Aliz
6 °C
14 °C

Halva született az ember termékenyítette orrszarvú

2005.08.09. 18:05
Születése előtt megfulladt a budapesti állatkert szélesszájú orrszarvújának, Lulunak a kicsinye. A kis orrszarvú megfulladt.

"Lulu, a nőstény orrszarvú egy halott borjút hozott a világra” – írja a Fővárosi Állat- és Növénykert közleményében. A szomorú hangvételű közlemény szerint a szélesszájú orrszarvú megfulladt.

#alt#
Lulu az orrszarvú
forrás: allatkertialapitvany.hu
Lulut egy német, osztrák és magyar állatorvosokból álló csoport 2004. április 6-án termékenyítette meg.

Primer magzat

A világon először történt meg, hogy a mesterséges úton fogant orrszarvú embrió több hónapon át is eredményesen fejlődött, ismerteti a kommüniké. Az orrszarvúak vemhessége 16-18 hónapig tart. Lulun 16 hónap és három nap után, kedden hajnalban mutatkoztak a közelgő ellés első jelei.

A borjú kedden dél után született meg, de mivel egy perc után sem emelte fel a fejét, és nem kezdett el lélegezni, az állatorvosok elvették az anyaállattól, hogy újraélesszék.

Az állatkert szerint Lulu remekül viselkedett, ezért esély van arra, hogy a jövőben a nemzetközi kutatócsoport újra megpróbálja mesterségesen megtermékenyíteni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?