Zsófia
17 °C
21 °C

Mozgójárda ez, nem metrópótló

2005.06.13. 09:52
A kettes metró felújítása miatt a nyáron ismét buszok szállítják az utasokat a Stadionok és a Deák Ferenc tér között. Tizenhárom perc helyett huszonkét perc alatt tettük meg az Örs és a Deák közötti utat, a BKV egy év alatt egy percet lefaragott a menetidőből.
7:44, Örs vezér tere. Pontosan ugyanakkor indultunk, mint tavalyi metrópótlótesztünkkor. A hangosbemondó folyamatosan tájékoztatja az utasokat arról, hogy a metrót a Stadionok és a Deák Ferenc tér között buszok pótolják. Igaz, csak magyarul, bár a Kerepesi úti CEU-kollégiumban nyáron is sok külföldi lakik. A szokásostól eltérően most a metrószerelvény eleje telik meg, hiszen a rutinos utasok tudják: a pótlóbuszokat a Stadionoknál így könnyebben elérhetik.

A metrózár előtt különben tizenkét-tizenhárom perc alatt lehetett eljutni az Örsről a Deák Ferenc térre, a tavalyi első metró nélküli napon ehhez huszonhárom perc kellett.

Negyedik zöldre


Tekintse meg képeinket!
7:49, Népstadion. Ezt a szakaszt tavaly is, most is öt perc alatt tettük meg, majd a harmadik, egyébként légkondis Volvo buszra fértünk fel. Nagy időkiesést nem okozott, huszonöt-harminc másodpercenként indulnak a járatok. A buszon nincs nagy zsúfoltság, a Kerepesi úton most is van buszsáv.

7:54, Keleti pályaudvar. A buszmegállót idén nem vitték be a Baross tér közepére, a villamosok egykori végállomására, hanem a pályaudvar oldalán állnak meg. A Rákóczi úti buszsáv szabad, a Nagykörúton viszont csak a negyedik zöldre jutunk át, egyszer még a villamos is keresztbeáll. (Néhány hónapja a rendőrség nagy verbális kampányba kezdett a kereszteződésekbe felelőtlenül behajtók és ott ragadók ellen, de ma már erre sem emlékszik. Egy-két kereszteződést sárga csíkokkal rondítottak el, de ezt a rendőrök sem gondolták komolyan és leálltak vele.)

Olasz pár keres

8:01, Blaha Lujza tér. Még így is egy perccel korábban hajtunk a megállóba, mint egy évvel korábban. Innen már szinte gyorsabbak vagyunk, mint a metró. A buszsávot sehol sem állják el, igaz, BKV-s forgalomirányító kocsi tereli le a szabálytalankodókat.


Klikk a képre!
8:04, Astoria. A kiskörúti villamosok most is csak idáig járnak, a sínt a buszok használják. (A Deák Ferenc téren egy olasz pár keresi a 47-est, és csak nehezen értik meg, hogy mi is zajlik körülöttük. Igaz, a BKV itt már angolul is tájékoztat.)

8:06, Deák Ferenc tér. A végállomáson vagy hat buszt számolunk össze. Mozgójárda ez, nem buszjárat, állapítjuk meg, és szinte olyan érzésünk van, mintha gyorsabbak lennénk a metrónál is. Pedig nem, huszonkét perc alatt értünk a Deákra, igaz, a tavalyi időt egy perccel megjavítottuk.

Olvasóink írják
"Mindannyian tudjuk, hogy bármennyire is meg van szervezve az utasok szállítása (tényleg gratulálok a BKV-nak), mégiscsak kellemetlenül érinti az utazóközönséget, hogy a Stadionoknál buszra kell átszállni. Van két dolog azonban, ami engem különösen zavar:
1. a metró fél 9-kor a szokásos 2 perces követési időköz helyett 5-7 percenként jár.
2. az esti hazajutás szinte rémálom (nekem), hiszen bár a metrópotló buszok az esti órákban is példás rendben, 5 percenként követik egymást, a Stadionoknál nem ritka, hogy 15-20 percet kell várni a vonatra (este 9-10 körül), s ez bizony idegtépő. Nagy segítség lenne az utasoknak, ha a buszok az Örs vezér teréig mennének.
Ezek a megjegyzéseim lennének. Persze lehet, hogy én fogok ki különösen szerencsétlen járatokat, de tavaly is egész nyáron metrópótlóztam és az idén sem lesz másképp. Tapasztalataimat a több hónapos utazások alapján írtam le.
F. D."

"Jó, hogy tesztelitek a közlekedést, jó, hogy javított 1 percet a BKV, de akik lezárt metrómegálló környékén élnek azokkal mi lesz? Konkrétan a Batthyány térre gondolok, ami azért nem olyan kis forgalmú és a BKV egy 10 percenként közlekedő busszal "kedveskedik" a környéken élőknek, és a környékre utazóknak. Ráadásul ez a busz csak a Moszkva térre visz, tehát ellenkező irányba viszi azt, aki Pestre akar menni. Csúcsforgalomban pedig ez akár plusz 30 percet is jelent az itt élőknek, a további átszállásokat nem is számolva. Megérne egy tesztet az Örs vezér tere - Batthyány tér is, vagy fordítva. Normál esetben ez 15-16 perc.
Jó közlekedést!"

"Visszafelé a Keletitől a Stadionokhoz, tavaly a busz a Kerepesi úti lámpa előtti lámpánál fordult oda a Stadionok metróállomása mellé, így egyszerű leszállással átszállhattunk. Most a másik oldalon áll meg, és onnan kell jobbra vagy balra, a Kerepesi út felé kutyagolni gyalog, sokszor 5-6 perc alatt átérve a túloldalra a nagy forgalom miatt. Miért nem lehetett megoldani úgy, mint tavaly?
És csatlakozom az előttem szólókhoz, a buszok tényleg lassabban járnak, mint a metró szokott!
T. A."

"Annyit szeretnék hozzászólni a metrópóltó teszthez, hogy nekem egy fél órával később sikerült arra járnom, és akkor egész más képet mutatott a dolog.
A Kerepesi úton kb. 20 percet rostokoltak a buszok, mert nem tudtak átjutni a buszsávból a Baross téri megállóba! A többi nagyjából stimmelt.
T. A."

"A BKV úgy tűnik, sajnos az idén sem gondolt arra, hogy az utasok egy része a metróvonalon való többszöri átszállás és a belvárosi dugó elkerülése érdekében más tömegközlekedési eszközt fog választani - pl. 1-es villamost, 75-ös trolit (a Népstadiontól). Ezek a járművek nem járnak gyakrabban, mint eddig, viszont kb. 2-4-szer annyi ember utazik velük, és ez csúcsidőben néha szinte elviselhetetlen zsúfoltságot eredményez.
H. Gy."

"A ma reggeli közlekedés nekem sajnos nem olyan jól sikerült. Én a Thököly-Dózsa György sarokról szerettem volna eljutni a Deákra. 15 percet vártunk a megállóban, nem jött a fekete 7-es, de piros 7-est és 173-ast sem láttam elmenni. Pedig ezek a buszok 2-3 percenként közlekednek. Gyalog mentem a Keletihez, ahol iszonyú tömeg fogadott a 7-es megállójában. Talán ennek is köze lehet a metrófelújításhoz. Engem baromira érdekelne, miért nem sűrítik ezeket a járatokat, mert nem mindenki megy metrópótlóval, aki eddig metróval járt. Én reggel a 10 perces utat 25 perc alatt tettem meg. Sőt, ha előre tudom, gyalog megyek, mert előbb beértem volna a munkahelyemre. Talán itt is kéne egy tesztet csinálni, nálam nagyon leszerepelt a BKV.
P. N."