Eladó a Károly körúti géppuskafészek

2005.04.23. 19:12
A város feletti béke pár négyzetméteres szigete eredetileg tűztorony, majd a második világháború alatt géppuskafészek volt, most Szirtes András filmrendező árulja a pazar panorámát kínáló építményt. A meglehetősen lerobbant, komfort nélküli tornyot tizenötmillió plusz áfa ellenében veheti meg az, akit arra érdemesnek tart a rendező.

A Károly körút 5/A-ban eladó a város fölé magasodó kis nyolcszögletű torony, legalábbis erre hívja fel a figyelmet a vaskorlátra erősített házilag készült puritán molinó - már ha valakinek véletlenül olyan magasba téved a pillantása. A lepelre felsprézett mobilszám hívása után rögtön kiderül: a hatemeletes épület sarkára a század elején felhúzott építményt Szirtes András filmrendező árulja egy hónapja, és az akciót jókora médiaérdeklődés övezi, a szombatra szervezett ingatlanbejárásra több lap, és egy tévéstáb is bejelentkezett.

A tuaregjelmezbe bújt rendezőt nem rázza meg, hogy a tévések végül nem jöttek el, az amúgy sem tágas toronyban így is folyvás összeütközve kerülgetik egymást a panorámától elállt lélegzetű fotósok.

Géppuskafészek


Klikk a képre!

Mint azt Szirtes Andrástól megtudjuk, a tornyot a huszadik század első felében, úgy 1930 körül építették a nem sokkal korábban épült körúti bérkaszárnyára. A gangos épület tetejére biggyesztett állásból távcsöves őr kémlelte, hogy nem üt-e ki valahol tűz a belátható környéken, ha erre utaló füstöt látott, kurblis telefonjáról már hívta is a Gerlóczy utcai tűzoltóságot. 1944-ben, amikor a német hadsereg elfoglalta Budapestet, egy lőréses szintet húztak fel rá, hogy onnan géppuskatűz alatt tarthassák a környéket - elsősorban a gettót, ahová a fővárosi zsidóságot összegyűjtötték.

Az oroszok nehezen tudták elfoglalni a tornyot, mivel a tankok ágyúcsövét nem lehett olyan magas szögbe emelni, így a toronyhoz feljutó katonáknak kellett kézigránátokkal letörni a német géppuskások ellenállását. Ötvenhatban hasonló harcok tanúja volt az építmény.

"Fájó szívvel"

Az amerikából frissen hazatért rendező 1990-ben nézte ki magának a megviselt tűztornyot, amit kiváló filmes műhelynek gondolt, néhány alkotás el is készült az ingatlankezelőtől bérelt ingatlanban. Beköltözés előtt persze el kellett tüntetnie a háborús nyomokat, a német és magyar katonák maradványait, az ötször öt méteres alsó és a kör alakú (13 négyzetméteres) felső szint fertőtlenítéshez 150 kilogramm mész fogyott. A legfelső, géppuskafészekként szolgáló szinthez végül nem is nyúlt Szirtes, a lezárt 12 négyzetméteres rész máig a galambok territóriuma.


Klikk a képre!

A meglehetősen lerobbant, komfort nélküli tornyot 1996-ban vette meg a rendező, és 2002-ben törlesztette az utolsó hitelrészletet. Az épület jelenleg a Szirtes Film Kft. tulajdonában van, de tizenöt éve együttélés után "fájó szívvel", de mégis megválik tőle Szirtes, aki mint mondja, nem adja oda bárkinek. Pedig jelenkezett korábban az egyik nagy kólagyártó cég, hogy reklámot helyezhessen el rajta, hasonló ötlettel állt már elő egy sörgyártó cég is.

Nincs alku

A filmjei finanszírozásához szükséges pénzt most részben e torony vételárából szeretné előteremteni a saját bevallása szerint megalkuvásra alkalmatlan filmes. Az elmúlt egy hónap alatt körülbelül negyvenen érdeklődtek a torony iránt, a felújításra szoruló, statikailag azonban rendben lévő építményt van aki műteremnek használná, volt aki meditált benne egy félórácskát, és volt aki reklámlehetőséget látott benne.

Az ár 15 millió forint plusz áfa, ebből magát a csodás panorámát tízmillióra tartja a jelenleg Kisorosziban élő tulaj, és csak olyan embernek adja el, "aki megérzi a hely szellemét, varázsát és tudja is értékleni azt".