Andrea, Ilma
5 °C
11 °C

Kiszállt a Hídépítő a négyes metróból

2007.12.20. 07:10
Elérkezett történetének eddigi legnagyobb válságához a budapesti négyes metró építése.

Nem jutott eredményre a főváros és a 4-es metrót építő Hídépítő, ezért a cég bejelentette, hogy kiszáll a beruházásból, írja a csütörtöki Népszabadság.

A két fúrópajzs jelenleg Bel-Budán, a Tétényi úti és a Bocskai úti megálló között jér és a tervek szerint jövő nyárra érnék el a Fővám teret. Az ottani állomás viszont addigra nem lesz kész - a Hídépítő ezért szállt ki az építkezésből.

A lap információi szerint a Főpolgármesteri Hivatalban szerdán befejeződött, zárt ajtók mögött tartott egyeztetéseken állt be ez a helyzet. A Népszabadság úgy tudja, a folytatásról még nincsen végleges döntés.

A beruházás legkritikusabb pontja tehát a Fővám téri állomás. Az állomás építése több hónapos csúszásban van, ráadásul a szerkezet építési tervei még el sem készültek, mert még arról sem tudtak dönteni, hogy az állomás hagyományos bányászati módszerrel, vagy kétmilliárd forinttal drágábban, a Dunán építendő mesterséges félszigetről épüljön-e. A döntés a legutóbbi jelentés szerint januárra várható.

A városházán keresik a kialakuklt válsághelyzetre a megoldást. A napilap szerint három verzió merülhet fel: vagy leállnak a fúrópajzsok és nem készül el a metró 2012-re, vagy elhagyják az alagutak a félig sem kész Fővám téri állomást, vagy nagyon sürgősen új építőt találnak egy villámgyorsan kiírt közbeszerzési pályázaton. Mindhárom verzió súlyos anyagi következményekkel jár.