Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kilenc éve nem jön a lift

2007.08.15. 11:53
Januárban írtunk a Nyugati pályaudvaron kilenc éve épített, de soha nem működő liftről. Kavalecz Imre, a MÁV szóvivőjének ígérete szerint a liftnek most már járnia kell. Megnéztük, jár-e.

Az év első felében liftezhetnek a mozgáskorlátozottak és a babakocsis szülők a Nyugati pályaudvaron a peronok és a West End aluljárója között. Ezt ígérte meg Kavalecz Imre, a MÁV szóvivője januárban.

Üzembehelyezési engedélyért kell csupán folyamodni, nyilatkozta, és szavaiból úgy tűnt, mindez egy formaság, a cikk nélkül is folyamodtak volna.

A MÁV-nak adtunk még egy kis időt, hiszen már jócskán a második félévben járunk. Mielőtt elsétálnánk egy szemlére a Nyugati pályaudvarra, elevenítsük fel a kilencéves, de soha egy pillanatig nem járó lift történetét.

A West End City Center beruházói a múlt század végén nemcsak befedték a külső vágányokat (tudják, innen indulnak a vonatok a Duna-menti és Dunához közeli, Budapesttől északra, északnyugatra fekvő településekre, így Esztergomba, Vácra vagy Verőcére), hanem még egy ultramodern, hidraulikus OTIS-liftet is építettek. A mozgássérült vagy babakocsis utasok így könnyebben meg tudják közelíteni a metrólejárót, no és a West Endet.

Ki volt az Otis liftek névadója?

A cégalapító (Forrás: wikipedia.org)

A világ legnagyobb liftgyártócégét az 1811 és 1861 között élt Elisha Graves Otis alapította. A liftet nem ő találta fel – Archimédesz is alkotott már ilyen szerkezetet jóval időszámításunk kezdete előtt –, viszont egy fékrendszer kidolgozásával ő tette biztonságossá az addig rendkívül veszélyes liftezést. A találmány hozzájárult a felhőkarcolók építésének fellendüléséhez.

Otis lift jár az Eiffel-toronyban, az Empire State Buildingben és 2001. szeptember 11-ig ilyennel lehetett közlekedni a World Trade Centerben.


A MÁV nem akarta utasait lifttel kényeztetni, a végén még máshol is követelni kezdik, így a több tízmilliós, az utasok életét könnyebbé tevő szerkezetre egyszerűen nem kértek üzembehelyezési engedélyt. (Hogy miért, arra Kavalecz Imre a januári beszélgetésünkön nem tudott válaszolni.)

Teltek-múltak az évek, a liftkabin a két szint között pihent. Januárban ez a látvány fogadott minket:

2007. január (Fotó: Barakonyi Szabolcs)

Joggal feltételeztük, hogy a szóvivő nem a levegőbe beszél, vagyis fél év alatt tényleg sikerül üzembe helyezni a liftet. Augusztusban bizakodással a szívünkben indultunk útnak, és – ez a látvány fogadott:

2007. augusztus (Fotók: Huszti István)

Vagyis a bejáratot elzáró rács mögül eltávolították a cumizós plakátot, maga a lift viszont továbbra sem jár.

A peronszinten ez a helyzet, jól látható a kabin teteje az üvegajtó felénél áll:

Nem jár a lift, kikötötték

A Nyugatira tett kiruccanás után Kavalecz Imre szóvivőt kerestük, aki szabadságon van, ezért a MÁV Kommunikációs Osztályára irányított.

Itt arra kértek minket, hogy emailben írjuk meg kérdéseinket. Megírtuk:

"Tisztelt Kommunikációs Osztály! Az Index újságírója vagyok, és azt szeretném megtudni, hogy mikorra helyezik üzembe (üzembe helyezik-e) a Nyugati pályaudvaron a mozgáskorlátozottaknak nyolc éve épített liftet. Januárban írtam egy cikket, akkor azt ígérték, hogy 2007. első felében újra járhat a lift, üzembehelyezési engedélyért kell folyamodni. A cikk. Válaszukat előre is köszönöm."

A levél augusztus 8-án ment el, másnap kaptam egy telefont, egy kis türelmet kérnek, másnapra válaszolnak.

Azóta öt nap eltelt, telefon, email nem jött.

Kárpótlásul nézegessék ezt a működő liftet ábrázoló képet a londoni metró Borough állomásáról:

Forrás: wikipedia.org