Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Kétezer fős városőrséget terveznek a fővárosba

2004.07.14. 15:29
Budapest városrendészeti bizottságának szocialista elnöke szerint a Budapesten elszaporodott bűncselekmények, szabálysértések megfékezésére városőrségre van szükség. Ezerlakosonként egy őrre lenne szükség.
A Budapesten elkövetett bűncselekmények számának növekedése miatt városőrség létrehozását szorgalmazta a Fővárosi Közgyűlés városrendészeti bizottságának elnöke szerdán. Az első félévi bűnügyi statisztika tanúsága alapján tizenöt százalékkal nőtt Budapesten a vagyon elleni bűncselekmények száma, mondta Danielisz Béla.

A miniszterelnök bátorított

A kormányfő néhány hónappal korábbi városházi látogatásán bátorította azt a felvetését, amely szerint a közterület-felügyelet bázisán, hatáskörének bővítésével valósulhatna meg az úgynevezett városőrség. Danielisz Béla szerint a kormányzathoz eljuttatott szakmai elgondolásainak kulcskérdése az, hogy a bűnmegelőzés olyan helyi közügy, amelynek koordinátora az önkormányzat.

A bizottsági elnök szerint a legjobb önkormányzati-rendőri együttműködés sem pótolhat egy ilyen "saját" hatóságot. Danielisz pozitív példaként említette, hogy Csehországban, Szlovákiában és Lengyelországban évek óta sikerrel működik önkormányzati rendőrség típusú szervezet. A lengyeleknél városőrség, másutt városi, községi rendőrség a neve.

A közterület-felügyelőkre alapoznának

A fővárosi politikus szerint előbb a közterület-felügyeletről szóló 1999-es törvény és annak végrehajtási rendeleteinek módosításával növelhetnék a majdani városőrség, a közterület-felügyelet hatás- és jogkörét. Egyebek között a kisebb súlyú közlekedési szabálysértéseknél, a gépkocsi-elszállításoknál, a kerékbilincs használatánál, a térfigyelő kamerák működtetésénél és a kényszerintézkedéseknél volna szüksége a szervezetnek a szélesebb hatáskörre.

A testület létszámát a nemzetközi számokhoz alakítva ezerlakosonként egy személyben állapítaná meg az elnök. Jelenleg Budapesten a kerületiekkel együtt 300-400 közterület-felügyelő ténykedik.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!