Cselovszki lesz a Fidesz főpolgármester-jelöltje?

2006.05.16. 17:54
Várhatóan Cselovszki Zoltánt javasolja főpolgármester-jelöltnek a Fidesz budapesti választmánya. A korábban felvetődött másik aspiráns, Tarlós István újra a III. kerületben próbálkozhat polgármester-jelöltjént. Derce Tamás viszont már kiesett a jobboldali párt kegyeiből: a jelenlegi újpesti polgármestert nem támogatja a Fidesz ősszel.
A Fidesz Önkormányzati Választási Egyeztető Bizottsága (ÖVEB) kedden délután döntött arról, hogy kiket indít a párt a budapesti kerületekben a 2006-os önkormányzati választásokon polgármester-jelöltként - erről tájékoztatta Kupper András, a Fidesz budapesti elnöke az Indexet.
Demszkyt kérték fel
Az SZDSZ ügyvivői testülete kedden egyhangúlag felkérte Demszky Gábort a főpolgármester-jelölti posztra, amit ő el is vállalt. Erről hivatalos bejelentést szerdán tesznek.

Eszerint a II. kerületben Láng Zsolt, a a Fidesz helyi frakcióvezetője mérkőzik meg a polgármesteri címért. Láng aktivizálódott az utóbbi időben: az országgyűlési választások második fordulója előtt például sajtótájékoztatón vádolta az MSZP-t a választók megtévesztésével.

Az ÖVEB döntött a III. kerületi jelöltről is. Itt megint Tarlós István szállhat harcba, ami nem újdonság, hiszen 1990 óta ő a polgármester Óbudán. Ugyanakkor Tarlós számára akár csalódás is lehet ez a határozat, hiszen korábban felmerült a neve a potenciális főpolgármester-jelöltek között is.

Szintén kétséges volt, hogy mi lesz a IV. kerületben. Itt végül is nem Derce Tamást, az eddigi polgármestert támogatja majd a jobboldali párt, hanem az eddigi fővárosi frakcióvezető-helyettest, Wintermantel Zsoltot. Derce - Tarlóshoz hasonlóan - a rendszerváltás óta áll Újpest élén. Eredetileg SZDSZ-es jelöltként választották meg 1990-ben, később a jobboldal támogatta őt, most viszont kegyvesztettnek tűnik a Fidesznél.

Szintén eldőlt, hogy az ÖVEB a VIII. kerületben Dénes Margitot indítja, a IX. kerületben Kandolka Lászlót, a XIII. kerületben pedig Weszelovszky Zoltánt.

Az eddigi zuglói polgármester, Rátonyi Gábor a Fideszt megint maga mögött tudhatja majd a 2006-os választásokon. Már korábban kiderült, hogy Pokorni Zoltán a XII. kerületben, Rogán Antal pedig az V. kerületben indul a polgármesteri posztért.

A XVI. kerületben Kovács Péter, a XIX.-ben Tarnai Richárd, a XX.-ban Kaiser György, a XXI.-ben Németh Szilárd a Fidesz polgármester-jelöltje - tudtuk meg Kupper Andrástól. A többi kerületben induló aspiránsokról szerdán dönt az ÖVEB.

Ugyancsak szerdán tárgyal a Fidesz budapesti választmánya a főpolgármester-jelölt személyéről. Az Index más forrásból származó információi szerint Cselovszki Zoltánnak, a fideszes Új Budapest Központ vezetőjének van a legnagyobb esélye arra, hogy a testület javasolja az őszi választásokra.  • Tippek
  • Hírek