Judit
3 °C
7 °C

Pest tüdejét vágná ketté a külső kerületi körút

2008.03.31. 17:20
Bár a főváros szerint a 2010-re tervezett, öt pesti kerületet összekötő Külső Kerületi Körút a lakók érdekében épül, mégis több ezren tiltakoznak ellene. Az ellenzők szerint az út a csendes, kertvárosi részen haladna, és kettévágná a pesti oldal legnagyobb összefüggő erdejét, a „Pest tüdejének" is nevezett Halmi erdőt.

A Fővárosi Bíróság döntése értelmében a XVIII. Kerületben nem lehetett helyi népszavazást tartani március 30-án a kerületen áthaladó útról. A kérdés így szólt volna: „Egyetért-e Ön azzal, hogy a Budapest, XVIII. kerület, kertvároson átmenő forgalom csökkentése érdekében a fővárosi terveknek megfelelő nyomvonalon megépüljön a Külső Keleti Körút oly módon, hogy a Flór Ferenc utca - Nefelejcs utca közötti szakasz mélyvezetésű, zárt, fedett kialakítással készüljön el?"

A bíróság szerint szakszerűtlenül volt megfogalmazva a népszavazási kérdés. Nem derült ki ugyanis, hogy mely kertvárosi részről van szó és az sem, hogy a tervezett út pontosan milyen nyomvonalon haladna. Az indoklás szerint nem volt világos az sem, hogy a választópolgár mire mondana igent, vagy nemet.

A Külső Kerületi körút megépítését közel 50 éve tervezik. Az út harántirányban tenné átjárhatóvá Dél-Pestet és a főváros szerint tehermentesítené a Hungária körutat. A körút a később megépítendő Soroksárt elkerülő útból indulva a XVIII. kerületen át futna Cinkotáig, s csatlakozna a majdani M0-ás körgyűrűhöz. A Soroksár és Pestszentlőrinc közötti szakasz 2010-re épülhet meg 4,1 milliárd forintból.


Térkép nagyobb méretben

A helyi népszavazási kérdésre adott bármilyen válasz az út megépülését eredményezné, olvasható a Zöld Sorompó Egyesület közleményében, amely a csökkenő zöldterület és a kertvárosi nyugalom védelmében fogja össze és képviseli a lakókat. A civilek szerint mindössze arról lehetett volna dönteni a helyi népszavazáson, hogy az utat egy szakaszon a mélyben vezessék-e el vagy sem. A szervezet szerint nem készültek el az út megépülését igazoló adatok és hatástanulmányok sem. Ezeket ugyanis az önkormányzat nem a döntés előtt szerezné be, hanem a beruházás megkezdése előtt.

A meghiúsult népszavazás miatt több millió forint propagandára és sztárügyvédi megbízatásra költött közpénz ment kárba, áll a Zöld Sorompó közleményében. A kerület vezetése a népszavazási kérdést megtámadó 10 magánszemélyt okolja a fiaskóért, jóllehet a „hibát" vélhetően az Alkotmánybíróság követte el, amikor egy 1992-es határozatában kimondta, hogy a népszavazásra feltett kérdésnek szakszerűnek, pontosnak és egyértelműen megválaszolhatónak kell lennie.

A civil szervezet arra hívja fel a figyelmet, hogy a 2010-re tervezett, öt pesti kerületet összekötő út megépülése ellen több kerület lakói is tiltakoznak, jóllehet a fővárosi önkormányzat szerint épp az ő érdekükben épülne meg az út. A szervezet szerint a kerületi vezetők által tartott tájékoztató fórumokon egyértelműen kiderült, hogy az út megépülésének minimális a támogatottsága. Néhány hete ismét aláírásokat gyűjtenek az út ellenzői, jelenleg mintegy 4500 szignó szerepel a lapokon. Már 1998-ban is összegyűjtöttek - csak a 18. kerületben - mintegy 10 ezer aláírást a tervezett út ellen.

Ha megépítik az utat, a XVIII. kerületben előreláthatóan mintegy 60-80 ingatlant kell majd kisajátítatni. Az út Pestszentlőrinc legcsendesebb zöldövezeti lakott területén haladna keresztül. Az út által mintegy negyven méter szélességben a felszínen kettévágott erdőben nyulak, rókák, baglyok, s egyéb kisállatok élnek. Az állatoknak, illetve a gyermekekkel, babakocsival sétáló erdőjáróknak lámpás kereszteződés segítségével biztosítják majd az egyik oldalról a másikra történő átjutást, olvasható az önkormányzat tájékoztató kiadványában.

A 2010-re tervezett, öt pesti kerületet összekötő út megépülése ellen több kerület lakói is tiltakoznak, jóllehet a fővárosi önkormányzat szerint épp az ő érdekükben épülne meg az út. Az egész koncepció különösen annak fényében érdekes, hogy a Fővárosi Önkormányzat intenzív kampányt folytat az élhetőbb városért, a légszennyezettség csökkentéséért, a teherforgalom kiszorításáért. Ezek az elképzelések a jelek szerint a csekélyebb lobbierővel rendelkező kerületek és azok lakói kárára valósulhatnak meg, mintha azok már nem is tartoznának a fővároshoz.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?