Ki tud kevesebbet Budapestről?

2006.09.28. 15:19
Megkerestük az öt budapesti főpolgármester-jelöltet, és 14 kvízkérdést tettünk fel nekik a fővárosról. A legjobb válaszokat Zsinka László (MIÉP) és Demszky Gábor (SZDSZ) adta, az utolsó Székely Péter (Munkáspárt) lett. Ha az egyes válaszok alapján kialakult sorrendből statisztikát csinálunk, akkor Zsinka László végzett átlagosan a legelőkelőbb helyen (2,18 a mutatója), őt Demszky követi 2,53-dal. Katona 2,89-ot ért el, Tarlósnak 3,39 a mutatója, Székely, 3,96-dal végzett az utolsó helyen. Ha azt nézzük, hogy ki adta a legtöbb helyes, vagy megközelítőleg legjobb választ, akkor Demszky nyert Zsinka előtt.
A tesztről
A kérdéseket ötletszerűen, néhány munkatársunk javaslatai alapján állítottuk össze. A tesztet mindegyik jelöltnek külön-külön, írásban, kollegánk jelenlétében, külső segítség nélkül kellett kitöltetnie.

A kvíz eredménye aligha meglepő: Demszky Gábor 16 éve főpolgármester, Zsinka László pedig a MIÉP frakcióvezetőjeként a Fővárosi Közgyűlés legaktívabb tagja. Demszky egy korábbi választás előtt a Magyar Narancs megkeresésére már kitöltött egy hasonló tesztet, így már tapasztalata is volt az ilyen kvízekkel.

Tarlós és Demszky nehezen állt kötélnek

Az Indexnek a legnehezebb dolga a két esélyessel volt: Demszky Gábor (SZDSZ, az MSZP támogatásával) és Tarlós István (független, a Fidesz és a Jobbik támogatásával) állt legnehezebben kötélnek, ők veszthették ugyanis a legtöbbet a kvíz esetleges rossz kitöltésével.

Katona Kálmán pontos akart lenni

Katona Kálmán (MDF) a kérdőív szövegezésénél számos félreértésre hívta fel a figyelmet, és amikor utólag megbeszéltük a válaszokat, több javítást is tett a kvízben adott válaszaihoz, ezek értelmezése szintén vitára adhat okot. A kérdőívben eredetileg 16 kérdés szerepelt, de végül értelmezési problémák miatt kettőt kihagytunk az értékelésnél, egyébként más jelöltek is vitatták ezeket.

Zsinka László (MIÉP) készségesen kitöltötte a kérdőívet, ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy a 14 kérdésből több is foglalkozik a XVI. kerülettel, így ő "helyi lakosként" némi előnybe került a többiekkel szemben. Például személyesen ismeri az ottani jegyzőt - míg a többieknek fogalmuk sem volt Dr. Hőrich Ferenc létezéséről, ami a kvíz legnehezebb kérdésének bizonyult.

A nevezetes XVI. kerületi jegyző

Pedig a jegyző nevezetes személy, részben az ő nevéhez fűződik például a XVI. kerületi önkormányzati választási körzetek átszabása. Ez idén, az év elején történt, méghozzá úgy, hogy az ellenzék szerint megváltozhatnak a választási eredmények a mostani szavazáskor. Zsinka utóbb az Indexnek elmondta, éppen ez volt az az eset, amiért személyesen is megismerkedett a jegyzővel, addig nem találkozott Hőrichhel.

Székely Péter (Magyar Kommunista Munkáspárt) nagyon készséges volt, elsőként töltötte ki a kvízt, pedig utoljára kértük meg rá, igaz, a legtöbb téves választ ő adta.

De nézzük a kérdéseket, és a rá adott válaszokat! Az Index-sorrendnél a /-jel azt jelenti, hogy ugyanolyannak értékeltük a jelölteket.

1. Hány megállója van a kék metrónak? (20)

Itt Tarlós István bizonyult a legrosszabbnak, szerinte kilenc állomás van a 3-as metróvonalon, szemben az általunk számolt hússzal. A helyes számot csak Zsinka László és Demszky Gábor találta el, közel járt volna még Katona Kálmán is 19-cel, de végül újraszámolta a megállókat és 16-ot írt be. Székely Péter 15 megállót tippelt. Tarlósról tudni kell, hogy ő az Örs vezér tere és a Déli közötti metróvonalra gondolt, amikor kitöltötte a kvízt, és Katona Kálmán is sokat morfondírozott azon, hogy melyik a kék metró, és melyik a piros. Tarlós utóbb rá is írta a kérdőívre: "Déli-Eörs v. tér"). Valójában a kék metró Újpest-központtól Kőbánya-Kispestig jár, észak-déli irányban halad Pesten.

Index-sorrend: Demszky/Zsinka, Katona, Székely, Tarlós.

2. Mennyibe kerül egy havi tanulóbérlet? (2600 forint)

A 2600 forintos valódi értékhez Demszky Gábor járt a legközelebb: 2400 forintra saccolta ezt, a többiek közül Tarlós és Zsinka holtversenyben végzett, mindketten 300-zal becsülték alá vagy fölé ezt a számot. Zsinka 2900-at, Tarlós 2300-at mondott. Katona Kálmán messzebb járt: 3500-ra taksálta a diákbérletet, Székely Péter pedig mindössze 990 forintnak hitte ezt a BKV-bérletet.

Index-sorrend: Demszky, Zsinka/Tarlós, Katona, Székely.

3. Merre jár a 973-as számú éjszakai busz? (Újpalota-Nagytétény)

Ennél a kérdésnél tökéletes válasz nem született, a legtökéletlenebbet a kommunista munkáspárti jelölt adta, miután nem tudott válaszolni. A többiek többé-kevésbé korrekt, de nem pontos felelettel szolgáltak. Demszky Gábor azt írta, hogy a 73-as busz vonalán közlekedik az éjszakai 973-as, de ez nem teljesen igaz, mert a 973-as ugyan Újpalotáról indul, akárcsak a nappali 73-as (bár nem teljesen ugyanarról a helyről), de a dél-budai végállomások sok kilométerre esnek egymástól: a 73-as a Bornemissza térig közlekedik a XI. kerületben, míg a 973-as Nagytétényig, a XXII. kerületig megy, ott is egészen a Chinoinig.

Katona Kálmán sem találta el, csak az északi végállomást, ő Újpalota-Lágymányost írt be, Tarlós István is Újpalotát tudta, és annyit írt, a Keleti felé megy a 973-as. Zsinka László, a Móricz- Zsigmond körtér-Bosnyák tér-XVI. kerület irányt adta meg.

Index-sorrend: Demszky/Katona/Zsinka/Tarlós holtversenyben, aztán Székely.

4. Hány helyen keresztezi a 4-6-os villamos a HÉV-et a metrót és a földalattit? (7)

Ennél a kérdésnél Katona Kálmán túl okosnak bizonyult: mérnökként csak azt írta be, amikor valóban keresztezik egymást a vonalak, a Moszkva teret nem számolta bele például, mert ott a körúti villamos végpontja van a metró mellett. Ezt utólag fűzte hozzá a jelölt, és el kell fogadnunk az érvelését, bár a többiek ettől még jól értették a kérdést. Szóval Katona szerint 5 (plusz a Moszkva tér) a megoldás, Demszky és Székely szerint 6, Tarlós szerint 8 a megfejtés (Tarlós a Deák teret is beírta a hét jó válasz mellé, ott azonban nem jár sem a 4-es, sem pedig a 6-os.) Az egyetlen jó megfejtést Zsinka László adta, ő tudta, hogy a HÉV két helyen, a metrók négy helyen és a földalatti egy helyen találkozik a körúti villamosokkal.

Index-sorrend: Zsinka, Demszky/Tarlós/Székely/Katona.

5. Ki a XVI. kerület jegyzője? (Hőrich Ferenc)

A megoldás: Hőrich Ferenc, róla a bevezetőben már írtunk. Őt csak Zsinka László ismeri, de ő egyébként a kerületben lakik, ennyi előnye volt.

Index-sorrend: Zsinka, aztán a többiek: Demszky/Tarlós/Katona/Székely.

6. Melyek Budapest testvérvárosai? (?)

Ezt a kérdést Demszky Gáborra és részben Katona Kálmánra szabták, ők ugyanis képviselték már Budapestet külföldi látogatásokon. Az eredményeket mi a a fővárosi önkormányzat hivatalos honlapjáról, a budapest.hu-ról ellenőriztük, eszerint Fort Worth, New York, Tel-Aviv, Bécs, Szarajevó, Berlin, Frankfurt am Main és Lisszabon a testvérvárosok. Valójában egyébként New York nem is az, az amerikai szabályok szerint csak Fort Worth (Texas) számít annak, mert neki előbb volt testvérvárosi kapcsolata a magyar fővárossal. A jelöltek azonban bizonygatták, hogy sok más várossal is van partnerkapcsolata Budapestnek, így a válaszok nem teljesen egyértelműek.

Végül megkértük a Főpolgármesteri Hivatal sajtóirodáját, hogy közölje a testvérvárosokat velünk. Ekkor megint csak más eredményt kaptunk: "hivatalosan 5 testvérvárosa van Budapestnek: Fort Worth, Lisszabon, Frankfurt, Szarajevó, Zágráb. De a helyzet ennél bonyolultabb, mert a testvérvárosi szerződésekhez nagyon hasonló tartalmú együttműködési megállapodásokat kötött Budapest többek között Berlinnel, Béccsel, Pekinggel, Hangcsouval és Münchennel is."

A válaszok szerint egyébként Demszky Gábor volt a legjobb. Ő eltalálta Fort Worth-ot, Frankfurtot, Szarajevót, de beírta Pekinget és Tel-Avivot is. Peking eleve gyanús volt nekünk, mert Katona Kálmán is beírta, és ő járt is ott Budapest képviseletében. (A Főpolgármesteri Hivatal utólagos tájékoztatása igazolta is Katonát.) Az MDF-es jelölt beírta viszont New Yorkot, Londont és Rómát is. E két utóbbi egyik általunk ismert dokumentumban sem szerepel.

Tarlós István egyet írt, azt helyesen, Fort Worth-ot. Székely Péter is egyet írt, és ő Zágrábot találta el. Zsinka László kézírását nehezen olvastuk el, de ő Bécset, Barcelonát, Berlint, Varsót, Frankfurtot, Prágát írta be, meg azt, hogy "amerikai városok". Ő lelkiismeretes volt, mert a partnervárosokat is bejelölte, így az ő válasza szintén pontosnak tekinthető. Viszont név szerint csak egy testvérvárost talált el, Frankfurtot.

Index-sorrend: Demszky, Zsinka/Katona, Tarlós/Székely.

7. Milyen hosszú az Árpád híd? (981 méter)

Szinte minden jelölt jó válaszra gondolt először, tehát egy kilométert saccolt, aztán kicsit többet vagy kevesebbet írt be. Tarlós István kissé messzebb rugaszkodott, Óbuda polgármestereként ugyanis ő van a legközelebb az Árpád hídhoz, és ő alighanem a levezető utakat is beszámította. Szóval ennél a kérdésnél a legpontosabb Katona Kálmán volt, mert ő 800 métert írt be, míg Székely Péter és Zsinka László a második helyre került, 1,2 kilométerrel. Katona csak 181 métert tévedett, Zsinka és Székely pedig 219-et. Demszky 1,8, Tarlós pedig 2 kilométert írt be.

Index-sorrend: Katona, Székely/Zsinka, Demszky, Tarlós.

8. Hol jár a 82-es busz? (Kőbánya-Kispest és Pestszentimre)

Székely Péter és Demszky Gábor nem írt be semmit, Katona Kálmán viszont a 86-os busszal keverte össze a járatot. Itt a legpontosabb Tarlós István volt, ő Kőbánya-Kispestet és a Pestszentlőrincet írta be, ami majdnem tökéletes, hiszen e két városrész azonos kerületben, a XVIII-ban van. Zsinka László hangosan tanakodva eltalálta a pontos választ, de végül Kőbánya-Kispestet és az Örs vezér terét írta be.

Index-sorrend: Tarlós, Zsinka, Székely/Demszky/Katona

9. Rákosszentmihály melyik kerületben van? (XVI.)

A XVI. kerületet minden jelölt helyesen jelölte be.

Index-sorrend: Abszolút döntetlen.

10. Mennyi Budapesten a havi bruttó átlagkereset (2006 eleje), mennyivel több ez az országosnál? (200 ezer forint, +43 ezer forint)

Itt a helyes válasz 200 ezer forint, ami 43 ezer forinttal, vagyis több mint húsz százalékkal több az országos átlagnál. Ezt Demszky Gábor majdnem tökéletesen eltalálta, ő 180-200 ezret írt be abszolút adatnak. Azt elfelejtette bejelölni, hogy ez mennyivel több az országosnál. Tarlós nem akart pontatlanságot elkövetni, Székely Péter 80 ezret írt, ami szerinte 10 százalékkal jobb az országos adatnál. Katona Kálmán 120 ezret írt (30 százalékkal több ez szerinte az országosnál), Zsinka László pedig 158 ezret, ami 30 százalékkal több szerinte is az átlagnál.

Index-sorrend: Demszky, Zsinka, Katona, Székely, Tarlós.

11. Hányan utaznak naponta a 7-es buszcsaláddal átlagosan? (200 ezren)

Zsinka László találta ezt el legjobban, 100 ezres nagyságrendet írt be. Tarlós István nem válaszolt, Katona Kálmán 30 ezret saccolt, Székely Péter és Demszky pedig 25-25 ezret.

Index-sorrend: Zsinka, Katona, Demszky-Székely, Tarlós.

12. Hányadik kerület a Margitsziget? (XIII.)

Székely Péter kivételével ezt mindenki tudta: a XIII. kerülethez tartozik a sziget. Székely sem tévedett sokat: szerinte megosztva a III. és a XIII. kerületé ez a terület.

Index-sorrend: Demszky/Katona/Zsinka/Tarlós holtversenyben, aztán Székely.

13. Honnan indul a vonat Vácra? (Nyugati pályaudvar)

Ere a kérdésre mindenki tudta a választ.

Index-sorrend: Abszolút döntetlen.

14. Mennyi vendég jött Budapestre 2005-ben? Mennyivel volt ez több, mint 2004-ben? Mennyi vendégéjszakát töltöttek el Budapesten? (2,5 millió vendég, 9 százalékkal több, 6,4 millió vendégéjszaka)

Itt Demszky Gábor és Tarlós István tarolt. Demszky 2,5 millió vendéget írt be, tökéletesen pontosan. Körülbelül hatmillió vendégéjszakával számolt, ami minimális eltérés, tévedni csak a növekedés mértékében tévedett, szerinte ez 30 százalékkal volt több az előző évinél, a valóságban viszont csak 9 százalékkal.

Az, hogy Demszky volt a legpontosabb, nem véletlen: az ő egyik sajtóanyagában szerepelnek ezek az adatok. (Hangsúlyozzuk, a kérdést nem azért tettük fel, mert olvastuk a sajtóanyagot, utóbb találtuk meg ezeket az adatokat.) Tarlós István szintén tökéletes adatokat mondott, de ő csak két kérdésre válaszolt. Szerinte 2004-ben hatmillió vendégéjszaka volt, ami 2005-re 6-7 százalékkal változott.

Zsinka László egymillió vendéggel, 10-20 százalékos növekedéssel számolt, és szerinte 2-3 éjszakát töltenek itt a vendégek, ez utóbbi adata nagyjából helyes. Katona Kálmán 1-1,5 millió vendéget és 2,5 millió vendégéjszakát írt válaszként, ami 6-8 százalékkal több szerinte, mint az előző évben. Székely Péter szerint 70 ezer vendég érkezett Budapestre, ezzel a legmesszebb járt a valóságtól. Szerinte ez 10 ezerrel több az előző évinél, és a vendégéjszakák számát 180 ezerre tette a munkáspárti jelölt.

Index-sorrend: Demszky/Tarlós, Katona, Zsinka, Székely.

Összesítés

Ha 14 kérdésre adott válaszokat összevetjük, két kérdésben mindenki tudta a helyes megoldást, vagyis Rákosszentmihályt mindenki a XVI. kerületbe rakta, és mindenki a Nyugatiból indult volna Vácra vonattal, így ezeknél mindenkit nyertesnek tekintettünk. A XVI. kerületi jegyzőt csak Zsinka tudta, így a többieket utolsónak vettük. A 4-6-os villamos kereszteződéseire vonatkozó kérdésünkre szintén Zsinka válaszolt a legjobban, a többieket holtversenyes 2-5.-nek tekintettük, viszont ebben a kérdésben nem "hirdettünk" utolsót.

A legtöbb jó, vagy a megközelítőleg legjobb választ Demszky adta, kilencet. Háromszor egyedül tudta a helyes, vagy a legjobb megoldást, hatszor holtversenyben. Zsinka László nyolc kérdésnél volt a legjobb (egyedül 3-szor, holtversenyben még 5-ször).

Zsinka jó eredményei

Zsinka egy sajátos versenyt megnyert: egy kérdés kivételével, tehát 13-szor is a legjobb vagy a második legjobb választ adta, és ő nem végzett utolsóként sohasem. Demszky két kérdésnél volt holtversenyes utolsó, a XVI. kerületi jegyzőt nem ismerte, akárcsak Tarlós, Székely és Katona sem, illetve nem tudta hol jár a 82-es busz. A jelenlegi főpolgármester egyébként 11 kérdésnél tudta legjobban vagy második legjobban a válaszokat. Katonánál és Tarlósnál ez a szám 9, Székelynél 5.

Székely Péter egyetlen kérdésnél sem tudta felülmúlni vetélytársait, de kétszer holtversenyes első lett, a rákosszentmihályi és Nyugati pályaudvari kérdésnél, amit mindenki tudott. Székely hétszer lett utolsó, négyszer egyedül, ezzel ő érte el a legrosszabb eredményt. Tarlós hatszor volt utolsó, és csak háromszor adta egymaga a legpontatlanabb választ, illetve előfordult, hogy ő nem válaszolt a kérdésre.

Katona háromszor bizonyult a legpontatlanabbnak, mindháromszor holtversenyben. Kilencszer adta a legjobb, vagy a második legjobb választ. Legjobb ötször volt, és egyszer egyedül verte a mezőnyt, az Árpád híd hosszát ő becsülte meg a legpontosabban.

Tarlós a negyedik helyen végzett összesítésben

A kérdésekre adott válaszokat sorrendbe állítva, az egymás közti sorrendet számokká alakítva, készítettünk egy statisztikai mutatót is. Eszerint átlagosan Zsinka László végzett volna a legelőkelőbb helyen 2,18-as mutatóval, őt Demszky 2,53-mal, Katona 2,89-dal, Tarlós 3,39-dal követte volna. Utolsó Székely Péter lenne 3,96-dal.

A mutatót úgy számoltuk ki, hogy a kérdések számával elosztottuk a helyezések összegét. A helyezéseket úgy értettük, hogy ha valaki első lett, az egy pontot kapott, aki 1-2. lett, az másfelet, aki 2-5. lett, az 3,5-et, és így tovább. Ezt a 14-14 helyezési pontszámot összeadtuk, és aztán elosztottuk a kérdések számával, 14-gyel. Minthogy mindenki azonos számú kérdést kapott, végeredményben az nyert, akinek kevesebb pontja lett a 14 kérdés alapján. Zsinka 30,5 pontot gyűjtött, Demszky 35,5-et, Katona 40,5-öt, Tarlós 47,5-öt, Székely pedig 55,5-et.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla