Vilhelmina
12 °C
28 °C

Röhög a Fővárosi Közgyűlés

2007.05.31. 21:40
"A Mártírok útja helyett a Jókai Mór utcán is jöjjön visszafelé valamelyik busz" - terjesztette elő írásban a pesterzsébeti polgármester a Fővárosi Közgyűlésnek, a városatyák röhögőgörcsöt kaptak, amikor hangosan felolvasták a javaslatot a csütörtök esti ülésen, de azért felvették az idei ülések tervezett témái közé az ügyet.

Kerületi javaslatokat vett fel idei üléstervébe a Fővárosi Közgyűlés csütörtökön. Eredetileg a koalíció elutasította volna ezeket, de a Fidesz egyenkénti szavazást rendelt el, és így kerülhet majd a közgyűlés elé még ebben az évben a pesterzsébeti polgármester egyik előterjesztése is.

Szabados Ákos, a XX. kerület szocialista polgármestere több (általában sikertelen) ötlettel is előállt: javasolta például a villamospályák felújítását a városrészben, erről a Főpolgármesteri Hivatal illetékes ügyosztálya szerint valóban érdemes tárgyalni, de pénz hiányában csak elvi döntés hozható.

Körgeometriás csomópontok

Szabados ezen túl javasolta "körgeometriás csomópontok megépítését Dél-Pesten", így például a Topánka utca és a Baross utca találkozásánál, és a Lázár utca-Wesselényi utca-Szilágyság utca-Temesvár utca csomópontjában.

A Főpolgármesteri Hivatal a Topánka utcánál nem tartja jónak a jelzőkör megvalósítását, szerintük a csomópont jelzőkörré alakítása nem célszerű. A másik esetben elvileg nem tartanák ezt kizártnak, de nagyon drága megoldás - véli a főváros.

"Jöjjön visszafelé valamelyik busz"

Röhögés tört ki viszont a Fővárosi Közgyűlésben, akkor, amikor a XX. kerületi polgármesternek felolvasták azt az előterjesztését, amely szerint a "Mártírok útja helyett a Jókai Mór utcán is jöjjön visszafelé valamelyik busz". Ez volt végül a polgármester egyetlen javaslata, amelyet felvettek az idei év tervezett témái közé - ez annyira jó volt, hogy megesett rajta a szívünk, mondta az Indexnek az egyik fővárosi vezető.

Ezen kívül a polgármester még javasolta azt is a fővárosnak, telepítsék ki a vegyi műveket a IX. kerületből, vagyis a szomszéd városrészből. A Főpolgármesteri Hivatal szerint ez azonban nem tartozik a Fővárosi Önkormányzat feladatai közé.

Nem az első eset

Szabados Ákos, a XX. kerület polgármestere nem először fordult magasabb fórumokhoz saját kerülete ügyében. Nemrég az Országgyűlésben is felszólalt, és akkor is a Mártírok útja környékét, a Béga utcát emlegette. Napirend előtti felszólalásában azt kifogásolta, hogy a kerületében dolgozó építőmunkások aszfaltdarabokat olvasztanak fel.