Fideszes javaslatra díjmentesítette a fõváros a telefonfülke-reklámokat

2005.02.05. 09:00
A Simicska Lajos érdekeltségi körébe tartozó Mahirt hátrányos helyzetbe hozó döntést fogadott el a Fõvárosi Közgyûlés. A testület január végi ülésén megváltoztatta a közterületekről és azok bérbe adhatóságáról szóló rendeletét. A módosítás szerint februártól nem kérnek helypénzt a nyilvános telefonfülkén elhelyezett, a fülke fenntartását és működtetését szolgáló berendezésekért. A főváros korábban kért díjat, de a rendelet ezen passzusát az Alkotmánybíróság 2003 tavaszán megsemmisítette, ezért a jogszabályt ki kellett egészíteni

Azzal, hogy közterület-használati díjat nem kell fizetnie a telefonfülkéken elhelyezett hirdetések után, a többi piaci szereplőnél kedvezőbb helyzetbe került a Matávval szerződést kötő Mediacontact - állítják a szakemberek.

Kupper: Nem volt nyomásgyakorlás

A Mediacontact - miután a taxidrosztokon lévők mellett a telefonfülkéken is hirdetési felületet szerzett - jó üzlethez jutott, mivel Budapesten 1998 óta nem lehet újabb reklámfelületeket elhelyezni a belvárosi közterületeken. Hirdetési szempontból tehát nagy falatnak számít a telefonfülkék felületének reklámcélú hasznosítása, amellyel főként a belvárosi, megvilágítható hirdetőoszlopokkal dolgozó cégeknek jelent konkurenciát a Mediacontact - írta a Népszabadság. A Mediacontact ezzel az üzlettel felzárkózott a budapesti belvárost reklámszempontból uraló két cég, a Mahir Cityposter és az Intermedia mellé.

A Népszabadság úgy értesült, hogy a Mediacontact térnyerése miatt a vetélytárs Mahir Cityposter részéről - amelynek felügyelőbizottságában helyet foglal Simicska Lajos, a Fidesz egykori gazdasági igazgatója és volt APEH-elnök - erőteljes nyomás nehezedett a fővárosi Fidesz-frakcióra. A fõvárosi Fidesz-MKDSZ-frakció vezetõje visszautasítja ezeket az állításokat, és tagadja, hogy két bizottsági elnökük lemondása, illetve visszahívása hátterében külsõ nyomásgyakorlás állt volna.

Sasvári és Juharos távozott a bizottsági elnöki székből

Kupper András a Népszabadságnak kijelentette: Sasvári Szilárdnak, a várostervezési és városképvédelmi bizottság elnökének javaslatára a Fővárosi Közgyűlés szakmailag hibás döntést hozott, a frakció pedig levonta a szükséges személyi konzekvenciákat. Kupper úgy látja, hogy a döntés - amelynek értelmében a Matáv-telefonfülkék reklámfelületeit hasznosító Mediacontactnak nem kell közterület-használati díjat fizetnie - a közterületi reklámpiac összes többi szereplőjét hátrányosan érinti.

Juharos Róbert, a jogi bizottságnak a frakciója által csütörtökön visszahívott elnöke a napilapnak küldött közleményében kijelentette, hogy "a vitatott rendelet szövegével akkor találkozott először, amikor azt a közgyűlés már elfogadta, arról tehát nem szavazott, annak napirendre vételéről sem tudott, a napirendi pont tárgyalásakor pedig nem tartózkodott a teremben". Juharos közölte, a rendelet előkészítésében nem vett részt, ezért a kialakult helyzetért felelősség nem terheli. Juharos szerint ugyanakkor az elfogadott rendelet nem felel meg az alkotmánybírósági döntéssel kapcsolatos bizottsági állásfoglalásnak.

A Fidesz-frakció többsége számára nem volt egyértelmű Juharos szerepe az ügyben. A visszahívásáról szóló döntés ezért bizalmi szavazásként értékelhető - jelentette ki Kupper.

Mi van a háttérben?

Kupper szerint: a szakmailag hibás, helyettese által jegyzett javaslatot azért szavazta meg a teljes Fidesz-frakció, mert azt csak az ülésteremben kapták meg, ezért nem volt idejük annak áttanulmányozására.

Bőhm András, a fővárosi szabad demokraták vezetője a Népszabadságnak úgy nyilatkozott, "ha a bizottsági elnökök visszaléptetése valóban egy szakmai hiba miatti büntetés volt, akkor azt az SZDSZ-frakció üdvözli, és "tiszteletre méltó, bátor döntésnek" tartja, ha azonban a Fidesz "és a hozzá közel álló körök" vitájáról van szó, akkor azt a párt belügyének tartja, és nem kommentálja.

Gy. Németh Erzsébet, a fővárosi MSZP-frakció vezetője egyértelműen a Fideszen belüli belharcot látja az ügy hátterében, mint a napilapnak elmondta, "amikor a korábbi frakcióvezetőt, Deutsch Tamást leváltották, egy másik kör került hatalomra a fővárosi Fideszben", ennek következménye a csütörtöki lemondás és visszahívás.