Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Mozgássérült igazolványért törik fel az autókat

2004.10.11. 15:57
Nem merik az autóban hagyni ingyenes parkolásra jogosító igazolványaikat a mozgássérültek, mert rövid idő alatt feltörik az autót a feketepiacon kelendő okmányért, adta hírül az InfoRádió. Előfordult már az is, hogy még a gépkocsit is elvitték az engedéllyel együtt.
Két tűz közé kerültek a fővárosi mozgássérültek. Ha a szélvédő mögött hagyják új európai szabvány szerinti parkolási engedélyüket, akkor azzal kell számolniuk, hogy percek alatt feltörik autójukat a másoknak aranyat érő okmányért, ha pedig elviszik magukkal, akkor a parkolóőrrel kerülnek összetűzésbe.

Az új típusúakat lopják

December 31-én lejárnak a mozgássérültek számára kiadott régebbi típusú parkolási engedélyek. Sokan ezért már előre kiváltották a kerületi okmányirodákban az új, nehezen hamisítható európai parkolási igazolványt. Ez utóbbi papír viszont akkora népszerűségre tett szert a fővárosi feketepiacon, hogy komolyan veszélyezteti gépkocsija épségét, aki a szélvédő mögött meri hagyni, mondta az InfoRádiónak Bárdi Gábor, a Mozgássérültek Budapesti Egyesületének főmunkatársa.

Döntöttek a gépkocsi-támogatásokról
A Fővárosi Közigazgatási Hivatal hétfőn döntött a mozgáskorlátozottaknak nyújtható személygépkocsi-szerzési támogatások odaítéléséről. 2004-ben Budapesten elsősorban a mozgássérült gyermeket nevelők és azok a mozgáskorlátozottak kaphatják meg a gépjárműszerzési támogatást, akik igénylésüket 2002 előtt nyújtották be.
"Annyira kelendő az új parkolási igazolvány, hogy tönkreteszik a mozgássérültek kocsiját, feltörik, kilopják az iratot. Múlt héten történt, hogy negyedóra alatt két mozgássérült kocsiját törték fel az egyesület Hegedűs Gyula utcai székháza előtt az igazolvány miatt. Az egyik sorstársunknak, aki nemcsak mozgássérült, hanem látássérült is, a múlt héten vitték el a Suzukiját, amit még lízingel ráadásul."

Bárdi Gábor hozzátette, hogy többen úgy próbálják megelőzni a bajt, hogy az okmányt magukkal viszik a parkolás ideje alatt, és később próbálják felmutatni a parkolóőrnek. A legtöbb esetben azonban az őrök nem fogadják el az utólagos bemutatást, vagy már eltávoznak a feljelentett gépjármű mellől.

A mozgáskorlátozottaknak ebben az esetben csak fáradságos utánjárással lehet elismertetni jogaikat.