Friderika
9 °C
18 °C

A Siemens válaszolt Demszkynek

2006.08.01. 23:13
Demszky Gábor hétfőn éles hangú levelet írt a Siemensnek a nagykörúti villamosbeszerzés problémái miatt. A Siemens kedden válaszolt a főpolgármesternek, a levelet a cég az Indexhez is eljuttatta.

Dr. Beke-Martos Gábor, a Siemens magyarországi leányvállalatának vezetője így ír: "A Siemens megtiszteltetésnek tartja, hogy a BKV bizalmából elnyerte a világ egyik legforgalmasabb villamosvonalának megújítására szóló megbízást, és annak részfeladatait, így a villamosok szállítását és az áramellátó rendszer kiépítését a fővárosi közlekedési vállalat a Siemenstől rendelte meg".

A főváros vezetésével szoros együttműködésben a BKV vezetői igen körültekintően és sok szempont együttes figyelembevételével tervezték meg a 2006-os nyári rekonstrukciós munkálatokat - folytatja Beke-Martos. Ennek során törekedtek a villamosforgalom lehető legrövidebb idejű szüneteltetésére, egy olyan időszakot választva, amikor a legkisebb a közlekedési vonal leterhelése.

A BKV műszaki kockázatokat vállalt

A Siemens-vezér azonban hangsúlyozza: "a döntéskor a BKV bizonyos műszaki kockázatokat tudatosan vállalt, de nem számolhatott az előre nem látható problémák összes hatásával".

A Siemens Zrt., mint az áramellátó-rendszer felújításának fővállalkozója, a kivitelezés során mindvégig, olykor szerződéses kötelezettségein túlmenően is, törekedett a projekt előkészítése során és előkészítői által meghatározott szempontok és iránymutatások maximális figyelembevételére, valamint a kivitelezésben résztvevőkkel történő konstruktív együttműködésre és a munkálatok optimalizálására - hangoztatja Beke-Martos.

A Siemens vállalja a felelősséget

A cégvezető szerint az "új villamosok forgalmának üzemzavarát okozó kisebb műszaki problémák elhárítását a gyártó és karbantartó Siemens szerződéses kötelezettségének megfelelően, a felelősséget felvállalva végzi".

Ezt szolgálja a villamosok azonnal megkezdett újbóli átvizsgálása is. Az utasbiztonság érdekében a járműveket visszahívták és csak a hibák feltárása és elhárítása után kerülhetnek vissza a forgalomba.


Szerelés alatt

A felsővezetékekről óvatosan fogalmaznak

Ami a felsővezetékek ügyét illeti, a vezér diplomatikusan fogalmaz: "az infrastrukturális átalakítás problémáira vonatkozóan a Siemens korábban is minden szakmai támogatást megadott a megbízó BKV felé, feljogosítva őt az összes állásfoglalás és nyilatkozat további kommunikációjára a közvélemény és a média felé".

Az állítólagos nyilatkozatstopról, ameylet Demszky Gábor vetett fel levelében, Beke-Martos így ír: "A Combino villamos műszaki hibáinak jelentkezését követően pedig már hétfőn rendelkezésre álltunk és egyetértve a levelében is megfogalmazott, a város és a budapesti utazóközönség jogos, tájékoztatással szembeni elvárására egy sajtóközlemény került kiadásra. Ezt követi 2006. augusztus 1-jén, kedden, 14:00 órakor egy sajtórendezvény, amely lehetőséget biztosít a problémák és azok megoldásainak szélesebb körű, közvetlenebb megismerésére."

A cégvezető által említett rendezvényen egyébként a Siemens német projektigazgatója szintén elismerte a cég felelősségét a villamosok meghibásodásai miatt, és szólt arról, hogy valószínűleg az ajtók típushibája okozta a sorozatos üzemzavarokat az utóbbi napokban, ezért kellett egy időre kivonni a villamosokat a forgalomból.