Lukács
1 °C
14 °C

A fütyörésző embernek tele a gatyája

Tarlós István megválasztása esetén sok kerékpárutat építene, egységesítené a parkolási rendszert, megfontolandónak tartaná Budapest bizonyos részein a felhőkarcoló-építést. A Fidesz által támogatott független főpolgármester-jelölt Amszterdamhoz hasonló vigalmi negyedet képzel el türelmi zóna gyanánt, de ha rajta múlik, coffee shopok nem nyílnak egyhamar Budapesten. Interjú.

Ha Magyarországon is lehetne a sporteseményekhez hasonlóan politikai eseményekre fogadni, akkor milyen oddsal és mennyi pénzt tenne fel a győzelmére?

Nekem ezekben a szerencsejátékokban, mint a lottó, a totó vagy a kenó, soha nem volt különösebb szerencsém, ezért aztán nem szívesen tippelek, inkább annyit merek megfogalmazni, hogy Budapest legközelebbi főpolgármesterét csak Demszky Gábornak vagy Tarlós Istvánnak hívhatják. Ez matematika. Ha a legendák és az érzelmekre ható elemek fognak előtérbe kerülni, akkor Demszky Gábornak komoly esélye van, ha a pragmatizmus és a tárgyilagosság kerül előtérbe, akkor nagyon nehéz helyzetbe kerülhet a jelenlegi főpolgármester.

Mi lehet Demszky Gábor titka? A fővárosiak elégedetlenek vele, mégis mindig megválasztják.

Ez a titkom nekem is megvan Óbudán, engem is négyszer választottak meg. Az a különbség köztünk, hogy nem biztos, hogy velem az óbudaiak elégedetlenek.

Hogyan tudja a maga titkáról meggyőzni a pestieket?

Feltételezem, hogy lesz mód arra, hogy összehasonlítsák a személyiségünket, a programjainkat. Remélem, hogy lesz Demszky-Tarlós televíziós vita is. Legalább egy nagy, és ezen kívül a kampány során ő is, én is tesszük a dolgunkat. Azoknak a baloldali érzelmű szavazóknak - és Óbudán én mindig sok baloldali szavazatot is kaptam -, akiknek ez a városvezetési stílus nem tetszik, azok megtehetik most, hogy rászavaznak a szocialista listára, de nem szavaznak Demszky Gáborra. Ettől érdekes ez a választás.


Azt lehet látni, hogy van egy olyan kör, akik nagyon izgulnak a főpolgármester hatalmáért, ők állítják, hogy Budapesten csak Demszky nyerhet, ők szokták lekicsinyelni Demszky ellenfeleit, talán ismeretlenül is. Én ezeket a nyilatkozatokat nem bánom, a főpolgármester úr és környezete nem megy biztosra. Tehetnek, amit akarnak, úgyis ők fognak nyerni, mondják, de eddig ilyeneket nem mondtak, egyetlen egy választás előtt sem. Nekem erről dereng egy mese gyerekkoromból egy sűrű sötét erdőben vadul fütyürésző emberről, akinek közben tele volt a gatyája.

Neheztel az MDF-re azért, hogy Ön ellen indít jelöltet, miközben Ön korábban az MDF támogatottságát élvező jelölt is volt?

Nem neheztelek, inkább sajnálkozom, de nem magamat sajnálom, inkább azt sajnálom, hogy az MDF mindkét oldal számára megbízhatatlan politikai formációvá vált.

Sokan mondják, hogy inkább a baloldalnak kedvez az MDF működése...

Ezt sem lehet kizárni. Éppen erről van szó. Ha megnézi, az országban, de itt Budapesten is, az MDF mintha egy kicsit meg lenne zavarodva. Valahol a jobboldali formációval összefogva indul el a választáson, máshol éppen az ellen dolgozik. Még Budapesten is teljesesen heterogén. Az MDF elvesztette az identitását, kétségbeesetten keresgéli, de félő, hogy nem fogja megtalálni. A III. kerületi MDF egyébként - pártközpontjával ellentétben - határozatot hozott róla, hogy engem támogat.

Miért nem hívja fel Demszky Gábort, ha vitázni akar vele? Mert persze kommunikációs szempontból jobb lehet a sajtón keresztül üzengetni, hatékonyságát tekintve viszont régi kapcsolatukra tekintettel talán ideálisabb volna felhívnia.

Szerintem ilyen vitára sor fog kerülni közöttünk. Én a főpolgármester urat nagyon régóta ismerem. A demokratikus ellenzéki múltjáért nagyon tisztelem őt, beszéltünk is a kampány elején telefonon, nem is egyszer, ő is felhívott engem, én is felhívtam őt. Abban egyelőre biztos vagyok, hogy az egymás magánéletéhez tartozó gusztustalan és sok esetben megalapozatlan pletykákat mi nem fogjuk előhúzni a fegyvertárunkból. Én ilyet Demszky Gábor ellen nem fogok alkalmazni, és szeretnék biztos lenni benne, hogy ő sem, bár az sem zavarna ha próbálkozna.

Tudta-e ön?
  • Tarlós István 1948. május 26-án született Budapesten. Három felnőtt gyermeke és két unokája van. A Budapesti Műszaki Egyetemen és a Közlekedési és Távközlési Műszaki Főiskolán szerzett mélyépítőmérnöki diplomát, majd később gazdasági- és szervezői másoddiplomát is az Ybl Miklós Műszaki Főiskolán. Tizenöt éven át az építőiparban dolgoztam, javarészt beruházói és kivitelezői feladatokon.
  • A rendszerváltozás előtt nem politizált. 1989-ben belépett az SZDSZ-be, 1990-ben az SZDSZ és a Fidesz közös jelöltjeként lett először Óbuda-Békásmegyer polgármestere. 1994 nyarán, az MSZP-vel való koalíciókötés miatt kilépett az SZDSZ-ből. Függetlenként és jobboldali pártok támogatásával választották polgármesterré 1994-ben, 1998-ban és 2002-ben is Óbudán.
  • A 2006-os főpolgármester-választáson Tarlós István mellett az 1990 óta hatalmon lévő Demszky Gábor (SZDSZ), az Orbán-kormány volt minisztere, Katona Kálmán (MDF), Zsinka László (MIÉP) fővárosi frakcióvezető és Thürmer Gyula sajtószóvivője, Székely Péter (Munkáspárt) indul.

A személyeskedő kampány hátulütőiről a Fideszt is meg tudja győzni?

Nekem saját kampánystábom van, az én kampánystábomban nincs Fidesz-tag. Van egy becsület-megállapodásom a Fidesszel. Hogy a Fidesz engem valóban támogat, az sosem volt titok, 1990 óta a Fidesz minden választáson támogat, vagy legalábbis nem állít ellenem jelöltet, mégis, már szinte nem akad olyan ember Óbudán, aki az én független várospolitikusi működésemet megkérdőjelezné. A Fidesznek is van egy kampánya, nekem is van egy stábom. A Fidesz által támogatott, de nem Fidesz-jelölt vagyok, hiszen a kopogtatócédulámon is az áll, hogy független jelölt vagyok. A Fidesszel való megállapodásom első pontja az volt, hogy nem fogok belépni a pártba.

Azt lehet tudni, hogy ki finanszírozza az Ön kampányát?

Minden kampányt finanszíroznak támogatók, de a főpolgármester úr közzéteszi, hogy kik finanszírozzák az ő kampányát? Katona Kálmán közzéteszi?

Ha ők közzéteszik, akkor Ön is közzéteszi?

Nálam ez nem titok, és van egy fogadásom: az én kampányköltségem a töredéke a főpolgármester úr kampányköltségének. Azt elárulhatom, hogy a Fidesz a szó szoros értelmében minimális mértékben járul hozzá ehhez a kampányhoz.

Hogyan kell elképzelni egy ilyen kampánybüdzsét? Mik a tapasztalatai?

Nekem ebben nincs tapasztalatom. Hiszi vagy nem hiszi, a 2002-es óbudai polgármesteri kampányban egyetlen plakátom sem volt kint, egy újságot adtunk ki a kerületben. A kampányköltségem 700 ezer forint volt. Ezzel lettem polgármester. Ezért vagyok járatlan kampánybüdzséügyben.

Mi lenne az első három intézkedése, ha megválasztják?

Nagyon nehéz három kérdést kiemelni. Szeretném, ha lenne közös felelősségvállalás, ahogy Óbudán van. Nem igaz, hogy a főpolgármester-helyettesek kiválasztására nincs befolyása a főpolgármesternek, hiszen aki ismeri az önkormányzati törvényt, az tudja, hogy csak a főpolgármester jelölhet helyetteseket, más személyről nem is szavazhat a közgyűlés.

Felesleges attól rettegni, ami szerintem a baloldali érzelmű politikusok és választók fejében megfordul, hogy itt akkor elvész a főváros. Kik elől, a budapestiek elől? Egyelőre egy békésebb, együttműködőbb várost szeretnék, nincs egyéb célom. A kampányban talán sok minden elő fog fordulni. Előre megjósolható, hogy mivel én a rendről beszélek, ezért mindig lesz valaki, aki rövid nadrágban végigbiciklizik a III. kerületen, fog itt is találni egy-két szemétdombot, egy-két graffitit, ráadásul azt is tudatja a néppel, hogy ő biciklizik, de nem hiszem, hogy ezeken az idétlen, gyerekes és kicsinyes koncepciókon múlik a választás. Elmondtam sokszor: azonnal érvényesíthető, komoly bírságok lehetősége nélkül nem lesz rend.

Mit támogat inkább: a négyes metrót, vagy a csepeli és a szentendrei HÉV földalatti összekötését?

Úgy érti, a négyes vagy az ötös metrót? Először is be kellett volna fejezni azt a korábbi metróvonalat, amit a káposztásmegyerieknek megígértek, és tizenöt éve szinte senki nem beszél róla. A másik: a négyes metró megépítésére a főváros visszavonhatatlanul kötelezettséget vállalt, erről nincs mit beszélni, azt be kell fejezni. Az ötös metró egy fontos beruházás, de a felszíni tömegközlekedés fejlesztése ennél olcsóbb és egyszerűbb megoldásokat követel. Az ötös metró beruházásának óriási a költsége, és új beruházásra nem lesz fedezete a fővárosnak. A főpolgármester úr ezekben a kérdésekben blöfföl.

Miközben az interjúra készültünk, megdöbbenve tapasztaltuk, hogy Óbuda az egyik legkevesebbet fejlesztő kerület - a Kolosy téri piac, rendelőfelújítás, csatornázás, útfelújítás mellett nem is nagyon találtunk mást.

Ezzel a kérdéssel többször szembetaláltam magam az elmúlt néhány évben. Mi valóban nem azok közé a kerületek közé tartoztunk, amelyek elsősorban látványosnak mondható célokat tűztek ki célul, hanem a működési biztonságot helyeztük előtérbe. Óbuda az egyik legkevésbé eladósodott kerület, gyakorlatilag adósságmentesen, egy-két százalék hiánnyal fogom átadni a városrészt, ami nem általános. Sokan példálóznak a IX. kerületi városrehabilitációval. Nézze, eddig soha nem mondtam el, mert a IX. kerületi polgármestert sokra tartom, nem akarom a renoméját kicsit se rongálni, de ha valaki annyi pénzt kap, például a fővárostól, városrekonstrukcióra, akkor ezt más kerületek is meg tudták volna csinálni.

Hogyan állítaná meg a főváros eladósodottságát?

A kormány most nem nagyon tehet mást, amit tesz. Az államháztartási hiány egy adottság. Hogy a miniszterelnök úr mennyi ígéretét tartja be, azt eldönti a közeljövő. A főpolgármester úr ezzel szemben sok mindent ígért, ami nem valósult meg. A Podmaniczky-tervbe foglalt beruházásokat át kell gondolni, és át kell strukturálni. A terv amúgy valós igényeken alapul, de szerintem ezt most nyugodtan be lehet tenni az asztalfiókba és x év múlva elő lehet venni, amikor lesz realitása. A pénzügyi stabilitás érdekében át kell hangolni ezeket a beruházásokat. A kiadáscsökkentés mellett a bevételek is növelhetők. A főváros bizonyos részvénycsomagokkal gazdálkodhat. Nem azt mondom, hogy az a helyes út, hogy ezeket eladjuk, de most már nem nagyon lehet mást tenni. Közigazgatási reformra is szükség van, remélem, ezt belátja mindkét nagy párt.

Hogyan néz ki egy egységesebb fővárosi struktúra az Ön álmaiban?

Kerületi polgármester vagyok ugyan, de a mai helyzetnél még az is jobb lenne, ha egy erős, centralizált főváros lenne. Több megoldás kínálkozna. Lehetne egy city és a külső kerületek; csökkenteni lehetne a kerületek számát, 23-ból 8-10 kerületet lehetne csinálni.

Megválasztása esetén lesz plakátfigyelő szolgálat?

Nézze, el lehetne bagatellizálni ezeket a dolgokat. Valamit a főpolgármester úr is mondott; mit akar a Tarlós ezzel a rendcsinálással, amikor neki ilyen nagy ívű Podmaniczky-terve van, akkor ő miért a kutyaszarral, a szemeteléssel, a plakátokkal, meg a hajléktalanokkal kampányol? Erre azt mondom, nagy ívű terveket nemcsak térdig szemétben lehet megvalósítani, hanem tiszta városban is. Nem úgy kell elképzelni, hogy ha Tarlós lesz a főpolgármester, akkor lesz plakátkommandó, kutyaszarkommandó, meg hajléktalankommandó...

...Ezeket akartuk kérdezni külön-külön is. Meg a melegbárokat is.

Hogy?

Hogy megmaradhatnak-e?

Nem tudom, hogy vannak-e.

Vannak.

Maradjunk abban, hogy ezeket nem látogatom, így aztán nem is mondok véleményt.

Miért hagyta ki a Szigeten az idei hangpróbát?

Nagyon sok munkám van azzal, hogy a főváros működési feltételeit teljesen tisztán lássam. Annak nem láttam értelmét, hogy ezekkel az infantilis vitákkal, amilyen a hangpróba is, tematizáljam a kampányt.

Ha már Sziget, gyakran volt anyakönyvvezető, vagy Gerendai Károly Sziget-főszervezővel kivételt tett, amikor összeadta kedvesével?

Valóban én adtam össze Gerendai Károlyt a menyasszonyával, egy gyönyörű erdélyi lánnyal. Ebből is látszik, túlzóak voltak azok az interpretációk, hogy milyen rossz itt a kapcsolat. Gondolom, ha olyan nagy ellenségek lennénk, Gerendai nem engem kért volna föl e szertartásra. Amúgy is van itt egy nagyon hamis kép. A hatvanas évek zenéjéről, az első hullámról a Rolling Stone, a Beatles időszakáról, ezekről az együttesekről, az akkori idők hangulatáról lehet, hogy sokkal többet tudok, mint a kemény Sziget-kritikusok együttvéve.

Visszatérve, gyakran áll anyakönyvvezetőnek?

Évente egyszer-kétszer gyakorlom ezt a szerepelt. Egyszer például összeadtam egy ifjú, kínai párt, volt hogy Albert Flórián fiát adtam össze a kedvesével. Túl gyakran azonban e lehetőséggel nem élek. Tizenhat év alatt 25 párt összeadtam, az másfél pár évente. Mielőtt még valamelyik párt valamelyik tagozata megkérdezné tőlem, hogy mi a fél pár, belátva, hogy a retorika űbereli a matematikát, elmondom, hogy volt olyan év, amikor két, volt olyan, hogy egy párt adtam össze. Ebből jön ki a másfél pár.

A parkolási rendszerrel mit kezdene Budapesten illetve Óbudán?

Óbudán nincs parkolási díj. Nem koncepció az, hogy ott is szedjünk pénzt a parkolásért, ahol eddig nem szedtünk, a nélkül, hogy a szolgáltatás minőségét javítottuk volna. Két dolgot nagyon rossznak tartok, az egyik, hogy nem egységes a parkolási rendszer Budapesten. Az egységesítés nem azt jelentené, hogy mindenhol ugyannyi parkolási díjat kellene fizetni, hanem, hogy egységes logikája legyen a parkolásnak. A másik komoly hibának tartom, hogy egyáltalán nem lehet parkolási díjban gondolkodni, ahol a szolgáltatás színvonalán nem javítanak. A fővárosnak talán vagy két őrzött P+R parkolója van, tehát parkolókat kell építeni, övezeteket kell előállítani.

Az embereknek a pénzükért szolgáltatást kell kapniuk és nem szabad őket olyan szörnyűségekkel molesztálni, hogy négy-öt évre visszamenőleg bizonyíthatatlan parkolási fegyelmezetlenségekért horribilis büntetéseket számláznak ki. És akkor újra elérkeztünk a kerékpározáshoz. Bár azt nem ígérem, hogy az egész kampányt átbiciklizem, de szerintem a belvárosban például csak akkor érdemes és szabad biciklizni, ha egy kicsit autómentesebb. Ha valaki most éjt nappallá téve biciklizik, csak idő kérdése, hogy szénmonoxid mérgezésben egyszer csak leforduljon a kerékpárjáról.

De nincsenek normális kerékpárutak se.

Kerékpárutakat építeni kell, mert a statisztikák azok szépek, de elég sajátosan történik Budapesten a kerékpárutak építése: a járdákra húznak egy hosszú sárga vonalat és azt mondják mától jobbra járda, balra bicikliút. Ez azonban nekem nem bicikliútépítés. Bár nem szeretm a külföldi példákat, de lehetne olyan biciklikölcsönzés, mint Bécsben. Bicikliutakat én is építeni fogok, de előtte a belvárost autómentesítem.

Ezt hogy kell elképzelni lesznek olyan övezetek, ahová nem lehet behajtani, például, mint Londonban?

Így van. És nyilván az ilyen belső övezetekben nagyon drágának kell lennie a parkolásnak, vagy egyáltalán nem lehet megállni, de ott is be kell szedni az építkezéseknél azokat a pénzeket, amiket a parkolóhelyek megváltásáért fizetnek. Ettől aztán egy középső zónában már sokkal több parkolóhelyet meg lehet építeni, mert lesz forrása.

Felhőkarcolók legyenek vagy ne legyenek?

Felhőkarcolók minden nagyvárosban vannak. A lényeg, hogy legyen olyan városrendezési koncepció - ebben is elmaradott a főváros -, amelyben kijelöljük azokat a helyeket, ahol lehet felhőkarcolót építeni. Például helytakarékossági szempontból se utolsó, hiszen ezeken a helyeken a zöld terület mérete is növelhető. Másutt viszont sehol se szabadjon!

Probléma Budapesten a türelmi zóna kérdése is. Ebben most mély csend van, pedig nem oldották meg. Ahogy a hajléktalan-probléma megoldása is farizeus és eredménytelen módon történik. Ha valaki elmegy Amszterdamba - szokásomtól eltérően még egy külföldi példa - ott ez a kérdés el van rendezve. Van egy csatorna, és messzebb egy másik, aztán van egy utca, és távolabb egy másik [A kezével mutatja a vigalmi negyed elhelyezkedését, illetve a környező utcákat], ott létesült egy nagy "türelmi" zóna, majd a városban sehol többet harmadszor.

Puritán meggyőződésben megőszült matrónák le tudják élni az életüket anélkül Amszterdamban, hogy egyetlen egyszer is találkoznának ezzel a jelenséggel. Azon a területen mindent megoldottak, az orvosi ellátástól kezdve a biztonságig. De az, hogy Budapesten szabályozatlan ez a kérdés, és minden kivezető út mellett megjelenhetnek ezek a lányok, annak az a következménye, hogy kinyitják a kabátjukat és minden férfikorban lévő vérbő fiatalember a fának megy a látványtól. Továbbá a női önérzet is komolyabban sérül.

Hol lehetne felállítani egy ilyen vigalmi negyedet?

Vannak Budapestnek olyan részei ahol ennek tradíciói vannak. Meg ne rémüljenek a nyolcadik kerületiek, nem mondtam azt, hogy a Rákóczi téren kellene lennie. De azt se gondolom, hogy olyan konzervatív érzületet mutató városnegyedbe kellene megvalósítani, mint mondjuk a XII. kerület.

Tehát akkor azzal nem ért egyet, hogy kerületenként legyen egy-egy türelmi zóna?

Nem, sőt ezt egészen egyszerűen baromságnak tartom.

Ha már Amszterdamnál tartunk, a Coffee Shop-ok ügyében is követendőnek tartja az ottani modellt? Vagyis, hogy ellenőrzött körülmények közt lehessen Budapesten is füvet vásárolni.

Ha rajtam fog múlni, biztosan nem fognak ilyen helyek nyílni. [A sajtófőnök közbekérdez, hogy meddig tart még az interjú, mert Demszky főpolgármester épp válaszolt kihívója nyílt levelére: "Elküldte Demszky az összes rendeletet, mert nem tudott 5 kérdésre válaszolni, és most ott tornyosulnak a polgármester úr asztalán." Tarlós kihasználva a helyzetet reagál erre.]

Kétféle rossz választ lehet adni: valaki vagy nem válaszol, vagy annyi választ ad, ami ugyanazt eredményezi, olyan mintha egy választ se adott volna.

Úgy hírlik Ön nem nagy barátjaa számítógépnek.

Én is internetezek, de nem vagyok függő. Kétségtelen ugyanakkor, hogy az irodámban nem tartok számítógépet, mert van egy irodavezető, aki elvégzi ezt a munkát. Szerintem egy polgármesternek nem úgy kell viselkednie, mint egy programozónak. De otthon én is megnézem az internetet, saját blogom van az interneten.

Gyurcsány Ferenccel ellentétben, aki diktálja a posztjait, személyesen alkotja meg bejegyzéseit?

Személyesen írom, de nem én teszem föl. Egyébként elárulom, az ötletet a miniszterelnök úrtól vettem, mert jó ötletnek tartom.

A nyelvtudással hogy áll?

Ez a leggyengébb pontom, németül beszélek egy keveset. Egy humán tagozatos gimnáziumba jártam, ahol latinul és ógörögül tanultunk, az orosz nyelvvel pedig az én korosztályom szerintem általában hadilábon állt. De talán Budapest főpolgármesterének nem az az elsődleges feladata, hogy fordítóirodát tartson fenn. Különben is, Kuncze Gábor hány nyelven is beszélt, amikor miniszterelnök-helyettes lett?

Nem tudjuk. [A sajtófőnök közbeszól: "Ez egy költői kérdés volt". ]

Hogyan ünnepelte első választási győzelmét '90-ben?

Hát ezt nem könnyű felidézni, mert azóta volt még három.

De talán az első a legemlékezetesebb.

Nem mondanám, mert például '98-ban A Fidesz által támogatott független polgármesterjelöltként több baloldali szavazatot kaptam, mint a baloldali polgármesterjelölt. Az is eléggé emlékezetes volt, hogy az a Csintalan Sándor volt az ellenfelem, aki nem sokkal korábban még az MSZP ügyvezető alelnöke volt. Egyébként ez a hely volt a törzshelye, ahol most itt vagyunk, elég jó nexusunk maradt, azóta is olykor szoktunk beszélgetni. A legutolsó választás is ilyen volt, amikor négy éve Budapest szegfűbe borult, akkor is egy olyan jelöltet győztem le, akit támogatott az MSZP, az SZDSZ és a Centrum Párt is. De nem megkerülve a választ, amikor először megválasztottak, egészen biztos vagyok abban, hogy a meghatottság volt bennem a legmeghatározóbb érzés.