzletromboló hatásáig, "Párizsban hol látunk plázát a belvárosban? Na ugye!" Azzal búcsúzott végül, némi beletörődéssel vegyes elismeréssel, hogy azért a budapesti díszkivilágítás nem roszabb, mint a párizsi.