Béla
12 °C
27 °C

Vascsövekkel rendezték a Vörösmarty téri vitát

2004.04.19. 19:06
Megszállták egy pénzváltó helyiségét hétfő reggelre egy "birtokviták kezelésére" szakosodott, ismertetőjük szerint "utcai harcban" is jeleskedő cég kigyúrt emberei, és vascsövekkel felszerelkezve kiürítették az ORI-ház lebontásra váró Vörösmarty téri épületének utolsó, még lakott bérleményét.
Budapest belvárosában nem gyakori jelenetnek lehettek tanúi a Vörösmarty tér járókelői reggel: egy csapat kigyúrt, vascsövekkel "felfegyverzett" férfi a kirakatüveg szétverése után behatolt a Vigadó Irodaház földszintjén lévő pénzváltó helyiségbe, és lerombolva a berendezést onnan pár óra alatt kipakolt minden mozdítható és nem mozdítható tárgyat. Az esetről a valutaváltással foglalkozó InterChange Kft. Indexet megkereső jogi képviselője számolt be. Helyszínen tartózkodó tudósítónk már csak a csatazaj elültéről, kivert ablakokról illetve romhalmazokról tudott beszámolni, és a Hori-zone Kft. helyszínen maradt tagbaszakadt munkatársai sem kívántak részletekbe bocsátkozni a szokatlan költöztetési eljárásról.

Határozatlan idő

Szétvert interiőr
Klikk a képre!
Az InterChange Kft. ügyvédje az Index kérdésére elmondta, hogy reggel hétre érkezett a bontó különítmény, és mire a pénzváltó tulaja a helyszínre érkezett, tulajdonképp megsemmisítették az üzletet. Az összes értékes berendezést kiszedték a szétvert helyiség romjai közül, és gépkocsira pakolták többek között a széffel együtt. Az ORI-ház maga egyébként bontás alatt áll, helyén az ING Ingatlanfejlesztõ Kft. éppíttet új irodaházat, természetesen csak teljesen kiürített állapotban adva át a jelenlegi épületet az enyészetnek. A pénzváltó cégnek tulajdonképp határozatlan időre szóló bérleti szerződése volt, ugyanis a helyiséget bérbe adó Vigadó Irodaház Kft. a felmondás jogáról a szerződésben külön lemondott. A "lelépési díj" kialkudásánál rekedtek meg a tárgyalások - magyarázta a jogi képviselő, a pénzváltó üzemeltetője hatvanmilliót kért volna "fájdalomdíjul", a Vigadó Üzletház azoban csak tízet tartott méltányosnak, és végül nem született megállapodás. "Kiköltekeztek" - utalt az ügyvéd arra, hogy a többi kiköltöztetett bérlő kifizetésére ment el a "főbérlő" vagyona.

Az ügyvéd elmondása szerint a vasdorongos bontási akcióra egy levél után került sor, amiben a Vigadó Irodaház arra kéri a bérlőt, hogy mivel a "bérlemény megsemmisül" azonnal hagyja el azt. A rendőrségen feljelentést tevő pénzváltó álláspontja azonban az, hogy itt nem passzív megsemmisülésről volt szó, hanem megsemmisítésről, ami meglehetősen más jogi kategória.

Jogos érdekek

Balogh András az InterChange Kft. ügyvezető igazgatója az Indexnek elmondta, jogos érdekeik szerinti kompenzációt vártak a Vigadó Irodaháztól, azaz két év három hónapra járó elmaradt haszon pótlását, valamint az új épületben egy új üzlethelyiség biztosítását. Az alkudozásról úgy számolt be, hogy az új helyiség biztosításától azért zárkózott el a Vigadó Irodaház, mert nem ők a gazdái az épülő új irodaháznak - noha Balogh értesülései szerint az ING-vel együtt vegyesvállalati félként érdekeltek az építésben. A kért összeget is vitatták, mondván az azt alátámasztó könyvszakértői vélemény nem helytálló, és saját könyvvizsgálatuk szerint csak 10 millió jár, de végül semmit nem fizettek. Hétfőn reggel pedig egy "birtokviták kezelésére" szakosodott cég "utcai harcban" is jeleskedő embereivel mindent leromboltak, hogy "kész helyzet elé állítsanak minket", annak ellenére, hogy két héttel ezelőtt kiszámlázták a következő negyedévre esedékes bérleti díjat, amit be is fizetett a pénzváltó - panaszolta Balogh András.

"Egy ekkora projekt nem állhat le"

Megkerestük a Vigadó Irodaház Kft.-t is, aminek képviseletében dr. Borda István igazgató tájékoztatott a kialakult helyzetről. Elmondta, hogy van egy jogerős építési és bontási engedélyük a telekkel kapcsolatban, ennek keretében került sor a hétfő reggeli ominózus kiürítésre. A cég vezetője elismerte: "nem tudtunk megállapodni az ürítés összegében, méltánytalanul sokat kértek" a bérlemény elhagyásáért cserébe, és "most úgy ítéltük meg, hogy egy ekkora projekt nem állhat le". Mindettől függetlenül "nem történt semmi különös", a kiköltöztetett fél "leltár ellenében átvett mindent amit lefoglaltunk". A pénzváltónak egyébként március közepéig adtak határidőt a távozásra, amit egyébként a ház kilencven bérlője közül egyedüliként nem teljesítettek. "Csak nekik tartottuk fenn a világítást." Az ügy anyagi vonatkozásairól szólva az igazgató megjegyezte, minden bizonnyal bírósági per lesz, de a Vigadó Irodaház Kft. mindent kifizet, amit a bíróság jogosan megítél. "Mi sajnáljuk a legjobban, hogy nem sikerült megegyezni" - tette hozzá Borda István.

A marcona figurákról szólva megtudtuk: egy szabályos bontócég embereiről van szó, akik az irodaház eltüntetésében töltenek be aktív szerepet. "Hogy milyen megoldást választottak, az már nem a mi dolgunk."