Koronavírus adatok

2022. jan. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Angelika
-3 °C
5 °C

115. éve nem készül el a gellérthegyi sikló

2006.03.07. 14:30
Két fővárosi beruházás is késlekedik majd idén, mindkettőt jóváhagyta a Budapestet irányító koalíció legfontosabb döntés-előkészítő fóruma, a főpolgármesteri kabinet. A gellérthegyi sikló meg nem valósulásának például idén van a 115. évfordulója.

A Főpolgármesteri Kabinet keddi ülésén jóváhagyta azt a javaslatot, hogy a gellérthegyi sikló építési engedélyeztetése a tervezettnél hosszabb ideig tarthasson. Így a főváros továbbra is jogot biztosít annak a vállalkozónak, aki nem teljesítette időben korábbi vállalását, és 2006-ra nem prezentálta az építési engedélyt a siklóhoz.

A vállalkozó hál' istennek nem járhat rosszul

Így a siklóépítés joga továbbra is a vállalkozóé, jóllehet a Főpolgármesteri Hivataltól kapott tájékoztatás szerint ezért a szóban forgó cég, illetve üzletember semmiféle pénzt nem fizetett a Városházának. Igaz, információink szerint a Városházának sem kerül semmibe a halasztás, minthogy a főváros magától nem is építene a Rác Gyógyfürdőtől kiindulva siklót a Gellérthegyre.

Három siklót terveztek egykor Budán
A gellérthegyi lenne Budán a második sikló, az első már a XIX. században elkészült a budai Vár oldalában. Annak az ötlete egyébként 1868-ban Széchenyi Ödöntől származott. A létesítmény már 1870-ben meg is nyílt. A gellérthegyi sikló ötlete 1891-ben merült fel először, idén lesz tehát a terv meg nem valósulásának 115. évfordulója. Egyszer egyébként már engedélyezték a megépítését: az engedélyokiratot 1898-ban kiadták rá a Budapest Lexikon szerint. Ezen kívül még egy sikló építése vetődött fel: ez szintén a Tabántól, vagyis majdnem a Rác-fürdőtől a Déli pályaudvar alatt a Diana út nyomvonalán át a Svábhegyre ment volna fel. Az engedélyt erre 1897-ben adták ki, és ez tartalmazta a pályaudvar alatti alagút terveit is.

Ugyanakkor döntött a kabinet arról, hogy az eddigi Rác Fürdő Kft. mellett létrehoznak egy másik céget, a Rác Sikló Kft.-t, amely tovább tárgyalhat a sikló megépítéséről a bankokkal. A tárgyalások nyilvánvalóan hitelek felvételéről folynak majd, de az újonnan alapítandó Rác Sikló Kft. az engedélyeztetéssel kapcsolatos tevékenységeket is elvégzi majd.

Mindkét cégben egyébként érdekelt a főváros gyógyfürdők üzemeltetésével foglalkozó leányvállalata, tehát az üzleti sikerből részesedik áttételesen az önkormányzat is, tudtuk meg a hivatal illetékesétől.

2009-re lesz kész a második sikló?

A gellérthegyi sikló egyébként a Rác-fürdőnél épülő luxusszállodától vezetne a Gellérthegy tetejére, ezért üzletileg igen profitábilis beruházásnak tűnik, ugyanakkor a nagy bekerülési költség miatt a hitelfelvételek elhúzódhatnak, és a vasúthatósági engedélyeztetés is hosszadalmas procedúra. A sikló megépülése a jelenlegi tervek szerint 2009. szeptember 30-ára várható, kérdés azonban, hogy az eddigi halogatás után mennyire reális ez a határidő.

Ugyancsak döntött a főpolgármesteri kabinet arról, hogy a margitszigeti 2006-os úszó Eb idején még nem alakítják át - az eredetileg tervezett időpontra - az egykori kertmozi helyét parkká. Erre csak a sportrendezvény után kerül sor, mert a tévéállomások éppen erről a területről közvetítenek majd. Utána viszont gyorsabb tempóban parkosítanak majd, és az ehhez szükséges mintegy nyolcvanmillió forintot az Eb megvalósításával foglalkozó szervezet előre átutalja a főváros leányvállalatának, a Főkertnek.

Alagúton a Hajógyári szigetre

Közúti Duna-alagúton lehet majd behajtani a Bogdáni útról a Hajógyári szigetre - többek között ezt tartalmazza az az egyezség, amelynek fejében egy befektető 3500 fős konferenciatermet, szállodát és szabadidőközpontot építhet a sziget déli részén. Sipos Gábor, Óbuda főépítésze az InfoRádiónak elmondta, hogy a fejlesztési terület a sziget déli egyharmadán terül el, és nem érinti azt a közhasználatú városi parkot, ahol a sziget fesztivál szokott lenni. A fő számokról nyilatkozva közölte, hogy a volt hajógyári részen a legnagyobb beépíthetőség nem haladhatja meg a 30 százalékot, az épületek pedig legfeljebb a környező fák koronaszintjéig magasodhatnak.

A tervek szerint a területen a konferenciaközpont mellett szálloda és szabadidő-centrum lesz. Bekapcsolják a nemzetközi hajóforgalomba a sziget kikötőjét, és kibővítik a bevezető két hidat. A beruházó Álomsziget Kft. vállalja azt is, hogy a Bogdáni utat egy közúti alagúttal köti össze a sziget központjával a Duna alatt. A munka várhatóan egy év múlva kezdődik és 2012-ig tart.  • Bérelnék
  • Hírek