Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Marad a fél perces visszaszámlálás a metróban

2006.05.03. 10:39
Már élesben működik a fővárosban az észak-déli metróvonalon az egy hónapja átadott utastájékoztató órarendszer. A tesztüzem lezárulta után megmarad a fél perces léptetés, a másodperces visszaszámlálásra vágyók be kell érjék a hozzávetőleges pontossággal.

"Megfelelően és kielégítően működik" a hármas metró vonalán a március végén üzembe helyezett "utastájékoztatást segítő időkijelző készülékek" rendszere, tudta meg az Index a BKV ZRt. sajtóosztályától. A közlekedési vállalat körülbelül egy hónapig tartó átalakítás után, március 22-én adta át hivatalosan az utasoknak a tájékoztató órákat, amik végre visszaszámlálással jelzik, hogy mikor jön a következő szerelvény.


2:00 perc múlva jön (nagyjából).

Korábban sok kritika érte a 90-es évek közepén felszerelt, azóta jócskán túlhaladott rendszert, a bírálók joggal vetették a BKV szemére: értelmesebb dolog lenne, ha azt mutatnák az órák, hogy hány perc múlva jön a következő metró, mint azt, hogy mikor ment el az előző. Az újonnan kiépített rendszer digitális órái a következő szerelvény érkezéséig várható időt mutatják 30 másodperces (illetve az utolsó fél percben 15 másodperces) léptetéssel.

Marad a fél perc

Szabó Tamás, metró üzemigazgató a rendszer átadásakor elmondta, hogy a 42 millió forintba kerülő rendszer elvileg képes másodperc alapú számlálásra, ezért elképzelhető, hogy az egy hónap tesztüzem után finomítanak az "előrejelzésen". A próbaidőszak alatt egyébként sokszor tapasztalhatták az utasok, hogy olykor pontatlanul vagy egyáltalán nem működtek az órák, de ha üzemelt a rendszer, akkor az órák többnyire megbízhatóan jelezték a metró körülbelüli érkezésének idejét.

Az egyhónapos próbaüzem alatt a rendszer beállítása, pontosítása és szabályozása megtörtént, a hivatalos megfogalmazás szerint a tesztüzem alatt "néhány finomhangolási feladat jelentkezett, de összességében a működés megfelelt az elvárt minősének és üzembiztonságnak". A "pozitív utasvisszajelzéseket" szülő tesztüzem lezárásával a BKV Metró Üzemigazgatóságának szakemberei megmaradtak a félperces kijelzésnél, nem lesz másodperc alapú visszaszámlálás, derült ki a BKV tájékoztatásából.

A 3-as metró vonalán összesen 42 ilyen kétoldalas kijelzőt szereltek fel, és ugyanilyen órák kerülnek majd a piros metró felújított állomásaira és a milleniumi földalattiba is. Ez utóbbi esetében 2006 második felében 11 új kijelzőt szerelnek fel, míg a piros metróban 2007-re, azaz a teljes rekonstrukció befejeződésekor újul meg a rendszer.

15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft