Vendel
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Megszűnik a havibérlet

2007.11.16. 16:47
Jegyárreformba kezd a BKV. Nem lesz havibérlet, nő az éjszakai utazás ára, és betömnek egy kiskaput, amit eddig a megbüntetett bliccelők használtak ki, adta hírül az Infó rádió.

Jövőre várhatóan már csak 30 napos bérletet lehet vásárolni, megszűnik a havibérlet, áll a BKV tarifareform javaslatában, amit az Infó rádió ismertetett.

Regőczi Miklós, a közlekedési cég kommunikációs igazgatója a lépést azzal magyarázta, hogy ez egy európai trendbe illeszkedő folyamat, ráadásul ezáltal megszűnhet a hó elején tapasztalt sorbanállás a BKV pénztáraknál. A tarifareform egy másik eleme szerint az éjszakai buszokra csak a rendes menetjegynél 30 százalékkal drágább éjszakai jegy lesz érvényes.

Regőczi Miklós elmondta, hogy a bérlettel rendelkezőknek továbbra sem kell jegyet váltaniuk az éjszakai buszra, ám az éjszakai üzem többletköltségeit a jegyárakban érvényesíteni fogják. A jegyet egyébként olyan áron lehet majd kapni, mint a sofőrnél váltott jegyet, ami most 70 forinttal drágább a rendes menetjegynél. A terv szerint megszüntetik azt a kiskaput is, hogy akit megbüntet az ellenőr, az egy aznap vásárolt bérletet felmutatva olcsóbban megússza a bírságot.

Vitézy Dávid, a Városi és Elővárosi Közlekedésért Egyesület szóvivője, a BKV felügyelő bizottságának a tagja szerint a havibérlet eltörlésével a BKV minden évben 5 napot nyer pluszban, ami hat év alatt egy teljes bérlet árát jelenti. Véleménye szerint aki nem hó elején akarta megvenni a bérletet, az eddig is megvehette hó közben bármikor. Az egyesület a drágább éjszakai jegy bevezetését kifejezetten ellenzi, mert az éjszakai buszok is a hálózat részét képezik, és nem ér annyit az így keletkező többletbevétel, hogy a járatok sikerét kockáztassák.