A külvárosba költöztetnék a Vidámparkot

2007.04.25. 11:18
Középtávon mindent átépítenek és elköltöztetnek a Városligetből a városvezetés tervei szerint. Ha összejön a több tízmilliárdos projekt, nemcsak a Széchenyi Fürdőt, a műjégpályát újítják fel. Mélygarázst építenek a Felvonulási tér alá, és az állatkertet kibővítik a Vidámpark rovására.

A Városliget rendbetétele évek óta újra és újra felbukkanó téma a főváros vezetésénél, az M0-s és a négyes metró projekthez hasonló vehemenciával halad. Több ciklusban felemlegették, de eddig az előtanulmánynál tovább nem jutottak. Legutóbb a 2005-ben került terítékre középtávú programként a liget rekonstrukciójának ötlete, de végső határidőt nem jelöltek meg.

Elővették a Liget kártyát

Demszky Gábor a Blikk keddi írása szerint, már feleslegesnek tartja a Vidámparkot a városligetben. A főpolgármester hétfőn azt nyilatkozta hétfőn a Magyar Távirat Irodának, új területet keresnek a vurstlinak, valamerre a külvárosban, hogy legyen hely az állatkert bővítésére.

Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes az Indexnek azt mondta, hogy még idén kiemelt fejlesztési területté válhat a Városliget. Az összességében több tízmilliárdos projektet magántőke bevonásával akarják levezényeltetni. A testületi döntést és közbeszerzést igénylő feladatról azonban még nem tudni sokat, így a költségekről sincsenek információk.

A ppp-konstrukció 10-15, Magyarországon is működő mélygarázs-építéssel is foglalkozó cégnek adhatna lehetőséget, de Ikvai szerint nagyságrendileg csak öt olyan vállalkozás van, amelyik képes ezt a beruházást megvalósítani.

Szerettük volna megtudni azt is, hova költözhet a Vidámpark, de még erről sincs konszenzusos döntés. Tari Julianna a Vidámpark vezérigazgatója pedig a költözéssel kapcsolatban nem volt hajlandó nyilatkozatot tenni. Ikvai magánemberként ugyan tett néhány javaslatot, de nem tudni, ha odakerül a Fővárosi Közgyűlés elé ezen ötletek valamelyike, egyetért-e a többség azzal, hogy a Kőbányai Sörgyár, a Népliget, vagy a Csepel-sziget északi csücske legyen a vurstli új helye.