Szervác, Imola
12 °C
16 °C

Milliókat juttatott SZDSZ-közeli vállalkozásoknak a főváros

2005.08.22. 20:23
Az útfelújításokkal kapcsolatos PR-munkákat pályáztatás nélkül elnyerő cégek tulajdonosai és a szabad demokraták közötti összefonódásról adott hírt az Info Rádió.

A Főpolgármesteri Hivatal közlekedési ügyosztálya még a nyár közepén körlevélben értesítette a nagy budapesti útfelújításokat végző vállalkozásokat arról, hogy kizárólag mely PR-cégekkel végeztethetik a lakosság és a sajtó tájékoztatását, adta hírül az Info Rádió.

Konyáry Zsófia vezető főtanácsos a levélben úgy fogalmazott, hogy "a szerződéskötéssel kapcsolatban a PR cégek meg fogják Önöket keresni. A szerződéseket az általunk felhasználható tartalék keret terhére, kizárólag részemről szignáltan, és a PR cég által aláírtan szabad megkötni."

Nagy választási lehetőség

Wintermantel Zsolt, a Fidesz országgyűlési képviselője korábban elmondta, hogy az adófizetők pénzének elköltésére kijelölt kommunikációs cégek vezetői jó kapcsolatokat ápolnak a várost vezető szabad demokrata politikusokkal. "A Fővárosi Önkormányzat több százmillió forintos nagyságrendben költ különböző tájékoztatási, kommunikációs, PR-feladatokra." - mondta. "Ez az idén úgy történik, hogy azokat a kivitelező cégeket bízták meg (...), amelyeket a Fővárosi Önkormányzat adott meg számukra."

Az egyik szerződött cég, a Privy Council. A Kft-vel 10 millió forintos szerződést kötött az egyik útfelújító cég. A Cégtár adatai szerint a Privy Council résztulajdonosa Szabados Krisztián, aki 1997 és 1998 között az SZDSZ elnöki kabinetjében dolgozott, 1998-tól 1999-ig pedig az SZDSZ sajtófőnöke volt.

A Kft. tulajdonosa az a Somogyi Zoltán is, aki egyúttal a Political Capital igazgatója, és akinek neve tulajdonosként egy másik főváros által megbízott cégben, az Art Media Kft-ben is felbukkan. "Az összefonódások sora azonban itt nem ér véget", ugyanis a Főpolgármesteri Hivatal javaslatára a Betonút Rt-től és a Swietelsky Kft-től mintegy ötmillió forintos megbízást kapott a One Nation Kft. is, amely cég ugyancsak tulajdonosa az imént említett Privy Council-nak.

Politikához köthető

A Privy Council székhelye Óbudán, a Bokor utcában található, ugyanott, ahol a Klub Rádió szerkesztősége. A Klub Rádiónak pedig többségi tulajdonosa az az Arató András üzletember, aki egyéb érdekeltségei mellett a Dunaholding elnök-vezérigazgatója, a MÁV Rt. igazgatósági tagja, és felügyelő-bizottsági tagja annak a Capital Group Befektetési részvénytársaságnak, amely ugyancsak részese a főváros által kedvezményezett Privy Council Kft-nek.

A PR munkákat elnyert cégek mögött a Dunaholding Rt., illetve a One Nation tanácsadó Kft. áll, amelyek a Capital Group részvénytársaságon keresztül tulajdonosai a Political Capital elemző cégnek és a Privy Council-nak.

Ellenzéki politikusok etikátlannak tartják, hogy az SZDSZ-es vezetésű Fővárosi Önkormányzat olyan PR cégeket kényszerít a fővárosi útfelújításokat végző cégekre, amelyek a politikához köthető személyek tulajdonában vannak. Másrészről kifogásolják, hogy a szerződések megkötésekor a Főváros kikerüli a közbeszerzési pályáztatást.

Nyáry Krisztián, a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója a múlt héten még azt mondta az ügyről, hogy "a főváros nem szerződött senkivel, a kontraktusokat az útfelújító cégek és a kommunikációs ügynökségek kötötték. A sajtóiroda szerint ők csak felvették a náluk érdeklődő kommunikációs cégek elérhetőségét, és azokat továbbították az útfelújító cégeknek."

Konyáry Zsófia az Info Rádió szerint viszont azt írja, hogy "általános szabályként kérem alkalmazni, hogy a Kivitelező a PR céggel köteles együttműködni, részére minden tájékoztatást megadni. (…) A Sajtónak adott önálló nyilatkozatokat kérem, szíveskedjenek elkerülni."