Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Reformáció-emlékparkot adnak át a VII. kerületben

2008.05.12. 10:05
Hunvald György polgármester elmondta, hogy a szobor 20 millió, míg az azt körülvevő kert kialakítása további 51 millió forintba került.

Pünkösd hétfőjén nyitják meg ünnepélyesen a reformáció-emlékparkot Budapest VII. kerületében, a Bajza utca és a Városligeti fasor sarkán.

A parkot Hunvald György, Erzsébetváros polgármestere adja át délelőtt 10 órakor. A létesítményre - amelyet esténként bezárnak - az önkormányzat kerületőrsége vigyáz a továbbiakban.

Az átadást követően egész napos protestáns fesztivált tartanak, ami kifejezi azt, hogy a pünkösd minden keresztény felekezet számára egyformán jelentős ünnep. A rendezvény keretében egyebek mellett színházi előadások és agyagművesek várják az érdeklődőket. A továbbiakban az emlékpark egy részét a gyerekek játszótérnek használhatják, nyaranként pedig virágbemutatót is tartanak itt.

Hunvald György közölte azt is, hogy a szobor 20 millió, míg az azt körülvevő kert kialakítása további 51 millió forintba került. Elmondása szerint a parkban álló reformáció-emlékművet a leleplezést követően délután négykor a protestáns egység jegyében három egyházi vezető szenteli fel: Bogárdi Szabó István református püspök, Gáncs Péter evangélikus püspök és Mészáros Kálmán baptista elnök.

Gáncs Péter a távirati irodának azt hangsúlyozta: a park megnyitása és az emlékmű felállítása a reformáció lényegére hívja fel a figyelmet, arra, hogy "közel kell hozni az emberekhez a megváltásról szóló krisztusi üzenetet". Az emlékpark továbbá annak a szimbóluma - fejtette ki az evangélikus püspök- , hogy "az egyház kijött a templom zártságából", és az utcán is megszólítja az embereket. Az egyházi vezető kiemelte az emlékművön szereplő két mondatot: "Az igaz ember hitből él", illetve "Az egyház állandó megújulásra szorul", amelyeknek latin megfelelője olvasható az alkotáson.

A szobor mondanivalója

Az emlékmű alkotója, Lestyán Goda János elmondta: a négy különböző magasságú oszlop, amely felülnézetből egy keresztet formál, a reformáció négy alapvető, a bűntől való megváltásra vonatkozó jelmondatát jelképezi: "Solus Christus" (Csak Krisztus), "Sola Scriptura" (Csak a Szentírás), a Sola fides (Csak a hit) és a "Sola gratia" (Csak a kegyelem). Megemlítette azt is, hogy az emlékmű alapkőletétele tavaly október 31-én már megtörtént, amivel a lutheri reformáció kezdetének 490. évfordulójára emlékeztek.

A művész kitért arra: a Közel-Keletről beszerzett márványból készült négy oszlop egyaránt 4-4 részből áll, az oszlopok között pedig kőberakások találhatók. Szólt arról is, hogy a 35 tonnányi kőből készült emlékművet éjjel megvilágítják, ami az arra járókat emlékeztetheti a reformációra.