Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Demonstrációk és útlezárások lesznek a hétvégén Budapesten

2008.09.19. 10:38
A Lánchídon vonulnak a chartások, a romák a Kossuth térnél gyülekeznek, a szélsőjobb pedig a Hősök teréről a Szabadság térre megy.

A kirekesztés ellen létrejött Magyar Demokratikus Charta szombaton rendezi első demonstrációját a fővárosban. A felvonulás résztvevői délután háromkor találkoznak a Clark Ádám téren, és onnan a Lánchídon át vonulnak a Parlament elé, a Kossuth térre.

Szintén szombatra hirdetett békemenetet Budapestre Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke is, aki bízik abban, hogy ez lesz "minden idők legnagyobb" roma demonstrációja.

A rendőrségnél két-négyezer ember várható részvételét jelezték. A szélsőjobb ellen tüntető cigányok a képviselőháztól nem messze, az Olimpiai parkban gyülekeznek délután kettőkor. A beszédek elhangzása után így bőven lesz idejük arra, hogy átérjenek a közeli Kossuth térre, mire a Lánchíd felől megérkeznek a chartások.

A szélsőjobboldal ugyanezen a délutánon a magyargyűlölőnek és hazaárulónak minősített kormány ellen tüntet. Budaházy György és Toroczkai László szombat délután, a charta-tüntetéssel egy időben szervez demonstrációt a Hősök terén.

A résztvevők onnan az Andrássy úton át a Szabadság térre mennek, ahol a "kommunizmus és a cigánybűnözés áldozataira" emlékezve üres cipőket helyeznek el a szovjet "szörnyemlékműnél". A tüntetéshez a Jobbik is csatlakozott. A rendezvény a Hazatérés templomában ér véget, ahol ifjabb Hegedűs Lóránt lelkész tart istentiszteletet.

A szombati rendezvények miatt tilos megállni: 2008. szeptember 19-én 20 órától 2008. szeptember 20-án 24 óráig a Budapest I., V., VI., XIV., - Lánchíd utcai parkolóban, - Lánchíd utca 5-7. szám előtt, - Öntőház utca mindkét oldalán a Lánchíd utcai parkolóval szemben, - Hunyadi János utca mindkét oldalán a Clark Ádám térről 30 méter hosszon, - Kossuth téren körben, - Miniszterelnöki Hivatal parkolójában, - Bank utca mindkét oldalán, - Alkotmány utca mindkét oldalán, - Akadémia utca mindkét oldalán, - Nádor utca páratlan oldalán a Széchenyi utca és a Zoltán utca között, - Garibaldi utca mindkét oldalán, - Zoltán utca mindkét oldalán, - Steindl utca mindkét oldalán, - Széchenyi utca mindkét oldalán a Széchenyi felső rakpart és a Nádor utca között, - Arany János utca mindkét oldalán a Széchenyi felső rakpart és a Nádor utca között, - Vigyázó Ferenc utca mindkét oldalán, - Vértanúk terén körben, - Batthyány-örökmécses körül, - Magyar Tudományos Akadémia előtt a külső parkolóban, - Balassi Bálint utca mindkét oldalán a Kossuth tér és a Markó utca között, - Szabadság téren a Hazatérés temploma előtti parkolóban, - Andrássy út páros oldali szervizútján a Hősök tere és a Rippl-Rónai utca között, - Andrássy út páros oldalán az Oktogon és a Bajcsy-Zsilinszky utca között, - Olof Palme sétány mindkét oldalán a Hősök tere és a Műcsarnok mögötti szervizút között, a Műjégpálya előtti parkolóban is.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság kéri a járművezetőket és az üzemeltetőket, hogy a megváltozott forgalmi rend szerint, fokozott figyelemmel közlekedjenek.

Európai Mobilitási Héthez kapcsolódó lezárások

Fővárosi Önkormányzat lezárása: Andrássy út (Bajcsy-Zsilinszky út - Hősök tere): Szeptember 20., szombat - 20:00-tól tilos várakozni Szeptember 21., vasárnap 00:00 - szeptember 22. hétfő 24:00 - teljes lezárás V. kerület lezárása: Október 6. utca (József Attila utca - Szabadság tér) Szeptember 20., szombat - 07:00 - 18:00 teljes lezárás