Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Tarlós: Összevissza beszélnek a metróról

2008.11.06. 15:34
Tarlós István a Fidesz fővárosi frakcióvezetője szerint nincs összhang a Fővárosi Közgyűlésnek a múlt héten benyújtott előterjesztés és a BKV vezetőinek azon szerdai tájékoztatója között, hogy a 4-es metró első szakaszán mikor is utazhatnak majd az emberek.

Tarlós István elmondta, hogy a városvezetés által a fővárosi képviselőkhöz eljuttatott tájékoztató szerint 2011 utolsó negyedévében kezdődhet meg a 4-es metró próbaüzeme. Korábbi városvezetői nyilatkozat szerint a próbaüzem fél évig tart, s így csak 2012 nyarán szállíthatna utasokat a metró, jegyezte meg. Hozzátette, hogy a BKV vezetőinek szerdai tájékoztatójáról megjelent sajtóhírek szerint viszont 2011 végétől szállíthatna utasokat a metró.

Tarlós István rámutatott, hogy ez már nem az első eset, amikor ilyen helyzet előfordul. Maga a metróépítés interpretálása is elég érdekesen alakul. Azt ugyanis, hogy ötödször is le kellett állítani hónapokra a metróépítést, azt úgy olvashatjuk ki, mintha nagy dicsőség lenne az, hogy újra indulhat a metró építése. Lehet így is beállítani a dolgot, de az igazságnak inkább az felel meg, hogy immár ötödször, legutóbb két hónapra leállt a metró építése.

Eközben a Műegyetem kémiai épületének a sorsa még mindig bizonytalan. Ki fogja vajon megtéríteni az egyetem kárát, csak azért, mert egy szakértők által előírt stabilizáló zónát "a kivitelező egyszerűen nem volt hajlandó elkészíteni és a DBR (metróigazgatóság) pedig elnézte nekik" - jegyezte meg. Hozzátette, hogy mindeközben eufemisztikus nyilatkozatok jelennek meg, "Hurrá, dicsőség, újra indul a metróépítés". Így kommunikálni a dolgokat az embereknek "több mint erkölcstelenség" - szögezte le a frakcióvezető.

A frakcióvezető szerint immár rendszeressé vált, hogy a "legkacifántosabb" és a legfélrevezetőbb fogalmazási technikákkal kerülgetik a valóságot, amiről aztán a közvélemény egészen más képet kap, mint ami a helyzetnek megfelelő. Félő, hogy a városlakók egy nem alábecsülhető részét ezzel a rendszeres, hamis kommunikációval félre lehet vezetni, állapította meg.

Elkészült a 4-es metró új ütemtervét megalapozó szakmai anyag

Elkészítette a DBR Metró a 4-es metró beruházás új, reális ütemtervét. A cég csütörtöki közleménye szerint a Fővám tér, a Gellért tér és az alagútépítés kapcsán felmerült néhány hónapos késedelemmel számoló, szerdán véglegesített anyag napokon belül a Főváros elé kerül. A Fővám téri peronalagutak megépítésének kockázatait a minimumra csökkentő megoldás megszületett - áll a DBR Metró közleményében. A Hídépítő engedélymódosító eljárása hamarosan lezárul, a munka elkezdődhet, az állomásszerkezet pedig reálisan márciusra kerülhet a pajzsok fogadására alkalmas állapotba. Az alagútépítés folytatásához szükséges hatósági jóváhagyás is meglesz várhatóan néhány napon belül, és várhatóan két hónapon belül a munkát is megkezdhetik. A DBR Metró szerint tartható a négyhónapos próbaüzem 2011. év végi lezárása, ahogy a vonal végső átadása is az utazóközönség számára. (Független Hírügynökség)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!