Géza
-12 °C
-4 °C

Nem lesz Május 1. út

2004.10.27. 09:36
Május 1. út nem lesz, Május 1. rét viszont igen. Az MSZOSZ a városligeti Kós Károly sétány egy részének átkeresztelését kérte, ám egy rendelet alapján ezt a kérést elutasították - számolt be a Népszabadság. A zuglói önkormányzat ugyanakkor felajánlotta, hogy a Petőfi csarnok mögötti napozó rétet, Május 1. rétté kereszteli, hiszen ez a terület megszokott helye a szakszervezeti dzsemboriknak.
A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) azt kérte a zuglói önkormányzattól, hogy a városligeti Kós Károly sétány egy részét nevezze át Május 1. úttá - írja a szerdai Népszabadság A szakszervezet azzal indokolta kérését, hogy a Hermina út évtizedekig viselte ezt a nevet és a rendszerváltás kori átkeresztelést nem indokolhatta semmi, azonkívül, hogy visszatértek a háború előtti hagyományokhoz, hiszen május elseje ma is a világ munkavállalóinak legnagyobb ünnepe.

A zuglói önkormányzat a Népszabadság tudósítása szerint a fővároshoz fordult a kéréssel, amely viszont elutasította a javaslatot arra hivatkozva, hogy egy korábbi fővárosi tanácsi rendelet nem teszi lehetővé dátumot tartalmazó elnevezést utcanévnek felhasználni.

A XIV. kerületi képviselő-testület megpróbálta kompenzálni az elutasítást. Tudatta az MSZOSZ-szel, hogy ha a Hermina út helyett a Petőfi csarnok mögötti Napozórétet, a szakszervezeti majálisok színhelyét választja, rábólint a Május 1. rét névre. Az MSZOSZ elfogadta az ajánlatot, a végső szót a Fővárosi Közgyűlés mondja ki.

A Népszabadság cikke felhívta a figyelmet arra az ellentmondásra, hogy a XI. kerületben viszont létezik dátumot tartalmazó utcanév: az Október huszonharmadika utcáé. Mészáros György utcanév szakértő szerint viszont ez az utcanév azért nem sérti a rendeletet, mert a dátumot betűvel írták ki, így ha a szakszervezet is ilyen megoldást javasolt volna, nem utasíthatták volna el a kérését. Az MSZOSZ képviselője azt mondta a lapnak, elfogadják Zugló ajánlatát és nem harcolnak tovább a Kós Károly sétány átnevezéséért.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Spiró György Kőbéka

3499 Ft
2975 Ft