Natália
1 °C
7 °C

Wekerle, Gazdagrét, Pók utca - de milyen sorrendben?

2005.08.28. 20:44 Módosítva: 2005-08-28 20:42:28
Az Index lakótelepi szavazós játékának utolsó helyéért a Havanna és Újhegy versengett, errefelé tessék gyorsan lakást venni a szavazás eredményét lobogtatva. A Pók utcában, Gazdagréten vagy Wekerlén pedig most sokat kaphatnak ingatlanjukért, a dohányzóasztalon diszkréten helyezzék el a kinyomtatott végeredményt.

22. Havanna 1,11

#alt#
A huszonkettedik (Fotók: Barakonyi Szabolcs)

A Havanna népszerűsége csak Zuschlag Jánoséval vagy a tütükéző képviselőkével vethető össze. Hiába írtuk, hogy a térfigyelő kamerákkal jelentősen javult a lakótelep közbiztonsága, maguk továbbra is csak előítéleteikre hallgatnak. Privát tanácsunk: most vegyen lakást a Havannán, cikkünket nyomtassa ki és dugja az eladó orra alá.

21. Újhegy 1,31

#alt#
A huszonegyedik

Kőbánya-Kispest közelsége nem tesz jót a lakótelepek népszerűségének. A börtön is elriasztotta az osztályzókat, pedig 34 perc alatt be lehet jutni a városba, és ez - majd látni fogják - a toplista élén álló lakótelepekkel is versenyképes.

20. MÁV-gépgyár munkáslakótelepe 1,35

#alt#
A huszadik

Nem tudni, hogy mi riasztotta el Önöket ettől a teleptől, talán a józsefvárosi kínai piac közelsége, esetleg a kora (Ferenc József idejében épült), netán a neve, ami tényleg nem ígér sok jót. Az ántivilág telepei közül a MÁV-gépgyár munkáslakótelepe szerepelt a legrosszabbul.

19. Pongrác úti állami lakótelep 1,43


A tizenkilencedik

A panel iránt vonzódnának ennyire vagy a régitől félnek? Egy újabb lakótelep egy rég letűnt korból. Pedig nem ennyire rossz, higgyék el. A magyarázat inkább az lehet, hogy keveseknek van itt internet-hozzáférésük, pedig lelkes lokálpatrióták itt is akadnak, akik szívesen meghackelték volna szavazásunkat.

18. Csepel Városközpont 1,46

#alt#
A tizennyolcadik

A megalakótelepek lélegzetvisszafojtva figyelt különversenyében Csepel szorult az utolsó helyre. Talán jól jártak volna a kerület lakói, ha a kilencvenes évekbeli önállósulási törekvésüket siker koronázza, mert akkor egy csepeli lakótelepversenyt csont nélkül nyernének.

17. Gubacsi lakótelep 1,5

#alt#
A tizenhetedik

A rendszerváltás hektikus évei után a szocreál stílus megfelelő helyre kerül. Már nem kell Rákosit visszasírni ahhoz, hogy valaki ne akarja leverni a didaktikus freskókat a homlokzatokról. Nem biztos, hogy ötven év múlva ennél több pontot kap majd egy lakóparkszavazáson a Cézár-ház.

16. Rákoskeresztúr 1,57

#alt#
A tizenhatodik

Elég sok szavazatot kapott ahhoz képest, hogy neveletlen belvárosi suhancok lustaságból vagy más érdekből szimplán csak rákosborzasztónak hívják. Ezzel együtt a kerület ingatlanügynökeinek azt ajánljuk, hogy a közlekedést firtató kérdéseknél kezdjenek másról beszélni.

15. Kispest 1,61

#alt#
A tizenötödik

A Kőbánya-Kispest metróállomás vonzáskörébe tartozó telepek közül messze ez végzett a legjobb helyen. Az itt élők már most dörzsölhetik tenyerüket, hogy mennyire felszöknek majd az ingatlanárak, ha végre felújítják a metróállomást és megszüntetik a nyíltszíni hajléktalanszállót.

14. Újpalota 1,76


A tizennegyedik

A középmezőny legalja, kiesési gondok nem gyötrik Újpalotát, igaz, még az UEFA-kupás helyezés is elérhetetlen távolságban van. Néhány évtizedes vegetálás után majd bejelentik a megszűnést, hacsak a sors furcsa fintoraként nem nyilvánítják Újpalotát a világörökség részének.

13. Fiastyúk utca 1,78

#alt#
A tizenharmadik

Az évek kifejezetten jót tesznek a Fiastyúk utcai lakótelepnek. Nem valamiféle kora Kádár-kori nosztalgiát sejtünk a háttérben, inkább azt, hogy - mondjuk Újpalotával ellentétben - a Fiastyúk egyes részei kifejezetten városra emlékeztetnek.

12. Kelenföld 1,79


A tizenkettedik

Nagy a torlódás a top tízből éppen kicsúszottak között. A budaiságára oly büszke Kelenföldet jól helyre tették olvasóink, a leggyöngébb lakótelepnek találták a Duna nyugati oldaláról valók közül.

11. Kerepesi úti lakótelep 1,81

#alt#
A tizenegyedik

A szocreál nagy diadala ez a 11. hely, már-már felér egy visszarendeződéssel. Még eltelik néhány év, és akár feljebb is kerülhet a Kerepesi úti lakótelep, persze csak akkor, ha elvégzik a lassan halaszthatatlanná váló felújításokat.

10. Békásmegyer 2,05

#alt#
A tizedik

Kapaszkodjanak meg, ez itt már a top tíz. Egy percig sem volt kérdés, hogy Békásmegyer bekerül-e az elittársaságba, hiszen két tizedet vert a Kerepesi útra, ami ezen a szinten nem kevés. A szavazás ráadásul közvetlenül a Sziget után készült, ki tudja, előtte talán még nagyobb pontokat kapott volna Békásmegyer.

9. Füredi utca 2,06

#alt#
A kilencedik

Aki élt már az Örs vezér tere környékén, az semmi pénzért nem költözne el onnan, tartja magát egy régi XIV. kerületi mondás, ami persze ebben a formában nem igaz. Mégsem lehet olyan rossz hely, ha a környék két lakótelepe - a Füredi utcai mellett a Kerepesi úti - is a tizedik hely körül végzett.

8. Erzsébet-liget 2,08

#alt#
A nyolcadik

Az egykori szovjet parancsnokságot szinte lakóparkká fejlesztették, ezt jutalmazták olvasóink a 8. helyezéssel. Egyedül a tömegközlekedés nehézkes, ezért a mostani lakók talán neheztelnek is kissé az egykori moszkvai katonai vezetésre, amiért beérték egy olcsóbb, külvárosi ingatlanegyüttessel.

7. Őrmező 2,16

#alt#
A hetedik

A sokak által istenített budai telepet - mint majd látják - észak-pesti óriás lakótelepek is megelőzik. Talán az autópálya, esetleg a Kelenföldi pályaudvar közelsége riasztotta el a szavazókat attól, hogy magasabb pontszámot adjanak a jobb sorsra érdemes Őrmezőnek.

6. Újpest Városközpont 2,22

#alt#
A hatodik

Az egyik legjobban megközelíthető lakótelep, nem véletlen, hogy sokan illették viszonylag magas pontszámmal. A pesti oldalt lenézőket meglepheti Újpest jó szereplésem de persze az is lehet, hogy túl sok lokálpatriótának van internet-hozzáférése.

5. Káposztásmegyer 2,51


Az ötödik

Ez már egy másik bolygó. Három tizedet vert Újpestre a IV. kerületi rivális, ekkora különbség egyetlen egymás után következő helyezettnél nincs. Csak elmélkedhetünk azon, hogy hol végzett volna Káposztásmegyer, ha a hármas metrónak itt lenne a végállomása - ahogy az eredeti tervek szóltak.

4. József Attila lakótelep 2,58


A negyedik

A pesti oldal legjobb második világháború után épült lakótelepének jelölték a József Attilát. A dobogóhoz kevés, a tisztes helytálláshoz sok. A jó eredmény a metró közelségének, a viszonylag kevés panelnak és a sok-sok zöldterületnek köszönhető.

3. Pók utcai lakótelep 2,66


A harmadik

A harmadik hely is szépen csillog, bár sokan az első helyre is esélyesnek tartották. Hogy miért nem sikerült bajnoknak lenni azt nem tudni, ilyenkor megindul a felelősök keresése, az egymásra mutogatás, végül lemond a szövetségi kapitány. A lakótelepet viszont nem lehet lecserélni.

2. Gazdagrét 2,81


A második

A legjobb paneltelepnek és a legjobb budainak szavazták meg az olvasók Gazdagrétet. Ne tagadják, elég volt egy emlékeztetés a Szomszédokra, és máris röpködtek az ötösök. Ki tudja, mi történik, ha Horváth Ádámék a Havannán forgatják szappanoperájukat?

1. Wekerle-telep 3,02

#alt#
Az első

Nem tudtunk annyira rosszat írni a tizenhét évig épült Wekerléről, hogy ne röpítsék szavazataikkal az első helyre. Oké, a lakótelep szó hallatán nem a kertvárosias Wekerle jut az ember eszébe, tekintsük hát ezt egy fricskának a gigantikus paneltelepek építőinek. Még akkor is, ha tudjuk: sokkal kevesebb embernek lenne saját lakása, ha hasonló akkurátussággal épültek volna a hetvenes-nyolcvanas évek lakótelepei.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?