Zita, Mariann
8 °C
21 °C

Az emberibb parkolásért demonstráltak Budapesten

2004.06.04. 14:53
A Centrum Parkolási Kft. és a budapesti városháza előtt demonstrált pénteken az Emberibb Parkolásért Mozgalom. A szervezet választ vár arra: "Hol a pénzünk, amiből utakat kellene építeni, a kátyúkat tartósan kijavítani, vagy a tömegközlekedést európai szintre emelni." A főváros fontosnak tartja a párbeszédet a civil szervezettel, közölte a városháza illetékese, aki átvette az autósok petícióját. A parkolási társaságok ügyvédje szerint a nem fizetők ellen indított perek 99 százalékát a cégek meg is nyerik.
A budapesti parkolás egyre súlyosabb problémáira hívta fel a figyelmet egy civil szervezet pénteki autós felvonulásával; a szervezet petícióval fordult Demszky Gábor főpolgármesterhez. Az Emberibb Parkolásért Mozgalom tucatnyi aktivistája péntek délelőtt a Centrum Parkolási Kft. ügyfélszolgálata előtt plakátokkal feldíszített autón és megköszönte a társaságnak "a hibás automaták mellett büntető őröket", hogy "a parkolóőrök stopperral vadásznak ránk", a fizetőövezeteken kívüli büntetéseket, és, hogy a társaság nem számol el nyilvánosan a parkolásból befolyó pénzzel.

A demonstrálók ezt követően a főpolgármesteri hivatal elé vonultak, ahol Legin István, a szervezet egyik tagja felolvasta sérelmeiket és kijelentette: választ várnak arra, "hol van a pénzünk, amiből utakat kellene építeni, a kátyúkat tartósan kijavítani, vagy a tömegközlekedést európai szintre emelni". Közölte: a főpolgármesternek átadandó petíciójukban olyan alternatív megoldást írnak le, amelyet az adatvédelmi biztos sem kifogásol.

A petícióban leírják: az autósoknak a fővárosban olyan területeken is fizetniük kell, ahol ezt a forgalom nem indokolja. Véleményük szerint a fizető övezetek többségét üzemeltető Centrum Parkolási Kft. tevékenysége során "számos esetben törvénytelen eszközöket alkalmaz", a parkolási társulások ügyfélszolgálata "alkalmatlan feladata ellátására".

A Demszky Gábornak címzett petíciót Pásti Imre, a forgalomszervezési alosztály vezetője vette át. Elmondta: fontosnak tartják, hogy folytassák a párbeszédet a civil szervezettel, és erre még pénteken sort kerítenek. A fővárosban 550 ezer gépjárművet tartanak nyilván, a motorizáció nő és egyre kevesebb a közterületi férőhelyek száma. Hosszú távú koncepciót készítenek a parkolás átfogó megoldására és a fővárosnak az a törekvése, hogy egységes legyen a parkolási rendszer Budapesten - közölte.

Csaknem mindegyik pert a társaságok nyerik meg
A közelmúltban mindhárom, Budapest területén üzemelő parkolási társulás újabb több tízezer másodlagos pótdíj megfizetésére felszólító levelet küldött szét - mondta el Kézdi Andrea a társaságokat képviselő ügyvéd.

Az ügymenetről és a tapasztalatokról az ügyvéd elmondta, hogy azokat az embereket akik megtagadják a parkolási díj megfizetését az üzemeltető cégek először felszólítják, majd fizetési meghagyást bocsátanak ki, majd ezt követően beperlik.

A nem fizetők ellen indított perek 99 százalékát a társaságok meg is nyerik, ugyanis a bíróság ma már bizonyító erejűnek fogadja el a társaságok által üzemeltetett ellenőrzési és nyilvántartási rendszert - mondta el az ügyvéd.