Klaudia
-4 °C
2 °C

Mégsem lesz annyira olcsó a parkolás Pesten

2005.12.20. 12:50
A Fővárosi Közgyűlés kedden a városvezetés javaslatában szereplő 100 forint helyett csak 115 forintra csökkentette a "várakozási díjalapot" óránként. Így csak öt forinttal lesz olcsóbb a parkolás Pesten.

Az MSZP módosító indítványának megfelelően a Fővárosi Közgyűlés nem az eredetileg a városvezetés által javasolt mértékben csökkentette a "várakozási díjalapot", vagyis alapesetben egy óra parkolás nem 100, hanem 115 forint lesz január elsejétől. A díjcsökkentést az magyarázza, hogy a Gyurcsány-kormány korábban döntött már arról, hogy az áfa 25-ről 20 százalékra csökken Magyarországon. Ezért a városvezetés eredetileg azt javasolta, hogy ha már csökkentenek az eddigi 120 forintos óránkénti költségből, akkor néggyel osztható, könnyen kikalkulálható tarifák legyenek a fővárosban. Ezért született előzetes döntés a főpolgármesteri kabinet korábbi ülésén a 100 forintos óránkénti díjról.

Megfúrták

Most viszont a szocialisták a Fővárosi Közgyűlés ülésén azzal a javaslattal álltak elő, hogy forgalomszervezési okokból, az autók belvárosból való kiszorítása érdekében nem szabad túlzottan csökkenteni a parkolási díjakat. Minthogy azonban a közgyűlés által most végül megszavazott 115 forintos "várakozási díjalap" már nem osztható néggyel, a közgyűlés arról is döntött, hogy a minimális fizetendő várakozási immár nem időtartamhoz kötődik majd, vagyis nem minimálisan 15 perc parkolást kell majd kifizetnie egy autósnak, hanem értékhatárt állapítanak meg. Ez a minimális értékhatár pedig 30 forint lesz. Vagyis éppen annyit kell az automatákba bedobni mint eddig, nem változik tulajdonképpen a minimális összeg befizetésénél semmi, csakhogy ezért az összegért most majd néhány másodperccel tovább lehet parkolni Budapesten_

A fővárosban csak a minimális díj lesz óránként 115 forint, Budán és a pesti Belvárosban például ennek az összegnek legalább a kétszeresét kell általában fizetni. A Fővárosi Közgyűlés a szocialista javaslatnak megfelelően döntött arról is, hogy a kerékbilincs alkalmazásáért fizetendő összeg is az áfa-mérséklésnek megfelelően csökken, vagyis 15 ezer forint helyett 14 ezer 400 lesz a jövőben.

Köki

A testület elfogadta a kőbánya-kispesti metróállomás mellett épülő kereskedelmi létesítmények (barkácsáruház, multiplex mozi, üzlethelyiségek lesznek majd itt) szabályozási tervét is. A főváros a XIX. kerületi előterjesztést hagyta jóvá, vagyis 70 százalékos beépítést engedélyez a régióban.

A Fidesz és az ülésen megjelentek lakossági tiltakozók viszont a 60 százalékos beépítést szorgalmazták, így végül a szocialista-szabad demokrata többség hagyta jóvá a beruházást. Érdekesség, hogy az építkezést, terveztetést lebonyolító céget, az R-CO Rt.-t viszont egy fideszes országgyűlési képviselő, Juhos Katalin irányítja. A 70 százalékos beépítés egyébként a korábbi beruházók terveinél visszafogottabb, az R-CO ugyanis már nem ragaszkodik a 100 százalékos beépítettséghez.