Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kétezer fős városőrséget terveznek a fővárosba

2004.07.14. 15:29
Budapest városrendészeti bizottságának szocialista elnöke szerint a Budapesten elszaporodott bűncselekmények, szabálysértések megfékezésére városőrségre van szükség. Ezerlakosonként egy őrre lenne szükség.
A Budapesten elkövetett bűncselekmények számának növekedése miatt városőrség létrehozását szorgalmazta a Fővárosi Közgyűlés városrendészeti bizottságának elnöke szerdán. Az első félévi bűnügyi statisztika tanúsága alapján tizenöt százalékkal nőtt Budapesten a vagyon elleni bűncselekmények száma, mondta Danielisz Béla.

A miniszterelnök bátorított

A kormányfő néhány hónappal korábbi városházi látogatásán bátorította azt a felvetését, amely szerint a közterület-felügyelet bázisán, hatáskörének bővítésével valósulhatna meg az úgynevezett városőrség. Danielisz Béla szerint a kormányzathoz eljuttatott szakmai elgondolásainak kulcskérdése az, hogy a bűnmegelőzés olyan helyi közügy, amelynek koordinátora az önkormányzat.

A bizottsági elnök szerint a legjobb önkormányzati-rendőri együttműködés sem pótolhat egy ilyen "saját" hatóságot. Danielisz pozitív példaként említette, hogy Csehországban, Szlovákiában és Lengyelországban évek óta sikerrel működik önkormányzati rendőrség típusú szervezet. A lengyeleknél városőrség, másutt városi, községi rendőrség a neve.

A közterület-felügyelőkre alapoznának

A fővárosi politikus szerint előbb a közterület-felügyeletről szóló 1999-es törvény és annak végrehajtási rendeleteinek módosításával növelhetnék a majdani városőrség, a közterület-felügyelet hatás- és jogkörét. Egyebek között a kisebb súlyú közlekedési szabálysértéseknél, a gépkocsi-elszállításoknál, a kerékbilincs használatánál, a térfigyelő kamerák működtetésénél és a kényszerintézkedéseknél volna szüksége a szervezetnek a szélesebb hatáskörre.

A testület létszámát a nemzetközi számokhoz alakítva ezerlakosonként egy személyben állapítaná meg az elnök. Jelenleg Budapesten a kerületiekkel együtt 300-400 közterület-felügyelő ténykedik.