Máté, Mirella
4 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

Demonstrációk és útlezárások lesznek a hétvégén Budapesten

2008.09.19. 10:38
A Lánchídon vonulnak a chartások, a romák a Kossuth térnél gyülekeznek, a szélsőjobb pedig a Hősök teréről a Szabadság térre megy.

A kirekesztés ellen létrejött Magyar Demokratikus Charta szombaton rendezi első demonstrációját a fővárosban. A felvonulás résztvevői délután háromkor találkoznak a Clark Ádám téren, és onnan a Lánchídon át vonulnak a Parlament elé, a Kossuth térre.

Szintén szombatra hirdetett békemenetet Budapestre Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke is, aki bízik abban, hogy ez lesz "minden idők legnagyobb" roma demonstrációja.

A rendőrségnél két-négyezer ember várható részvételét jelezték. A szélsőjobb ellen tüntető cigányok a képviselőháztól nem messze, az Olimpiai parkban gyülekeznek délután kettőkor. A beszédek elhangzása után így bőven lesz idejük arra, hogy átérjenek a közeli Kossuth térre, mire a Lánchíd felől megérkeznek a chartások.

A szélsőjobboldal ugyanezen a délutánon a magyargyűlölőnek és hazaárulónak minősített kormány ellen tüntet. Budaházy György és Toroczkai László szombat délután, a charta-tüntetéssel egy időben szervez demonstrációt a Hősök terén.

A résztvevők onnan az Andrássy úton át a Szabadság térre mennek, ahol a "kommunizmus és a cigánybűnözés áldozataira" emlékezve üres cipőket helyeznek el a szovjet "szörnyemlékműnél". A tüntetéshez a Jobbik is csatlakozott. A rendezvény a Hazatérés templomában ér véget, ahol ifjabb Hegedűs Lóránt lelkész tart istentiszteletet.

A szombati rendezvények miatt tilos megállni: 2008. szeptember 19-én 20 órától 2008. szeptember 20-án 24 óráig a Budapest I., V., VI., XIV., - Lánchíd utcai parkolóban, - Lánchíd utca 5-7. szám előtt, - Öntőház utca mindkét oldalán a Lánchíd utcai parkolóval szemben, - Hunyadi János utca mindkét oldalán a Clark Ádám térről 30 méter hosszon, - Kossuth téren körben, - Miniszterelnöki Hivatal parkolójában, - Bank utca mindkét oldalán, - Alkotmány utca mindkét oldalán, - Akadémia utca mindkét oldalán, - Nádor utca páratlan oldalán a Széchenyi utca és a Zoltán utca között, - Garibaldi utca mindkét oldalán, - Zoltán utca mindkét oldalán, - Steindl utca mindkét oldalán, - Széchenyi utca mindkét oldalán a Széchenyi felső rakpart és a Nádor utca között, - Arany János utca mindkét oldalán a Széchenyi felső rakpart és a Nádor utca között, - Vigyázó Ferenc utca mindkét oldalán, - Vértanúk terén körben, - Batthyány-örökmécses körül, - Magyar Tudományos Akadémia előtt a külső parkolóban, - Balassi Bálint utca mindkét oldalán a Kossuth tér és a Markó utca között, - Szabadság téren a Hazatérés temploma előtti parkolóban, - Andrássy út páros oldali szervizútján a Hősök tere és a Rippl-Rónai utca között, - Andrássy út páros oldalán az Oktogon és a Bajcsy-Zsilinszky utca között, - Olof Palme sétány mindkét oldalán a Hősök tere és a Műcsarnok mögötti szervizút között, a Műjégpálya előtti parkolóban is.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság kéri a járművezetőket és az üzemeltetőket, hogy a megváltozott forgalmi rend szerint, fokozott figyelemmel közlekedjenek.

Európai Mobilitási Héthez kapcsolódó lezárások

Fővárosi Önkormányzat lezárása: Andrássy út (Bajcsy-Zsilinszky út - Hősök tere): Szeptember 20., szombat - 20:00-tól tilos várakozni Szeptember 21., vasárnap 00:00 - szeptember 22. hétfő 24:00 - teljes lezárás V. kerület lezárása: Október 6. utca (József Attila utca - Szabadság tér) Szeptember 20., szombat - 07:00 - 18:00 teljes lezárás