Valér
2 °C
8 °C

Nem a kémprogramok miatt került ki a BKV vezető levelezése

2008.05.28. 18:54
Vitézy Dávid szerint nem a BKV számítógépes rendszerében talált kémprogramok miatt lett nyilvános a közlekedési társaság vezérigazgató-helyettesének és a főpolgármester helyettesének levelezése. A levélváltást, állította Vitézy, egy tanácsadó cég anyagával együtt kapta meg a BKV felügyelőbizottsága. A nemzetbiztonság és a rendőrség azért nyomoz.

Nem a BKV számítógépes rendszerében talált kémprogramok miatt szivárgott ki a cég vezérigazgató-helyettesének és Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes sajtóreferensének levelezése, állította Vitézy Dávid. A BKV felügyelőbizottságának Fidesz által delegált tagja szerint az e-mailek az AAM Vezetői Informatikai Tanácsadó Zrt.-vel kapcsolatos anyagok között voltak.

Azokat az iratokat pedig nemrégiben kapta meg a közlekedési vállalat felügyelőbizottsága, ugyanis az AMM tanácsadó céggel kapcsolatos szerződések átvizsgálására maga Demszky Gábor kérte fel a testületet. A kontraktusok és a teljesítési igazolásai között pedig ott lapult Regőczi Miklós vezérigazgató-helyettes és Horváth Éva sajtóreferens levelezése. Ami, Vitézy szerint, többek között arról szól, hogyan kéne őt, Nemes Gábort, a sztrájkbizottság egyik szóvivőjét lejáratni illetve, hogyan kéne a Fideszre rátolni az egész BKV-sztrájkot.

Inkább az az érdekes, mondta Vitézy, hogy miért adtak át több mint ezer levelet a tanácsadó cégnek és, hogy ki tehette ezt, mert az világosan látszik, hogy minden levelet, amelyet a vezérigazgató-helyettes és környezete írt, megkapott az AAM is. Az e-maileket egyébként a felügyelőbizottsági tag szerint Regőczi Miklós vezérigazgató-helyettesként írta alá, ezért ezek nem magánlevelek.

A BKV egyébként ma tett feljelentést ismeretlen tettes ellen a társaság elektronikus levelező rendszeréből ellopott levelek miatt. A közlemény szerint a levelek a BKV felügyelőbizottságának egyik tagjához, a Fidesz által delegált Vitézy Dávidhoz kerültek, később az általa továbbküldött, és vélhetően manipulált e-mailek miatt a BKV Zrt. fokozott biztonsági intézkedéseket vezetett be.

Daróczi Dávid kormányszóvivő szerdai sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva közölte: a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) is vizsgálja a BKV informatikai rendszerére telepített kémprogramok ügyét. A Népszabadság szerdai számában megjelentek szerint öt kémprogramot telepítettek ismeretlenek a BKV informatikai rendszerére, ezzel a behatolók a cég számítógépes hálózatának minden eleméhez hozzáfértek. A kémkedésre a közlekedési cégnél elrendelt vizsgálat nyomán derült fény.

Az AAM Vezetői Informatikai Tanácsadó Zrt. és a BKV Zrt. még április végén megegyezett a sokak által bírált milliárdos tanácsadási szerződés felbontásáról. A főként a 4-es metró beruházásával kapcsolatos tanácsadással megbízott cég vezérigazgatója, Szűcs Zoltán akkor kijelentette: a BKV felelőssége a projekt további sorsa. Közlése szerint a 4-es metró projektjében a felelősségi viszonyok tisztázása "kívánnivalót hagy maga után." Ha pedig egy ilyen fontos elem nincs tisztázva egy ekkora - 500 milliárdos - projekt esetében, akkor nagy a valószínűsége, hogy az nem lesz sikeres.