Ervin
14 °C
21 °C

A kancellária a Hősök teréért küzd

2004.04.15. 12:41
Ismét a főváros városképvédelmi bizottsága elé kerülhet a Miniszterelnöki Hivatal múlt héten egyszer már elutasított kérelme, hogy az EU-csatlakozás napjára szervezett monstre ünnepségüket a Hősök terén rendezhessék. Horn Gábor államtitkár egyedi elbírálást kér az ünnepre, mert az engedélyezett 20 négyzetméteres színpad helyett 700 négyzetméteres színpadot akarnak felépíteni a díszburkolaton. Úgy tudjuk a főpolgármester két napra felfüggesztené a rendeletet.
Ismét a fővároshoz fordult Horn Gábor, a Miniszterelnöki Hivatal szabad demokrata államtitkára, mert ragaszkodnak ahhoz, hogy az EU-csatalkozás megünneplésének központi helyszíne a Hősök tere legyen. Ezt az igényüket a múlt héten utasította el a főváros városképvédelmi bizottsága.

20 négyzetméteres miépesek

Úgy tudjuk, hogy az elutasítás miatt Horn párttársa, Demszky Gábor főpolgármester jövő keddre rendkívüli közgyűlést hívott össze. Sasvári Szilárd a városképvédelmi bizottság fideszes elnöke az Indexnek azzal indokolta az elutasítást, hogy egy fővárosi rendelet szerint legfeljebb csak 20 négyzetméteres színpadot lehet a díszburkolaton felépíteni a Hősök terén, ezzel szemben a MeH 700 négyzetméteres színpadot, 200 négyzetméteren kivetítőket és dobogót, valamint az úton hat darab 25 négyzetméteres öltözősátrat akar felépíteni. A rendelet miatt a testület egyhangúlag döntött azt elutasítás mellett, mondta Sasváry. Sasvári azt is elmondta, hogy annak idején éppen a MIÉP rendezvényeit akarták ezzel a rendelettel valahogy korlátozni.

A Meh egyedi engedélyt kért

Horn Gábor, a rendezvényt szervező államtitkár az Indexnek elmondta, hogy az elutasítás után közvetlenül a fővároshoz fordultak, hogy egyedi engedélyt kaphassanak. Sasvári Szilárd szerint nekik nincs több dolguk a kérelemmel, mert a testület úgy határozott, hogy a végső szót a közgyűlés mondja ki. Horváth Gyula szocialista alelnök szabadságon van, így nem értük el. A főpolgármester sajtóosztályán viszont azt mondták az Indexnek, hogy a rendkívüli közgyűlés napirendjén nem szerepel a kérdés, arról ismét a bizottságnak kell döntenie.

Arrébb mennek

Arról Ráday Mihály, a bizottság tagja sem tud, hogy ismét a testületüknek kellene foglalkoznia a kérdéssel. A MeH mindenesetre felkészült arra, ha nem kapják meg a területre az engedélyt: "ebben az esetben arrébb állítjuk fel a színpadot" - mondta Horn. Szerinte ugyanis a Hősök tere az egész csatlakozási ceremónia Magyarországra legjellemzőbb háttere. Az államtitkár egyetért azzal, hogy "bármilyen eseményre" ne lehessen használni a területet, de a csatlakozás az ország életének egyik legfontosabb eseménye lesz. Forgalomkorlátozásra csak akkor kell a rendezvény környékén számítani, ha az eredeti tervektől eltérően el kell csúsztatni a színpadokat.

Rohammunka a rakparton

Az eredeti tervek szerint a hivatalos csatlakozási program már április 30-án délután elkezdődik, amikor a Hősök terén felállított színpadon európai zenei gálaműsort rendeznek. A Fiatal Európa elnevezésű koncert mellett fellép a Ghymes a finn Värttinä, az írországi Shane MacGovan and the Popes és a francia Khaled.

Az államtitkár megemlítette, hogy a főváros ellenállása miatt csak 30-án este kezdhetik el építeni a rakpartokon 24 EU-s ország sátrát, amelyekben a különböző tagtagországok kultúráját, ételeit, szokásait akarják bemutatni. A MeH már 29-én este el akarta kezdeni az építkezést, így viszont a csatlakozást megelőző pénteken lezárták volna a rakpartot, amihez a főváros nem járult hozzá. A főváros csak akkor adta volna áldását a rakpart pénteki lezárásához, ha 30-a munkaszüneti nap lett volna. Medgyessy Péter miniszterelnök ezt a munkaadóktól tette függővé, akik viszont nem járultak hozzá, hogy a csatlakozás előtti péntek ünnepnap legyen. Így a rakparti helyszín megépítésére rendkívül kevés ideje lesz a MeH-nek, de Horn szerint valahogy "megoldják" a problémát.