Ida
6 °C
9 °C

Lebonthatják a Merlin Színházat

2005.07.19. 17:57
A fővárosi közgyűlés még nem fogadta el azt a szakértői anyagot, amely szerint lebontató lenne a Merlin Színház és a tűzoltóság épülete. Szerdán viszont valóban elkezdődik a Károly körúti bazársor bontása.

Bontható jellegűként nevesíti a Merlin Színház és a belvárosi tűzoltóság épületét az az előzetes ingatlanszakértői tanulmány, amelyet kedden egyhangúlag fogadott el a fővárosi önkormányzat kiemelt fejlesztések bizottsága, írja a távirati iroda.

Endrédy István (MKDSZ) szerint a végleges jogi, ingatlanszakértői tanulmányt augusztus végéig kell elkészíteni. Ezt megelőzően augusztus 24-én kiírnak egy "Budapest szíve" városépítészeti ötletpályázatot a Városháza ingatlanán megvalósítandó fejlesztésekre. Ennek eredményhirdetése január 20-án lesz.

Az ellenzéki városatya tájékoztatása szerint a bizottsági ülésen még nem volt ismert az, hogy a pályázatok értékeléséhez szükséges 60-70 millió forintot honnan teremtik elő. A városházától kapott tájékoztatás szerint még nem született döntés a Városháza-projektről, amelyet a közgyűlésnek kell elfogadnia.

Ideiglenes parkosítás

A bizottság egyhangúlag tulajdonosi hozzájárulást adott az ideiglenes parkosításhoz, kerítésépítéshez. Szerdán megkezdődnek a Károly körúti bazársor bontásával összefüggő tényleges munkálatok. Először a színes neonreklámokat adják át egy múzeumnak.

A bizottság elé került előzetes ingatlanszakértői tanulmányt készítő kft. vállalta, hogy a 2001-ben azonos tartalommal és céllal készített szakértői véleményét aktualizálja. Az előzetes javaslata szerint a felszín alatt egy-két szinten 850 férőhelyes mélygarázs, felette pedig ötemeletes új épület lenne a bazársor helyén.

Már 1996-ban terv készült

Az önkormányzat 1996 februárjában vette tervbe a Városháza-projektet és az udvaron lévő épületek azonnali bontásáról. Elfogadta azt is, hogy saját forrást nem költ a projektre, és nem vállal új adósságot sem ennek során.

Az előzetes szakértői anyag szerint 100 szobás hotel, tíz-tízezer négyzetméter körüli üzlethelyiség és bérelhető iroda lenne egyebek közt a területen. Egy másik előterjesztés rögzíti azt is, hogy a főváros vezetése szeretne elkerülni "egy tisztán plaza" típusú beruházást. Ezért önfenntartó kulturális, szórakoztató jellegű részeket, zenei klubot, kiállítótermet, ipari és képzőművészeti galériát is terveznének.

Kocsis László, a Főkert Rt. vezérigazgatója korábban elmondta, hogy a Városháza udvarán jövő tavaszra elkészülhet az ideiglenesen, várhatóan két évig működő park.