Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Minipiknik hozott fűvel a Nagykörúton

2008.09.10. 15:19
Gyepszőnyeg, virágok, napernyők, nyugágyak és piknikező fiatalok lepik el szombaton a fővárosi Nagykörút egyes parkolóhelyeit. A civilek a miniparkokkal arra akarják felhívni a figyelmet, hogy túlságosan alárendeltük a várost az autóknak, és itt az ideje, hogy a közterek egy részét visszakapják az emberek.

Amerikai mintára ideiglenes miniparkokat telepítenek a civilek szombaton 10 és 16 óra között a budapesti Nagykörúton. Egy autó számára kijelölt parkoló 2,5 méter széles és 5 méter hosszú, ami 12,5 négyzetméter alapterületű, vagyis egy átlagos fél szoba méretével megegyező,aszfaltozott földterületet jelent. Néhány ilyen parkolóhelyet vesznek birtokba az aktivisták, hogy a közterület ismét az embereké legyen. A fiatalok gyepszőnyeget terítenek le, amit dézsás növényekkel díszítenek, padokat, asztalokat, nyugágyakat, könyvespolcokat visznek ki, és a füvön piknikeznek, sakkoznak, társasjátékoznak, minigolfoznak majd - mondta a Független Hírügynökségnek Radnóthy Szabolcs, a PARKoló akció egyik szervezője.

A Nagykörút közterületnek számít, de a járókelők nem tudják őket élvezni az óriási forgalom miatt, mert túl nagy a zaj, a szmog és alig vannak növények. A zöldítéssel a civilek új értelmezést szeretnének adni ezeknek a helyeknek. Radnóthy Szabolcs nem tart attól, hogy kivívják az autósok haragját, hiszen az akció nem ellenük irányul. Véleményük szerint túl sok kocsi van a városban, és sokak szerint kevés a parkolóhely, de ahhoz, hogy a helyzet megoldódjon, egész bérházakat kellene lebontani és mindenhová mélygarázsokat kellene építeni. A nagykörúti megmozdulással éppen arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy nem lenne szabad mindent alávetni az autóknak, és érdemes lenne átgondolni, hogy merre tartson a főváros a jövőben- tette hozzá.

A szombati akció során a jelenlegi tervek szerint 8 körúti parkolóhelyet alakítanak át civilek, és erre engedélyt kaptak a rendőrségtől is. A szervezők délelőtt 10-kor látnak munkához, és délután 4-ig veszik birtokba az ideiglenes miniparkokat. Utána azonban mindent visszaállítanak eredeti állapotukba, vagyis a parkolóhelyeket újra elfoglalhatják az autósok. Mivel idehaza ez az első ilyen megmozdulás, a szervezők még nem tudják, hogy pontosan hányan csatlakoznak majd hozzájuk. Ha azonban sikeres lesz a szombati nap, akkor jövőre újra birtokba veszik a parkolóhelyeket.