Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kiszállt a Hídépítő a négyes metróból

2007.12.20. 07:10
Elérkezett történetének eddigi legnagyobb válságához a budapesti négyes metró építése.

Nem jutott eredményre a főváros és a 4-es metrót építő Hídépítő, ezért a cég bejelentette, hogy kiszáll a beruházásból, írja a csütörtöki Népszabadság.

A két fúrópajzs jelenleg Bel-Budán, a Tétényi úti és a Bocskai úti megálló között jér és a tervek szerint jövő nyárra érnék el a Fővám teret. Az ottani állomás viszont addigra nem lesz kész - a Hídépítő ezért szállt ki az építkezésből.

A lap információi szerint a Főpolgármesteri Hivatalban szerdán befejeződött, zárt ajtók mögött tartott egyeztetéseken állt be ez a helyzet. A Népszabadság úgy tudja, a folytatásról még nincsen végleges döntés.

A beruházás legkritikusabb pontja tehát a Fővám téri állomás. Az állomás építése több hónapos csúszásban van, ráadásul a szerkezet építési tervei még el sem készültek, mert még arról sem tudtak dönteni, hogy az állomás hagyományos bányászati módszerrel, vagy kétmilliárd forinttal drágábban, a Dunán építendő mesterséges félszigetről épüljön-e. A döntés a legutóbbi jelentés szerint januárra várható.

A városházán keresik a kialakuklt válsághelyzetre a megoldást. A napilap szerint három verzió merülhet fel: vagy leállnak a fúrópajzsok és nem készül el a metró 2012-re, vagy elhagyják az alagutak a félig sem kész Fővám téri állomást, vagy nagyon sürgősen új építőt találnak egy villámgyorsan kiírt közbeszerzési pályázaton. Mindhárom verzió súlyos anyagi következményekkel jár.