Bezárnák az ország legrégebbi kereskedelmi iskoláját

2007.01.18. 16:22
Tüntetésre készülnek a ferencvárosi Lengyel Gyula Kereskedelmi Szakközépiskola tanárai, öregdiákjai és az iskola 18 évesnél idősebb tanulói. Azért demonstrálnak hétfőn a Főpolgármesteri Hivatalnál, mert szerdán értesítést kaptak az iskola esetleges bezárásáról. A Fővárosi Önkormányzat pénteken ismerteti elképzeléseit a budapesti oktatási intézmények racionalizálásáról. Ennek lényege, hogy a jelenlegi 90-95 intézmény helyett 15-20 területi integrált szakképzési központot alakítanak ki.

Megdöbbent a Lengyel Gyula Kereskedelmi Szakközépiskola (LKSZ) tanári kara, amikor szerdán - minden előzetes értesítés nélkül - kézhez kapták a Fővárosi Önkormányzat tervét, miszerint bezárnák az intézményt. Az LKSZ az ország legrégebbi kereskedelmi szakiskolája, és folyamatos a túljelentkezés az intézménybe. Az iskola jogelődjeit is beleszámítva idén lenne éppen 150 éves.

Egyre több a kereskedő Budapesten

Különösen érdekes az intézmény bezárása akkor, amikor egyre-másra nyílnak a kereskedelmi egységek Budapest területén, hipermarketek, bevásárlóközpontok és plazák sora létesül a fővárosban és a közvetlenül szomszédos településeken.

Nem meglepő ezek után, hogy a bezárással fenyegetett intézmény tanárai tüntetésre készülnek a Főpolgármesteri Hivatalnál. Hétfő reggel tanárok, egykori és jelenlegi (18 évesnél idősebb) diákok és valószínűleg szülők is megjelennek majd a Városház utcában, hogy az LKSZ megmaradásáért demonstráljanak.

Hányatott sorsú intézmény

A Lengyel Gyula Kereskedelmi Szakközépiskola a IX. kerületben, a Friss utcában működik, befektetők számára kevéssé ideális helyen, hiszen a József Attila lakótelepen található, immár 1965 óta. Az iskola fenntartója Budapest Főváros Önkormányzata, eredeti alapítója 1857-ben a Pesti Kis- és Nagykereskedők Egyesülete volt.

Ez a szervezet alapítványi formában fenntartóként is működtette a Pesti, illetve később a Budapesti Kereskedelmi Akadémiát 1939-ig. Ezután az intézményt államosították, majd többszöri átszervezéssel lett kereskedelmi szakközépiskola. A Budapesti Kereskedelmi Akadémia két jogutódja ma is működik: az eredeti helyszínen, az Akadémia utcában a BGF, a Budapesti Gazdasági Főiskola, és a Ferencvárosban az LKSZ.

Négyszáz diák és ötven tanár sorsa kétséges

Az LKSZ profilja a kereskedelmi szakemberképzés, az elmúlt 150 évben változatlan - hangsúlyozzák a tanárok. Az iskola nappali tagozatán 15, esti tagozatukon 8 osztály van jelenleg. A szakmai képzés átkerült az érettségi utánra, ezért van 13-14. évfolyama is az iskolának. Az iskolában két szakmát oktatnak: marketing és reklámügyintéző 1 éves, illetve 2 éves kereskedelmi technikus képzés zajlik.

2006 októberében a nappali tagozaton 413-an, esti tagozaton 230-an tanultak. Az iskolában 51 tanár és 17 gazdasági és technikai munkatárs dolgozik.

Főváros: az EU miatt a jelenlegi struktúra nem tartható fenn tovább

Germánné dr. Vastag Györgyi, a Fővárosi Közgyűlés oktatási bizottságának elnöke az Indexnek elmondta: most folyik az az egyeztetés, amelynek során a jelenlegi 90-95 fővárosi oktatási intézményt területi integrált oktatási központokká alakítják át. Ez hatalmas, monstre szakképző központokat jelent majd, ahol legalább 12 osztály tanul párhuzamosan, vagyis azonos évfolyamokban. Az Európai Unióban ugyanis csak ilyen intézmények pályázhatnak támogatásért.

Budapesten többek között ezért is kell átalakítani az oktatási intézményeket, hiszen így akár 9 milliárd forintra is pályázhatnának a főváros intézményei. A tervek szerint a jelenlegi 90-95 intézmény helyett a jövőben 15-20 területi integrált oktatási központ működhet majd, ahol a szakképzés koncentráltan történhet. Ennek az átalakításnak számos részlete van, amelyről pénteken számolnak be a főváros illetékesei - tudtuk meg.